Jeżdżę audi a4 więc "lepszym passatem". Ogólnie ten samochód jak kupił mój ojciec wiadomo podjaranie, audi najlepszy wóz itp, ale minął czas i można spojrzeć obiektywnie. Mam go 3 lata i mogę powiedzieć tak(będzie to również odpowiednie do passata) nic ciekawego. Auto było z pewnego źródła z przebiegiem 180 tys km. Zrobiło jakieś 60 tys km i o dziwo nic się nie popsuło, nawet zawieszenie nie było do tej pory ruszane!! Ale jest strasznie ciasne!!. Po przesiadce z lanosa wydawało się wielkie, jak jeżdzę mondeo to już tak się nie wydaje. Diesel 130 KM w miarę dobrze się zbiera nie pali aż tak dużo ALE jest strasznie głośny na wysokich obrotach jest to dla mnie nie do zniesienia szczególnie jak równolegle jeździ się motorem z common rail. Samochód oceniam jak najbardziej pozytywnie ale nie ma w sobie nic co może tłumaczyć jego wysoką cenę, ja osobiście w tym samochodzie nie mogę się odnaleźć mam 190 cm wzrostu i pozycja za kierownicą jest dla mnie niewygodna w żaden sposób nie mogę usiąśc tak żeby trzymać kierownicę 2 rękoma
Passat to praktycznie to samo. Jak wsiadam w mondeo to jazda nim to prawdziwa przyjemność, kit że plastiki gorsze, że gdzieś tam może zardzewieć ale to jest to ford prowadzi się kapitalnie. Jeśli kupię samochód to będzie to tylko ford chyba że stać mnie będzie na dobre BMW. Polecam Ci zarówno focusa jak i mondeo. WV i Audi to przereklamowane auta, mówi Ci to właściciel jednego z nich więc opinia raczej wiarygodna