Jakie auto kupić do 75 tyś.? plus 5 tyś max 80.000zł

17 Sty 2011, 14:18

Poprzednia generacja C klasy uznawana jest za szajs, a model Audi A4 B6 za bezawaryjne auto, które dobrze się prowadzi.
Sam zobacz jak ciężko kupić takie Audi w porównaniu z C klasą. Nie tak dawno widziałem totalne bum na te Audice. Co chwila przemykała koło mnie sprowadzona A4 B6. Są bardzo cenione i poszukiwane. Ciekawe dlaczego...

fiko7, to słucham jakie są inne europejskie marki premium. Oświeć mnie...

"Marki klasy premium są to marki, za których produkty
klienci sa gotowi zapłacić więcej (premium) niż za podobne produkty
innych marek, nie uważanych w powszechnym odbiorze za premium.
Podkreślam słowo "produkty", bo wszystko jedno czy tymi produktami
będą kanoniczne V8 + napęd na tył, automat i skóra czy np. C klasa z
dyzlem, Smart, albo fotelik samochodowy czy perfumy Ferrari. To jest
premium. Siła marki. Nieważne czy zbudowana latami ciężkiej pracy
czy reklamą. Takie mamy parszywe czasy. Dlatego mieszanie do tego
elementów wyposażenia czy klas samochodów nie ma sensu. Premium może
być w każdej klasie, nie tylko wyższej i luksusowej. Dajmy na to
odkurzaczem premium jest Rainbow :-) "

ACSznycel napisał(a):A najnowsze A3=najnowszy Golf=najnowsza Octavia=najnowszy Leon (płyta podłogowa, silniki itp)

O tym też już mówiłem. Taka polityka koncernu, żeby zapełnić jak najbardziej rynek. Sam jestem już w szoku na co tyle modeli. A1, A2, A3, A4 itd. Już planują A9. Chodzi o to, żeby ich auta znalazły jak najwięcej klientów. Każdy znajdzie coś dla siebie i kobietka stylowe autko do miasta i prezes limuzyne.

Fakt, że dzieli płytę podłogową z tańszymi braćmi jest niepodważalny i już chyba rozumiem, że to Was najbardziej boli bo dalej dyskusja opiera się na zabraniu Audi tytułu klasy premium z racji tego, że ma tańszych braci innych marek...
Dalej odsyłam do definicji (nawet wkleiłem)...
Klakier
Początkujący

Miejscowość: Płock
0

17 Sty 2011, 14:25

fiko7, to słucham jakie są inne europejskie marki premium. Oświeć mnie...

Chętnie wymienie Ci kilka skoro masz tak mało wiadomości na temat motoryzacji.
Może kiedykolwiek obiło Ci sie o uszy Bentley, Aston Martin, Porsche, Maserati, RR, Maybach i wiele jeszcze innych. Dobrze że o Jaguarze choc slyszałeś. Jak będziesz mial troszkę większa wiedzę to może wtedy spróbuj podyskutować.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok
0

17 Sty 2011, 14:32

Klakier napisał(a):Sam zobacz jak ciężko kupić takie Audi w porównaniu z C klasą. Nie tak dawno widziałem totalne bum na te Audice. Co chwila przemykała koło mnie sprowadzona A4 B6. Są bardzo cenione i poszukiwane. Ciekawe dlaczego...

A woldzwageny golfy to już w ogóle schodzą jak ciepłe bułeczki, są bardzo cenione i poszukiwane. Podobnie jak paski w tedeiku.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
0

17 Sty 2011, 14:54

Proste dlaczego A4 B6 jest więcej.
Bo są tańsze w zakupie, bo mają tańsze i lepiej dostępne części a w Polsce panuje niezrozumiały dla mnie kult VW a Audi to przecież uber-VW więc już w ogóle jest och ach.
Tu jest sedno sprawy takie B6 prowadzi się dobrze i tyle, podobnie prowadzi się Passat, Vectra itd. a BMW 3 czy C-klasa to trochę inna liga, w
Przejedź się A4 z FWD a później C-klasą bez 4-matic, jeździłem wszystkimi generacjami A4 za wyjątkiem B8 i wrażenia z jazdy moim zdaniem są na poziomie Forda, Peugeota czy VW, wykonanie jest lepsze, wyciszenie zawieszenia czy wnętrza też ale to otoczka, jeździ podobnie do tańszych marek i to mnie boli.
W Quattro to inna sprawa, tu już można mówić o autach z wyższej półki bez żadnych uwag.
Redaktor Frankowski w obecnym TG trafnie napisał o Lexusie IS " To wielka sztuka zrobić w tylnonapędowym aucie układ kierowniczy bardziej drętwy niż w Audi, ale tutaj się powiodła"
zresztą tu również to widać:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=zON4bWsl2Ek[/youtube]
poza Alfą i Mondeo które są chlubnymi wyjątkami.
Europejskie marki premium z napędem na przód:
Saab, Volvo, Alfa Romeo, Lancia, Mini itd
Dla zwykłego użytkownika FWD to najlepszy napęd ale w przypadku premium oczekuje się czegoś niespotykanego u innych, nawet jeżeli realnie nie przełoży się to na prowadzenie w codziennym użytkowaniu.
Ostatnio edytowany przez Jasiek90, 18 Sty 2011, 01:37, edytowano w sumie 1 raz
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
0

17 Sty 2011, 21:21

Jasiek90 napisał(a):Dla zwykłego użytkownika FWD to najlepszy napęd ale w przypadku premium oczekuje się czegoś niespotykanego u innych, nawet jeżeli realnie nie przełoży się to na prowadzenie w codziennym użytkowaniu.

Dokładnie. Po prostu wybierając premium ma się większe oczekiwania. W końcu jakieś porównanie w czym Audi wypada gorzej i to na podstawie własnych doświadczeń. Dzięki bo reszta tutaj woli się sprzeczać, że Audi nie powinno być marką premium a jedyny argument to, że ma podobne materiały w środku co VW, a któryś z samochodów koncernu VAG ma płyte podłogową od Audi A"N"...

fiko7 napisał(a):Chętnie wymienie Ci kilka skoro masz tak mało wiadomości na temat motoryzacji.
Może kiedykolwiek obiło Ci sie o uszy Bentley, Aston Martin, Porsche, Maserati, RR, Maybach i wiele jeszcze innych. Dobrze że o Jaguarze choc slyszałeś. Jak będziesz mial troszkę większa wiedzę to może wtedy spróbuj podyskutować.

No co Ty nie powiesz -.- Szkoda tylko, że to są marki mega luxusowe i raczej nie należa do najbardziej popularnych- a o takich dyskutujemy (głównie porównujemy cały czas Audi, BMW i Mercedesa) stąd nie brałem ich pod uwagę :roll:
Klakier
Początkujący

0

17 Sty 2011, 22:29

A to nie wiedziełem że dyskutujemy tylko o Mercu, BMW i Audi skoro ogólnie napisałeś że europejskich marek premium więcej nie ma poza tymi trzema.
To te marki są mega luksusowe a Merce i BMW po kilkaset tysięcy są mniej luksusowe niż np Porsche Panamera? Czyli Porsche Panamera jest klasą mega luksusową a najdroższy Mercedes klasy S jest klasą premium.
Ciekawych rzeczy tu moge się od Ciebie dowiedzieć.
Ostatnio edytowany przez fiko7, 18 Sty 2011, 00:02, edytowano w sumie 1 raz
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Yeti Adventure - wersja limitowana
    SKODA wprowadziła na rynek limitowaną wersję modelu Yeti – Adventure. Samochód bazuje na wariancie Ambition i dostępny jest ze wszystkimi silnikami. Model Yeti Adventure to kontynuacja oferty wersji specjalnych, ...

17 Sty 2011, 23:48

Klakier napisał(a):
Jasiek90 napisał(a):Dla zwykłego użytkownika FWD to najlepszy napęd ale w przypadku premium oczekuje się czegoś niespotykanego u innych, nawet jeżeli realnie nie przełoży się to na prowadzenie w codziennym użytkowaniu.

Audi nie powinno być marką premium a jedyny argument to, że ma podobne materiały w środku co VW, a któryś z samochodów koncernu VAG ma płyte podłogową od Audi A"N"...

Tyle, że podczas codziennej jazdy ta różnica też jest wyczuwalna, o czym pisałem wcześniej. Jak nadal uważasz to za jedyny argument (co nie znaczy, że nie wystarczajacy), to chyba powinieneś jeszcze raz przeczytać wątek.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
0

06 Lut 2011, 15:55

Witam Ponownie dziękuje za wsze wypowiedzi były bardzo cenne jesli chodzi o to jaką marke wybrać i kierując się troche ekonomią wybrałem Citroena C5 z 2008 roku z przebiegiem 70 000 km z silnikiem 2.7 HDi o mocy 208 KM, automat, wersja Exlusive , decyzje podjołem dopiero po drugiej jeździe testowej co mnie przekonało że silnik potencjał , a zwieszenie co dużo pisać komfort i jeszcze raz komfort podczas jazdy.Powiem tak nie planowałem kupować Citroena, ale dopiero druga jazda testowa mnie do niego przekonała niezłe auto swietnie wyposażone za nieduże pieniądze 85 000 zł co najważniejsze zakupione w Polskim Salonie , pierwszy właściciel i na dodatek to właściciel tego salonu uznałem że to super okazja
markopa111
Nowicjusz

Miejscowość: Bedzin
0

07 Lut 2011, 09:54

Gratulujemy zakupu, auto faktycznie bardzo fajne, moim zdaniem dobra decyzja :)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka
0

07 Lut 2011, 14:19

Ja również gratuluje :) Życzę Ci, żeby dobrze służył i nie sprawiał problemów :)
Klakier
Początkujący

0

07 Lut 2011, 14:43

Świątynia komfortu :razz: gratuluje wyboru, świetna konfiguracja.
Oby się sprawował :smile:
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
0

07 Lut 2011, 15:03

Dzięki za gratulacje i mam nadzieje że będzie niezła frajda z jazdy ,autko ma dokładnie 210 KM
markopa111
Nowicjusz

Miejscowość: Bedzin
0

16 Lut 2011, 22:30

Gratulujemy zakupu , Temat zamykam żeby nie robiło się OT :wink:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai