Jakie auto kupić? Miejskie, kompakt?

06 Lis 2024, 15:58

Widzę, że powstała dyskusja, ale to dobrze. Może dowiem się czegoś konkretnego :D Czyli iść raczej w auto miejskie niż kompakta? Nie wiem, taki właśnie Yaris 2 ile spali po mieście? Z 7-8 litrów a kompakt rozumiem że bardziej 9-10? Dość duże miasto.
Diego01
Nowicjusz

06 Lis 2024, 16:25

Diego01 napisał(a):Widzę, że powstała dyskusja, ale to dobrze.

Tu nie chodzi o dyskusje tylko o ogólniki zaczerpnięte z różnych miejsc typu imieniny cioci, tiktok, YT, FB itp. a tu staramy się iść bardziej w szczegóły.

Co do spalania to wiadomo że kompakt spali więcej przy podobnych silnikach do mikrusa ale ma inne zalety których nie ma mikrus.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

06 Lis 2024, 16:36

Zalety czyli większa przestrzeń, lepszy komfort? Myślę też że może kompakt, ale założyć lpg. Miałbym i mniejsze wydatki na paliwo, a samochód bardziej funkcjonalny niż mieszczuch. Z drugiej strony czy jest sens lpg przy około 10k km rocznie.
Diego01
Nowicjusz

06 Lis 2024, 20:31

Diego01 napisał(a):Zalety czyli większa przestrzeń, lepszy komfort?

Tak.
Diego01 napisał(a):Z drugiej strony czy jest sens lpg przy około 10k km rocznie.

Sam podejmij decyzję. Sprawdź na kalkulatorze LPG i pomyśl ile czasu zostaniesz z autem.
szybki
Moderator - Tuning

07 Lis 2024, 11:56

dokładnie, trzeba przeanalizować za i przeciw za jednym i drugim autem, nikt nie podejmie decyzji za ciebie, to co jest dla mnie priorytetem nie musi być dla ciebie, osobiście cenie nie tylko spalanie w aucie ale i komfort, jeśli komuś zależy wyłącznie na najniższych kosztach eksploatacji to wybierze mikrusa proste, ale jeśli inne cechy są też ważne to sprawa się komplikuje i szala wyboru może się przechylić w stronę auta kompaktowego
Ludwiq
Nowicjusz

20 Lis 2024, 17:12

Zrobiłem rozeznanie i wytypowałem takie modele:
- Grande Punto. Celowałbym w 1.4 95km, ale znacznie więcej jest 1.4 77km. Całkiem ładne, przestronne jak na mieszczucha.
- Clio 3. 1.4 98 km. Spory rozstaw osi jak na mieszczucha. Czy elektronika jest na poziomie Fiata, czy wypada gorzej?
- Yaris 2. 1.3 87 km. Najkrótszy i najbardziej kobiecy w mojej opinii, ale przesuwana tylna kanapa na plus.
- Fiesta mk7. Najlepiej 1.4 96 km, chociaż jest ich mało na rynku. Z różnych opinii wynika że 1.25 82 km nie jedzie, a pali sporo.

Czy to są dobre modele? Szukać po prostu konkretnego modelu, czy każdy będzie ok i patrzeć po prostu, który trafi się w jak najlepszym stanie?
Diego01
Nowicjusz

20 Lis 2024, 17:50

Najmniej zaufania mam do Renaulta i jego elektromechaniki. Silnikowo wszystkie auta ok. Według mnie Yaris spali najmniej i jest najbardziej stabilny elektromechanicznie i mechanicznie ale rdzewieje co kosztuje.

Osobiście wybrałbym to co jest w lepszym stanie a Clio sam nie wiem :ok:
szybki
Moderator - Tuning

20 Lis 2024, 20:51

Clio mechanicznie/elektromechanicznie nie jest złe, typowy średniak, na pewno nie wypadnie zauważalnie gorzej niż grande czy fiesta.

BTW kiedy robiłem prawo jazdy pojazdami egzaminacyjnymi były właśnie clio i grande - clio bije fiata na łeb właściwościami jezdnymi i komfortem. Nie wiem też czy ma to dla ciebie jakieś znaczenie ale widoczność w każdą stronę jest w nim świetna, przy fiacie wręcz przeciwnie, szczególnie w tył
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

21 Lis 2024, 11:22

Diego01 napisał(a):- Grande Punto. Celowałbym w 1.4 95km, ale znacznie więcej jest 1.4 77km. Całkiem ładne, przestronne jak na mieszczucha.

Od kiedy wiem ile drobnych choć irytujących usterek potrafi generować to auto, to odradzam. Korozja na porządku dziennym, elektryka niemal na poziomie renault z najgorszych lat. Mechanicznie nie jest najgorzej, ale elektryka daje w kość.

Yaris II najbezpieczniejszy.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

21 Lis 2024, 12:04

hoderi145 napisał(a):Od kiedy wiem ile drobnych choć irytujących usterek potrafi generować to auto, to odradzam. Korozja na porządku dziennym, elektryka niemal na poziomie renault z najgorszych lat. Mechanicznie nie jest najgorzej, ale elektryka daje w kość.

Tego typu wady dotyczą większości aut europejskich. Punto nie ma zbyt wiele technologii do tego zawias tani, silnik i skrzynia ok. Tak naprawdę trzeba by podarować sobie auta europejskie.
Yaris 2 problem rdzy + też znajdzie się coś drogiego typu chociażby tylne czujniki ABS z piastami.
szybki
Moderator - Tuning

21 Lis 2024, 19:17

szybki napisał(a):Yaris 2 znajdzie się coś drogiego typu chociażby tylne czujniki ABS z piastami.
Można kupić sam czujnik tzn. dekielek na piastę , za 5-6 dyszek . Chyba że ....ale to wykracza poza temat .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

21 Lis 2024, 19:36

bonifacy napisał(a):Można kupić sam czujnik tzn. dekielek na piastę , za 5-6 dyszek . Chyba że ....ale to wykracza poza temat .

Tu chodzi o puste z czujnikiem.
szybki
Moderator - Tuning

21 Lis 2024, 19:49

szybki napisał(a):Tu chodzi o puste z czujnikiem.
Piastę z czujnikiem chciałeś napisać :mrgreen: To zależy co zepsute . Piasta / łożysko buczy to ok . Zaś problem z czujnikiem ABS to masz https://www.google.com/search?q=toyota+ ... nt=gws-wiz . Tak naprawdę to tutaj zgnite złącze .W tym przypadku nie trzeba wymieniać całej kompletnej piasty . Dekielek z czujnikiem :mrgreen: Z tym że piastę do wymiany czujnika trzeba wyjąć a tutaj może się pojawić problem , ale jak pisałem nie wtym temacie wyjaśniać co i jak. Szukamy alternatywy dla obniżenia kosztów naprawy . Fiat punto - częsty problem ze światłami ...... naprawiam manetkę , nie wymieniam . Robię to czasami , naprawa banalna a nie zaraz wymiana
całego modułu pod kierownicą :wink:
Ostatnio edytowany przez bonifacy, 21 Lis 2024, 20:33, edytowano w sumie 1 raz
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

21 Lis 2024, 20:23

franccc napisał(a):Clio mechanicznie/elektromechanicznie nie jest złe, typowy średniak, na pewno nie wypadnie zauważalnie gorzej niż grande czy fiesta.

BTW kiedy robiłem prawo jazdy pojazdami egzaminacyjnymi były właśnie clio i grande - clio bije fiata na łeb właściwościami jezdnymi i komfortem. Nie wiem też czy ma to dla ciebie jakieś znaczenie ale widoczność w każdą stronę jest w nim świetna, przy fiacie wręcz przeciwnie, szczególnie w tył

Clio mi się podoba, ale czy nie ma się czego bać jeśli chodzi o auto francuskie? Będzie to lepszy wybór niż Grande?

Yaris 2 trochę za bardzo dla mnie kobiecy. Wydaje się taki malutki :D
Diego01
Nowicjusz