Jakie auto kupic (klasa srednia, w UK, do 6-10k funtow)

22 Kwi 2016, 12:35

Hej,
przeprowadzam sie do UK i zastanawiam sie co kupic. Do tej pory jezdzilem Citroenem C5 z 2005 roku, auto swietne, nie mialem z nim problemow.

To co oczekuje od auta:
* bezpieczenstwo (5 gwiazdek ncap)
* wygoda w dluzszej jezdzie (dlatego klasa srednia)
* bezproblemowa eksploatacja

Auta bede uzywal wylacznie w weekendy i wakacje (duzo jezdzimy z rodzina).

Jesli uwazacie, ze powinienem popytac na angielskim forum, dajcie prosze jakies dobre adresy. Uwagi dotyczace rynku aut w angli tez milo widziane.
Cenowo, szukam czegos do 6-10k funtow.
Moje typy, co sadzicie?:
Citroen C5 MK2 (2004-2008) - bardzo mi sie podoba, boje sie jedynie ze kupie zuzyty egzeplarz, ktory bedzie wymagal wielu napraw, wiekszosc ma ponad 150 kkm, za to tanio.
Czy silnik 2.2 HDI z tego okresu to dobry wybor?

Citroen C5 MK3?

Mondeo MK4?

Fiat Croma - niedocenione auto, mozna dostac naprawde tanio, jednak czy nie bedzie problemow z czesciami i elektronika?

Peugeot 508?

Cos innego? Np insignia?

Jeszcze jest BMW E60/61, ale boje sie, ze moze byc troche drozsze w eksploatacji od powyzszych....

Dzieki za opinie :)
automaniak123
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 04 2006
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Citroen C5
Silnik: 2.0 HDi
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Automatyczna

22 Kwi 2016, 14:51

Najlepszym wyborem będzie chyba Citroen ale mając taki budżet lepiej kupić III generację 2.0 HDI z hydropneumatycznym zawieszeniem.
Otrzymasz w miarę młode auto i będzie chyba najwygodniejsze.

Mondeo też będzie ok z 2.0

Cromy nie ma co się bać i diesle mają naprawdę dobre

Dorzucę jeszcze Honde Accord VIII z 2.2 pod maską
Alfe Romeo 159
I Lagune III
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

05 Maj 2016, 03:33

Ja jestem w UK od roku i choć to niewiele, to coś tam się w kwestii kupna samochodu zorientowałem.

* Auta w UK są zwykle 40-50% tańsze niż odpowiedniki z innych państw UE
* Masz dwie możliwości kupna auta - od prywaciarza, lub od handlarza. Od prywaciarza to wiadomo, nie będę się rozpisywał. Te same samochody od handlarza są zwykle trochę droższe, ale jest znacznie większa pewność kupna sprawdzonego samochodu - odradzam kupno w komisach od ludzi którzy mają ciemniejszą karnację (mam nadzieję że wiesz o co mi biega), ponieważ wiele samochodów u nich to po prostu trupy. Jak kupować auto w komisie, to tylko od Anglika - boją się o reputację na rynku, więc unikają przysłowiowych "trupów".
* Są strony, na których możesz sprawdzić stan samochodu, tj. jego przebieg aktualny i w poszczególnych latach/czy został skradziony/czy miał wypadek/czy na samochodzie ciąży jakiś kredyt etc., np. hpicheck.com . Sprawdzenie 1 samochodu to 20F, a 3 sztuk to koszt 30F. Wydaje mi się, że na powyższej stronie jest udzielane najwięcej informacji, dotyczących sprawdzanego samochodu. Przykładowe linki z opisami samochodów poniżej:

1. http://www.carcheckdirect.co.uk/reports/HPICHECK.gif
2. http://img.photobucket.com/albums/v79/Alexco/hpi.jpg
3. http://ukcarimports.ie/images/HPI.jpg

* Samochody mogą być oznaczane dodatkowo "kategoriami ubezpieczenia", jak masz to wyżej na zdjęciu nr 2. Są 4 typy - CAT A, CAT B, CAT C, CAT D. CAT A - totalny złom, samochód uszkodzony w takim stopniu, że nadaje się tylko do zniszczenia, w ogóle nie powinien pojawić się na drodze. CAT B - podobnie jak CAT A, z tym że można wykorzystać jakieś części z tego samochodu. CAT C - samochód uszkodzony np. w wypadku, jego naprawa przekroczyła koszt samochodu, ale zdecydowano się na naprawę. Taki samochód może jeździć po drodze, często pojawiają się ogłoszenia z takowymi samochodami, np. http://www.motorhappy.co.uk/wp-content/ ... blog11.png . CAT D - jak CAT C, z tym że koszt naprawy/części jest bliski realnej wartości nierozbitego/nieuszkodzonego samochodu. Taki również może jeździć po drodze.
* Może poza tematem, ale w kwestii związanej z samochodem - niektóre ubezpieczalnie akceptują polskie zniżki, co pozwala zmniejszyć cenę ubezpieczenia. Podobnie jest z prawem jazdy - zmiana z EU/EEU na UK też obniża cenę insurance'u.
BuShMaN
Nowicjusz

Auto: Lexus SC430
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...