Jakie auto kupic (klasa srednia, w UK, do 6-10k funtow)

22 Kwi 2016, 12:35

Hej,
przeprowadzam sie do UK i zastanawiam sie co kupic. Do tej pory jezdzilem Citroenem C5 z 2005 roku, auto swietne, nie mialem z nim problemow.

To co oczekuje od auta:
* bezpieczenstwo (5 gwiazdek ncap)
* wygoda w dluzszej jezdzie (dlatego klasa srednia)
* bezproblemowa eksploatacja

Auta bede uzywal wylacznie w weekendy i wakacje (duzo jezdzimy z rodzina).

Jesli uwazacie, ze powinienem popytac na angielskim forum, dajcie prosze jakies dobre adresy. Uwagi dotyczace rynku aut w angli tez milo widziane.
Cenowo, szukam czegos do 6-10k funtow.
Moje typy, co sadzicie?:
Citroen C5 MK2 (2004-2008) - bardzo mi sie podoba, boje sie jedynie ze kupie zuzyty egzeplarz, ktory bedzie wymagal wielu napraw, wiekszosc ma ponad 150 kkm, za to tanio.
Czy silnik 2.2 HDI z tego okresu to dobry wybor?

Citroen C5 MK3?

Mondeo MK4?

Fiat Croma - niedocenione auto, mozna dostac naprawde tanio, jednak czy nie bedzie problemow z czesciami i elektronika?

Peugeot 508?

Cos innego? Np insignia?

Jeszcze jest BMW E60/61, ale boje sie, ze moze byc troche drozsze w eksploatacji od powyzszych....

Dzieki za opinie :)
automaniak123
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 04 2006
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Citroen C5
Silnik: 2.0 HDi
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Automatyczna

22 Kwi 2016, 14:51

Najlepszym wyborem będzie chyba Citroen ale mając taki budżet lepiej kupić III generację 2.0 HDI z hydropneumatycznym zawieszeniem.
Otrzymasz w miarę młode auto i będzie chyba najwygodniejsze.

Mondeo też będzie ok z 2.0

Cromy nie ma co się bać i diesle mają naprawdę dobre

Dorzucę jeszcze Honde Accord VIII z 2.2 pod maską
Alfe Romeo 159
I Lagune III
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

05 Maj 2016, 03:33

Ja jestem w UK od roku i choć to niewiele, to coś tam się w kwestii kupna samochodu zorientowałem.

* Auta w UK są zwykle 40-50% tańsze niż odpowiedniki z innych państw UE
* Masz dwie możliwości kupna auta - od prywaciarza, lub od handlarza. Od prywaciarza to wiadomo, nie będę się rozpisywał. Te same samochody od handlarza są zwykle trochę droższe, ale jest znacznie większa pewność kupna sprawdzonego samochodu - odradzam kupno w komisach od ludzi którzy mają ciemniejszą karnację (mam nadzieję że wiesz o co mi biega), ponieważ wiele samochodów u nich to po prostu trupy. Jak kupować auto w komisie, to tylko od Anglika - boją się o reputację na rynku, więc unikają przysłowiowych "trupów".
* Są strony, na których możesz sprawdzić stan samochodu, tj. jego przebieg aktualny i w poszczególnych latach/czy został skradziony/czy miał wypadek/czy na samochodzie ciąży jakiś kredyt etc., np. hpicheck.com . Sprawdzenie 1 samochodu to 20F, a 3 sztuk to koszt 30F. Wydaje mi się, że na powyższej stronie jest udzielane najwięcej informacji, dotyczących sprawdzanego samochodu. Przykładowe linki z opisami samochodów poniżej:

1. http://www.carcheckdirect.co.uk/reports/HPICHECK.gif
2. http://img.photobucket.com/albums/v79/Alexco/hpi.jpg
3. http://ukcarimports.ie/images/HPI.jpg

* Samochody mogą być oznaczane dodatkowo "kategoriami ubezpieczenia", jak masz to wyżej na zdjęciu nr 2. Są 4 typy - CAT A, CAT B, CAT C, CAT D. CAT A - totalny złom, samochód uszkodzony w takim stopniu, że nadaje się tylko do zniszczenia, w ogóle nie powinien pojawić się na drodze. CAT B - podobnie jak CAT A, z tym że można wykorzystać jakieś części z tego samochodu. CAT C - samochód uszkodzony np. w wypadku, jego naprawa przekroczyła koszt samochodu, ale zdecydowano się na naprawę. Taki samochód może jeździć po drodze, często pojawiają się ogłoszenia z takowymi samochodami, np. http://www.motorhappy.co.uk/wp-content/ ... blog11.png . CAT D - jak CAT C, z tym że koszt naprawy/części jest bliski realnej wartości nierozbitego/nieuszkodzonego samochodu. Taki również może jeździć po drodze.
* Może poza tematem, ale w kwestii związanej z samochodem - niektóre ubezpieczalnie akceptują polskie zniżki, co pozwala zmniejszyć cenę ubezpieczenia. Podobnie jest z prawem jazdy - zmiana z EU/EEU na UK też obniża cenę insurance'u.
BuShMaN
Nowicjusz

Auto: Lexus SC430
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Droga hamowania vs droga zatrzymania
    Droga hamowania to odległość przebyta przez samochód od momentu uruchomienia hamulca do całkowitego zatrzymania auta. Natomiast aby poznać drogę zatrzymania, trzeba doliczyć odcinek, który przejedzie samochód ...