Pierwsze auto, dwa do wyboru

13 Wrz 2013, 16:41

Witam, pokrótce przedstawię jak sprawa wygląda. Mianowicie zbieram pieniążki już od dłuższego czasu, posiadam już przeznaczone na samochód ok 6-7k więc zabrałem się za szukanie czegoś co mogłoby mi się podobać. Przeglądałem już sporo autek i wybór padł na Audi A3 i Honda Civic VI. Wiem że Audi za taką cenę raczej nie kupię dlatego tutaj potrzebuję porady. Ma być to moje pierwsze auto dlatego chciałbym zapytać czy szukać jakiegoś Civica, czy poczekać, uzbierać trochę pieniędzy i szukać Audiczki?
Oba samochody mi się podobają, lecz Audi wg mnie prezentuje się lepiej i to ono bardziej mi się podoba, niestety z racji młodego wieku, nie posiadam stałego przypływu gotówki, więc z uzbieraniem kolejnych 3-4k trochę mi się zejdzie. I teraz drugie pytanie czy dostałbym za ok 10k jakieś Audi w przyzwoitym stanie?

A może jeszcze jakieś inne auto? Interesują mnie głównie wersje 3 drzwiowe, małe i nie spalające dużo.
thunder940
Nowicjusz

Auto: Nie mam

13 Wrz 2013, 17:04

To Ci od razu mówie że nie ma sensu zbierać na Audi ponieważ pewnie dużo jeździć nie będziesz więc kupowanie diesla się nie opłaci a benzyny strasznie dużo palą i nie gwarantują też jakiś świetnych osiągów (poza 1.8T)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

13 Wrz 2013, 17:09

Właśnie planuję się wybierać na uczelnie, szczególnie w zime bo jak wiadomo nasze kochane pkp lubi zaskakiwać:)
thunder940
Nowicjusz

13 Wrz 2013, 17:25

A ile km będziesz dziennie robić?
Koniu
Forumowicz VIP

13 Wrz 2013, 17:32

Myślę, że ok. 70-80 km
thunder940
Nowicjusz

13 Wrz 2013, 18:44

No to jest sens dozbierać na dobrego diesla. Za 10k dostaniesz rocznik 96-98
Koniu
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Saab 96 V4 Rally
    Saab 96 V4 Rally z początku lat siedemdziesiątych, jest oryginalnym pojazdem rajdowym zakupionym przypuszczalnie przez prywatny zespół rajdowy lub prywatnego kierowcę rajdowego. Samochód ten posiadał czarne ...

13 Wrz 2013, 22:18

Czyli rozumiem, że jeśli chodzi o większe dystanse to zbierać do Audicy, jeśli mniej bd jeździł to Honde? :)
thunder940
Nowicjusz

13 Wrz 2013, 22:20

A na razie poszukać Mazdy 323...
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

13 Wrz 2013, 22:53

Nie nie nie, to odpada, wgle mi się ni podoba, znajomy ma i jak nią jeździłem to też się w niej dobrze nie czułem
thunder940
Nowicjusz

13 Wrz 2013, 23:38

To może fajna 3 drzwiówka Astra II. Są w korzystnych cenach i czasem z lpg..? :)
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

14 Wrz 2013, 07:33

A może Megane Coupe?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

14 Wrz 2013, 11:33

Szczerze mówiąc do meganki jakoś mnie nie przekonują, myślałem również nad Astra ale zastanawiam się czy Civic nie będzie lepszym wyborem?

Znalazłem parę, prosiłbym o ocenę:

Audi A3:
[link do oferty na Allegro wygasł]

Honda Civic:
[link do oferty na Allegro wygasł]
thunder940
Nowicjusz

14 Wrz 2013, 16:24

Co do A3 to bałbym sie nawet jechać je oglądac,ceny troche niskie ale to tylko moja opinia.
Jedynie ta wydaje mi sie sensowna [link do Otomoto wygasł]
Civicy już lepsze ale ten drugi z gazem więc tutaj uważał bym na mine i przód miała robiony co widać na zdjęciach.
Ostatnia wygląda najlepiej ale od doświadczonego handlarza wiec odpicowana pod każdym kątem.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

14 Wrz 2013, 16:44

A3 za 7-8k? :shock: Życie Ci nie mile? Co do Civica to bierz bez gazu bo jest oszczedny.
Koniu
Forumowicz VIP

14 Wrz 2013, 19:27

Jedź do Niemiec, tam sobie kupisz taką A3 z 1998, 1999 roku za 1000 euro z ważnym TUV, u nas przez takich "znawców" jak powyżej którzy najpewniej mają kontakty z handlarzami i w ten sposób sztucznie zawyżając ceny podbijają im marżę
Weź sprawdź A3 i Civica, jak chodzi silnik i skrzynia w jednym i w drugim, zobaczysz jakie Audi na tle Hondy jest bylejakie mimo, że ma lepsze plasiki.
JDM
Początkujący

Prawo jazdy: 27 06 1990
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Lexus
Typ: Sedan/Limuzyna