Jakie auto kupić? Tanie w utrzymaniu

07 Lip 2014, 22:29

Jasiu145 napisał(a):Rownie dobrze ja moge powiedziec ze kazdy vw +15 jest od stania w garazu
dżisas, ty widzisz i nie grzmisz... Nikt Ci tu nie wciska Vw, przeciwnie, większość jest raczej anty. Ale zrozum, że alfy z tamtych lat miały słabą elektrykę i się sypały. Poza tym, jak kupisz taką za kilka tys to nie miej nadziei, że będzie ona w idealnym stanie. Poprzedni właściciel - o ile nie był klubowiczem czy innym fanatykiem marki - jakoś szczególnie nie dba o kilkunasto letnie auto i sprzedaje za tak niską cenę, bo zaczyna mu się sypać. Na pewno odbiłbyś piłeczkę, że kupisz klubową. W Twoim budżecie powodzenia :ok: fanatycy wiedzą, jaka jest faktyczna wartość ich wychuchanych cacek. Znam historię, w której idealna 164 od fanatyka poszła za 20k...
Podsumowując, kupno kilkunasto letniego włoskiego auta za kilka tysięcy nie wróży nic dobrego. Chyba, że Twój budżet obejmuje tylko auto, a masz odłożone kilka (naście) tysięcy na doprowadzenie samochodu do stanu używalności
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

07 Lip 2014, 22:36

Jasiu145 napisał(a):hahaha... Jaja se ze mnie robisz? Myślałem że to porządne forum ale się chyba pomyliłem...[/quote To było chamskie... Krikus chciał dobrze ale nie wyszło.. A Corsa ładna :ok:
dominik89 napisał(a):one zawsze polecaja zardzewiale i przegnite fordy i ople, bo sami posiadaja i je ubostwiaja, zyjac w utwierdzeniu ze maja naj auta na swiecie.. nie przejmuj sie, zmien forum
mike1735 dał Ci za spam a ja Ci dam za chamstwo :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

07 Lip 2014, 22:44

Jasiu145 napisał(a):Czy jeździliście tylko tymi zasranymi niemcami?
uważaj na słownictwo bo poleci ostrzeżenie
mike
Moderator
Awatar użytkownika

07 Lip 2014, 23:15

czy ktos ma cos do niemcow? ja nie mam nic do zarzucenia niemieckim firmom samochodowym:)
monikaczech
Obserwowany

Auto: Nie mam

07 Lip 2014, 23:39

Ja też nie, zaraz lecę do salonu po Polo 1.2 TSI :roll:

PS: Nigdy w życiu nie miałem niemieckiego samochodu, więc nie gadaj bzdur Jasiu145- w tej chwili posiadam szwedzkie i japońskie, żona włoskie, a całą swoją wiedzę opieram na doświadczeniu znajomych mi ludzi i serwisach, w których wymieniają się doświadczeniami właściciele konkretnych modeli.
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

08 Lip 2014, 02:30

Geniodekt napisał(a):Oj, ty chyba w końcu zarobisz kolejne ostrzeżenie
nawet dwa, skoro prawda boli ;) ale ja sie nie gniewam.
dominik89
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 4
Miejscowość: Liverpool
Auto: bmw
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2009
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

08 Lip 2014, 07:09

Jasiu145, powiedz, czy gdyby AR 155 i starsze były takie dobre to czy było by ich tak mało na ulicach? Ja w Łodzi widziałem w ciągu 4 lat.....
- jedną 164 umarłą na parkingu
- kilka (5?) 164 i 155 w Alfa Team na Wileńskiej - serwis specjalizował się w Lanciach i Alfach, ogólnie dość znany w światku. Autka wychuchane, z błyszczącymi silniczkami, klubowe. A widywałem je całkiem często (haha, też mam Alfę :D)
-145/146 już widuję często, kilka nawet na taxi.

Wniosek jest prosty. Im starsza alfa tym wyższy koszt serwisowania. Sprzedajesz 1.9 jtd i chcesz się cofać epokę wcześniej? Nie masz wrażenia, że jest to lekko dziwne skoro sprzedajesz Alfę z najtrwalszym silnikiem i przenosisz się na niepewną benzynę?

Dodatkowo, aut naprawdę mnogo na rynku wtórnym - całe 7 155 na otomoto :D a jedna nawet w szczerej cenie i z szczerym opisem :D [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
166 2,4 JTDm - jest
156 19 JTD - była
306 1,4 - był
autoitalia
Aktywny

Prawo jazdy: 11 03 2009
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Alfa Romeo 166
Silnik: 2,4 JTDm 175 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

08 Lip 2014, 08:52

one zawsze polecaja zardzewiale i przegnite fordy i ople, bo sami posiadaja i je ubostwiaja, zyjac w utwierdzeniu ze maja naj auta na swiecie.. nie przejmuj sie, zmien forum
Skoro to forum jest takie złe to po co tu wchodzisz?
autoitalia napisał(a): powiedz, czy gdyby AR 155 i starsze były takie dobre to czy było by ich tak mało na ulicach? Ja w Łodzi widziałem w ciągu 4 lat.....
- jedną 164 umarłą na parkingu
- kilka (5?) 164 i 155 w Alfa Team na Wileńskiej - serwis specjalizował się w Lanciach i Alfach, ogólnie dość znany w światku. Autka wychuchane, z błyszczącymi silniczkami, klubowe. A widywałem je całkiem często (haha, też mam Alfę )
-145/146 już widuję często, kilka nawet na taxi.

To prawda. U mnie na osiedlu obecnie parkują dwie Alfy - GTV i 164. O ile GTV się przemieszcza bez większych problemów, to 164 niestety stoi w jednym miejscu od kilku m-cy. Wcześniej pewien pan miał 156 Wagon 2.4 JTD z piękną skórzaną tapicerką w kolorze toffi. Też niestety więcej stała niż jeździła. Została sprzedana a pan kupił sobie... Astrę F
Myślę, że mój przykład pokazuje, że AR to auta nie dla wszystkich. Jeśli masz zamiar używać jej na co dzień to powodzenia. Inna sprawa, że do takiego codziennego użytku takiego auta po prostu szkoda. Skoro któryś z Forumowiczów uraził Twoją godność proponując bodajże Corsę, to zwróć uwagę na Omegę. Będzie tańsza w utrzymaniu od Alfy, da się gazować i nie szkoda jej do codziennego użytku. Trzeba tylko uważać na rdzę
mike
Moderator
Awatar użytkownika

08 Lip 2014, 09:45

A, jeszcze dodam jedno. To pisałem ja, FAN Alfy :) który jednak przenosi się do innej motoryzacji :)
166 2,4 JTDm - jest
156 19 JTD - była
306 1,4 - był
autoitalia
Aktywny

Prawo jazdy: 11 03 2009
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Alfa Romeo 166
Silnik: 2,4 JTDm 175 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

10 Lip 2014, 15:57

Pojęcie auto "tanie"w utrzymaniu jest względne,ponieważ w każdym z tych przypadków mowa o używkach,a jak wiadomo wszystko zależy czy poprzedni właściciel odpowiednio dbało auto. Nie ma wtedy znaczenia czy jest to niemiec,francuz czy jeszcze inny szwed ( chinczyk) Utrzymanie samochodu zawsze będzie kosztować,to jak studnia bez dna.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

19 Lip 2014, 22:47

Dobra to jeszcze raz. Jak można zauważyć jestem fanem Alfy. Mam ok 6-8 tyś na autko. Chce żeby miało kopa, przynajmniej te 10-9s, ale także lubię komfort i dobre wykończenie środka oraz w autku muszą pomieścić się 4 dorosłe osoby i bagaż oraz zimą narty. Jednym słowem szukam sportowej limuzyny. Jestem otwarty na propozycje, wszystkich marek. Myślałem o 166 2.4 jtd lub jakiejś V6. Myślałem też o zmienie na 156 ale 2.4 jtd albo 2.5 V6. Co mi polecicie? Ostatnio jechałem citroenem chyba c5 ale nie jestem pewien z silnikiem 3.0 V6. Fajnie się zbiera xD Przewiózł mnie też znajomy Audi a4 kombi TDI 90km i byłem pod wrażeniem. Ale wolał bym jakiegoś włocha, albo japończyka.
Jasiu145
Nowicjusz

Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: Alfa 145
Silnik: 1.4 boxer
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1997

20 Lip 2014, 08:02

Jeśli Alfa to tylko z pewnego zródła np forum alfaholicy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

20 Lip 2014, 11:11

A co innego zaproponujecie?
Jasiu145
Nowicjusz

20 Lip 2014, 11:17

Jasiu145
Nowicjusz

20 Lip 2014, 11:36

Wogóle szukasz sportowej limuzyny i myślisz o dieslu? Coś tu nie hallo.
Z tymi Alfami coś jednak jest,kolega ma 145 Boxera i co chwile do niej dokłada ale stwierdził że nie sprzeda bo lubi ten samochód..
Co powiesz na Volvo S40?
[link do oferty na Olx wygasł]
lub Opel Omega B 2.5 V6?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012