Jakie auto kupić, streszczenie.

07 Wrz 2013, 09:05

Jasiek90 napisał(a):To dlaczego firmy kupują nowe auta a nie leasingują np. W124

Bo nie ma możliwości prawnej.
Bo na nowe auta do floty udzielane są rabaty i to bardzo duże.
Bo bardzo często odliczany jest VAT (w normalnym kraju UE) i podatek dochodowy.
Bo ustalane są programy serwisowe i ubezpieczeniowe.
Bo kto miałby znaleźć 10 w124 i za jaka pensje.

Tylko że są takie firmy jak moja gdzie każdy z pracowników sobie rzepkę skrobie i nie ma przymusu rocznikowego. Po przetestowniu wszystkich fajnych, nowoczesnych aut wróciliśmy do starowinek, od ostatniego posta zrobiłem 1200km i mogłem porównać dokonania c5 z 2010r z przebiegiem 55tyś.km (flotowy, bezwypadkowy, jeden kierownik)do starego Avena1 z 98r. Powiem krótko i zwięźle C5 trudno nazwać nawet kiblem bo w WCecie nie ma tylu przycisków. Nie mówię o materiałach tylko o tym co nie działało i co już było naprawiane.
Wiem znowu wyjątkowy pech który dotyczył tylko tego auta którym akurat jechałem no ale jednak nie wyszło.

dzida napisał(a):No popatrz ja jestem elektrotechnikiem i wiem co mówię. Produkcja owszem ale surowiec i projekt to już nie bardzo...Samo napisanie algorytmu działania, może być bardzo kosztowne. Nie wymieniasz rezystora, czy kondensatora jak w analogowych obwodach tylko cały moduł/płytkę.

Widzisz wszystko się zgadza tylko proponuje dowiedzieć się ile kosztuje wyprodukowanie jednego auta za 60k bez kosztów pobocznych takich jak marketing, fiskal, dystrybucja itp.

dzida napisał(a):Lubie patrzeć na ponad 20letnie aut w świetnym stanie ale koszty utrzymania w tym stanie będą podobne albo wyższe do nówki, bo nie wiadomo co może paść (wieku nie oszukamy)

Strasznie uogólniasz ponieważ są różne sytuacje i to co wydaje się tanio później wychodzi drogo.
Dam Ci prosty przykład który zapodałem ostatniemu białemu krukowi koledze który robi audyty dla Fiata w mazowieckim a u mnie w firmie dorabia. Jeździł oczywiście fiatami no bo miał upusty takie jak brałby 100aut rocznie wiadomo czemu :D . W ramach taniej jazdy używał SC, później stilo, przejechał nimi w ciągu 4 lat ponad 500tyś.km. i nawet kilka razy go holowałem :angry: . Namówiłem go do zakupu Camry z 94r (już pisałem o tym) tylko nie takiej za 5k tylko x2. Efekt jest taki że w dwie sztuki camry i zrobieniu nimi 400tyś.km nie włożył nawet 1/10tego co w swoje super fiaty. Aktualnie rozbił (camry 440tyś.km) i czeka na mojego Avena1. Więc teraz zgadnijmy czemu idzie taką drogą, czemu nie bierze nowych aut które często "dostaje" do testów z możliwością "preferencyjnego" odkupu. Czemu dokładnie tak samo zachowują się pozostali??? Czy może lubią wywalać kasę w błoto?? A może za dużo zarabiają??? A może się nie znają???
Odpowiedź jest prosta testowali i wybrali...

Ogólnie dla wszystkich niedowiarków wykonajcie życiowy test, będzie łatwiej o czymś mówić na forum. :D Mamy na to jakieś jeszcze 10lat :mrgreen: :mrgreen:
Kupcie starą Tojkę w DE/BE/CH z przebiegiem około 100tyś.km. przepłacając za nią 1k.E=5k pln. w porównaniu do średnich cen. Gwarantuje że Wasz światopogląd w kwestii auto leciwe VS nowe zmieni się diametralnie. Sami siebie nie poznacie nie mówiąc już o waszym portfelu.
I żeby nie było że jest takim fanem ogólnie tojek bo ostanio zrobiłem 7tyś.km nowym Avenem i generalnie stwierdzam że niczym się nie wyróżnia spokojnie można by nalepić znaczek np.:Opla. :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

07 Wrz 2013, 10:08

Dobrze mówisz, lepiej przepłacić za igłę niż kupować za minimalny budżet.
Jednak wszystko ładnie pięknie ale dochodzi do tego niższy standard komfortu i bezpieczeństwa. To też jest ważne dla niektórych. Wszystko ma dwie strony medalu, nie oszukujmy się. Ludzi kupują nowe, bo mają dość wałków poprzednich właścicieli, bo chcą mieć auto, które nie było wypierdziane przez niemca. Nic nie zastąpi uczucia, że jest się jedynym właścicielem. Na mojego Hyundaia mam 3 nowych kupców w ciągu tego tygodnia mimo, że nie sprzedaje ale ludzie sami na ulicy widzą czarne blachy podchodzą i pytają.
Jak kogoś stać na nowe auto to i stać na serwis dopiero następni użytkownicy marudzą, bo nie stać ich na naprawy.
Nigdzie nie napisałem, że nowe auta robie tyle przebiegów co stare, bo wiadomo, więcej przyrządów to więcej rzeczy, które się psują ale jak mam wybierać, że kupuję używkę z przebiegiem 200-300k (standard w PL) czy nówkę no to sory ale wybór jest tylko jeden, bo zrobią tyle samo i przynajmniej będzie mi się jeździło przyjemniej
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

07 Wrz 2013, 17:31

Wniosek jest jeden i od dawna ogólnie znany, stare japońce są najlepsze, stare włochy, francuzy i niemcy były tak samo kiepskie jak te nowe.
Dokładnie to samo stanowisko tylko rozszerzone poza Japonię jest w tekście który przytoczyłem.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Wrz 2013, 17:33

Zgadzam się.
A wybór auta, nowszego, starszego itd to już kwestia wymagań przyszłego właściciela :yes:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

07 Wrz 2013, 17:47

Jasiek90 napisał(a):Wniosek jest jeden i od dawna ogólnie znany, stare japońce są najlepsze, stare włochy, francuzy i niemcy były tak samo kiepskie jak te nowe.

Ale czemu wszyscy uogólniają, zawsze mówię o konkretnych latach i modelach. Wniosek jest taki Japonia obecnie zrobiła dwa kroki do tyłu a Francja jeden do przodu i na ta chwile jak miałbym wybierać nowego Avena i nowa Lagunę to mocno musiałbym się zastanowić tym bardziej że tojka zjechał do poziomu zerowego z dieslami.
szybki
Moderator - Tuning

07 Wrz 2013, 17:53

Szczerze powiem,że jakby mi ktoś podstawił FABRYCZNIE NOWE Audi 80- B4- avant-1,8S lub 2,0E z klimką ,to mam gdzieś inne auta. :yes: Biorę i jeżdżę do 60-tki (czyli 20 lat) !!! :piwo:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SUV Pajero Sport będzie produkowany na Kałudze w Rosji
    Przedstawiciele firmy Mitsubishi Motors Corporation (MMC) poinformowali o rozpoczęciu produkcji średniej wielkości SUV-a Pajero Sport w zakładach PCMA Rus w Kałudze. Fabryka ta stanowi współwłasność grupy PSA Peugeot ...
    Jakie auto z 3 niezależnymi fotelami ISOFIX z tyłu?
    Jakie auto rodzinne warte jest obecnie uwagi? Wymagania: 3 niezależne fotele z tyłu na ISOFIX (2 foteliki + na środku dorosła osoba swobodnie siedząca, ew. trzeci fotelik), benzyna (najlepiej ładnie tolerująca LPG), ew. bardzo ...

07 Wrz 2013, 18:00

artur73 napisał(a):Szczerze powiem,że jakby mi ktoś podstawił FABRYCZNIE NOWE Audi 80- B4- avant-1,8S lub 2,0E z klimką ,to mam gdzieś inne auta. Biorę i jeżdżę do 60-tki (czyli 20 lat) !!!

Muszę Cię pocieszyć jak dobrze poszperasz to znajdziesz takie autko, w związku z tym że lubuje się w takich tematach to nie raz coś znajduje i nie koniecznie w chorej cenie. Mój rekord to celina z 2002 r mająca 9tyś.km. drugi temat to celina z 98r z 30tyś.km. Ostatnio oglądałem tylko za chorą kasę mazdę RX7 z 93r bez przebiegu :ok:
szybki
Moderator - Tuning

07 Wrz 2013, 18:08

Ja widziałem ostatnio Lanosa z przebiegiem 9 tys km. Ale wycenil go na 12k :mrgreen:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

07 Wrz 2013, 18:10

Francja poszła krok do przodu? pod jakim względem? prawie same toczydełka z belką skrętną z tyłu i downsizingowymi silniczkami, od zakończenia produkcji C6 nie ma w ofercie żadnego naprawdę francuskiego auta, to co się teraz produkuje równie dobrze mogłoby mieć znaczek niemieckiego, koreańskiego czy japońskiego producenta.
Mi jako fanowi inżynieryjnej fantazji francuzów to się nie podoba choć rozumiem, że przeciętnemu użytkownikowi pewnie tak bo awaryjność mniejsza, bo mechanicy ogarniają itd.
Do przodu to poszły auta koreańskie i niemieckie, moim zdaniem.
Jasiek90
Stały forumowicz

07 Wrz 2013, 18:22

no takie 20 latki z nikłym przebiegiem to zaj*bista sprawa - youngtimer jak się patrzy! Tylko wtedy szkoda takim jeździć na codzień ;/

Niemieckie poszły do tyłu, bo zaczęli eksperymentować np. z TSI FSI, a kierowcy zostali testerami...
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

07 Wrz 2013, 18:28

Dokładnie i do tego jeszcze 2.0TDI
Koniu
Forumowicz VIP

07 Wrz 2013, 18:34

Nie wiem czemu wszyscy widzą tylko to 2.0 TDI, 3.0 D Isuzu czy 2.0 D w Maździe 6 to lepsze silniki? tak samo y 1.9 DCI albo 2.5 TD VM.
Jasiek90
Stały forumowicz

07 Wrz 2013, 18:38

Ja nie powiedziałem że lepsze. Ale ten jest najgorszy.
Koniu
Forumowicz VIP

07 Wrz 2013, 18:39

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
cudo!! ale szkoda byłoby mi jeździć nim co dzień do roboty szczególnie w zimie po soli
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

07 Wrz 2013, 18:39

Jasiek90 napisał(a):Francja poszła krok do przodu?

Bezpieczeństwo, wnętrze jakość materiałów, silniki w populusach.

Przypomnij sobie jak jechały reno19 albo pug405 . Co miały pod maską i co się działo zawiasem, jakie było wyposażenie...
Jak wyglądało porównanie technologiczne np:toyoty cariny z silnikiem dohc, 16v i mocą 144KM!!!a w wersji z głowicą yamahy 175KM!!! do np: puga405 który mógł liznąć tych parametrów ale w topowej wersji Mi16 i Mi16t praktycznie niezdobywalnej którą nawet miałem okazję się przejechać :D
A teraz ...trochę się zmieniło.
szybki
Moderator - Tuning