Jakie auto kupić do 75 tyś.? plus 5 tyś max 80.000zł

12 Sty 2011, 18:01

pinio124 napisał(a): Dodatkowym atutem jest fakt, że w BMW 3 posiada napęd na tył.

Nie dla każdego to musi być atut, a test w tym Automaniaku był tak beznadziejny, że nawet nie ma co o nim wspominać. Łysol podał bezsensowne argumenty o których normalny człowiek i kierowca przy kupnie samochodu nawet by nie pomyślał.

Jeżeli Audi ma wypadać z lat w których jednostki 2.0 TDI sprawiały jakieś problemy to sobie je od razu odpuść, ale raczej powinieneś trafić już z wyeliminowanymi wadami wieku dziecięcego silników 2.0 TDI.
Honda Accord to na prawdę niezły wybór tylko pojemność Diesla przekroczy 2.0, a sam napisałeś, że chcesz do 2.0, więc teoretycznie pozostaje BMW.
No chyba, że podoba Ci się Exeo to też możesz pomyśleć. Jest tam starsza, ale sprawdzona i bardzo dobra technologia.
Klakier
Początkujący

Miejscowość: Płock
0

12 Sty 2011, 20:05

M5 napisał(a):Haha laguna? no comment...

A co w niej takiego złego? Jak możesz to się wypowiedz...
Było: '02 Laguna IIphI 2.2dCi, '99 Astra F 1.6 8V, '05 Vel Satis 2.0T, '02 Laguna IIphI V6 24V, '06 Laguna IIphII 2.0dCi
Jest: '06 Vel Satis 2.0T, '06 Laguna 2.0dCi 173KM GT
Roadkiller
Aktywny

Zdjęcia: 4
Miejscowość: GCH
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Laguna IIphII
Silnik: 2.0dCi 173KM GT
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006
0

12 Sty 2011, 20:33

Klakier napisał(a):Nie dla każdego to musi być atut, a test w tym Automaniaku był tak beznadziejny, że nawet nie ma co o nim wspominać. Łysol podał bezsensowne argumenty o których normalny człowiek i kierowca przy kupnie samochodu nawet by nie pomyślał.

Wg mnie właśnie bardzo dobrze opisał różnicę między napędem na przód i na tył (tak przynajmniej ja to czuję, dodatkowo jeszcze nie ma odczucia "szarpania" przy dodawaniu gazu w zakręcie jak to ma miejsce w mocniejszych przednionapędowych autkach) i opisał różnicę między Audi będącym klonem Passatów itp, mających 90% technologii wspólnej z VW-Skodą, a BMW które jest unikatowe.

Jednak co do napędu na tył się zgadzam - nie dla każdego to jet zaleta, stąd pomyślałem o Accordzie - tylko że ma pojemność 2.2 wiec akcyza większa.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka
0

12 Sty 2011, 20:39

Jeszcze teraz sobie pomyślałem. Może Ford Mondeo? za 80 tys. można kupić nowego po face liftingu :wink:
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2004
0

12 Sty 2011, 23:44

Dzieki że temat się tak fajnie rozkręcił , co do forda mondeo wystarczy poczytać o problemach z silnikiem D. to już wybrałbym Audi ,kiedyś ford był długo wiecznym autem i o mało przez to nie zbankrutował ,. moim pierwszym wyborem był Accord i wiadomo silniki jedyne w swoim rodzaju , BMW klasa sama w sobie,. niestety ale nic Panowie nie napisali na temat C5 po liftingu czyli druga połowa 2008 roku , i niewiele można znaleźć opini na jej temat.Powoli zaczynam się zastanawiać nad mocniejszymi jednostkami może warto dołożyć troche kasy
markopa111
Nowicjusz

Miejscowość: Bedzin
0

13 Sty 2011, 00:25

Przejedź się C5 z hydropneumatyką. Jeśli lubisz komfort to byc może jest lepszy niż Mercedes klasy S. Podobno auta coraz bardziej dopracowane więc myślę że może byc ciekawe. Poza tym jak dla mnie super stylistyka.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok
0

13 Sty 2011, 00:58

C5 do Sclasse? :shock: To tak jakbyś malucha do passata porównywał.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
0

13 Sty 2011, 01:02

jiGsaw napisał(a):C5 do Sclasse? :shock: To tak jakbyś malucha do passata porównywał.

pod wzgledem tlumienia nierownosci jak najbardziej :roll:
nie jezdziles, chyba ze sie myle, wiec nie krytykuj bo to jedno z lepszych aut tej klasy. powaznie sie nad nim zastanawialem, ale wzialem cos skosnookiego :wink:
nowa Mazde 6 i to auto rowniez autorowi tematu polecam :wink:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ
0

13 Sty 2011, 01:04

pinio124 napisał(a):Jeszcze teraz sobie pomyślałem. Może Ford Mondeo? za 80 tys. można kupić nowego po face liftingu :wink:

A ten znowu Mondeo poleca :mrgreen:
robert7
Początkujący

Miejscowość: mazowieckie
0

13 Sty 2011, 01:10

JerzyB333 napisał(a):
jiGsaw napisał(a):C5 do Sclasse? :shock: To tak jakbyś malucha do passata porównywał.

pod wzgledem tlumienia nierownosci jak najbardziej :roll:
nie jezdziles, chyba ze sie myle, wiec nie krytykuj bo to jedno z lepszych aut tej klasy. powaznie sie nad nim zastanawialem, ale wzialem cos skosnookiego :wink:
nowa Mazde 6 i to auto rowniez autorowi tematu polecam :wink:

Może... aczkolwiek wątpię, bo wiem jak wielki wpływ na odbiór tłumienia nierówności ma rozstaw kół i osi... No i przede wszystkim nie wolno tego komfortem nazywać, na komfort się składa wiele czynników.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

0

13 Sty 2011, 01:13

hydropneumatyka duzo daje. hey mowimy o aucie za 80 i 300 tysiecy, wiec chyba naturalne co bedzie lepsze. niemniej pod wzgledem komfortu pracy zawieszenia sa praktycznie na rowni :wink:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ
0

13 Sty 2011, 01:30

Tak zgadzam się że hydropneumatyka robi swoje więc opcja za 80 tyś a czuć sie choć trocha jak w aucie za 300 tyś jest dobrym rowiązaniem ale nie wiem co sądzić o silnikach trudno ocenić i zdecydować które będzie lepsze , teraz drugie pytanie które jest tańsze w exploatacji a więc cena części i koszty przeglądów itp sprawy nie wiem mam ochote na BMW ale jak nazwa wskazuje Będziesz Miał Wydatek ok z jakim silnikem chodzi o pojemność i moc myśle o 525
markopa111
Nowicjusz

Miejscowość: Bedzin
0

13 Sty 2011, 16:55

Chodzi mi o to że laguna nie równa się z E90 i sam to musisz przyznać.
M PoweR... BMW!!!
M5
Początkujący

Miejscowość: Police
0

13 Sty 2011, 17:11

Klakier napisał(a):Łysol podał bezsensowne argumenty o których normalny człowiek i kierowca przy kupnie samochodu nawet by nie pomyślał.

A "na przykład...", "bo...", to pies?
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

0

13 Sty 2011, 17:13

M5 napisał(a):Chodzi mi o to że laguna nie równa się z E90 i sam to musisz przyznać.

Ja tylko podałem propozycję... A samochód samochodowi nie równy...
Było: '02 Laguna IIphI 2.2dCi, '99 Astra F 1.6 8V, '05 Vel Satis 2.0T, '02 Laguna IIphI V6 24V, '06 Laguna IIphII 2.0dCi
Jest: '06 Vel Satis 2.0T, '06 Laguna 2.0dCi 173KM GT
Roadkiller
Aktywny

Zdjęcia: 4
Miejscowość: GCH
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Laguna IIphII
Silnik: 2.0dCi 173KM GT
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006