Jakie auto kupić?

10 Lip 2009, 12:28

Witam chcę kupić auto i mam na nie około 22-23 tysiące. Interesuje mnie passat b5 lub b5fl nie starszy niż 2000 rok oczywiście sedan. Nie wiem czy wybrać diesla czy może benzynę plus gaz mam nadzieję że mi doradzicie co lepsze i jaki silnik wybrać żeby był mało awaryjny i w miarę oszczędnie się jeździło. Chyba że ktoś za te pieniążki zaproponuje jakieś inne auto pozdrawiam
nas_escobar
Nowicjusz

Miejscowość: wlkp

10 Lip 2009, 14:41

a myslales o renault lagunie ?
felipemassa2
Początkujący

Miejscowość: Poznan

10 Lip 2009, 16:52

słyszałem że są bardzo awaryjne a myślałem jeszcze o mondeo
nas_escobar
Nowicjusz

Miejscowość: wlkp

10 Lip 2009, 18:51

Jeśli szukasz auta bzawaryjnego to zapomnij o Lagunie (królowej lawet) oraz o Mondeo (szczególnie w dieslu, benzynika + LPG jeszcze może być). Są to auta które raczej uchodzą za awaryjne :)
Passat to dobry wybór, solidny, małoawaryjny, szczególnie diesle. Najlepiej przed kupem wydać parę stówek, sprawdzić autko w serwisie VW i jest się wtedy pewnym co się ma, a dobry VW jest bardzodługo wdzięczny.

Z innych propozycji może warto zwrócić uwagę na Toyote Avensis, Nissana Primere,Mazde 6 (bardzo fajne autko), może Audi, ewentualnie BMW 320d.
______________PRECZ Z [ *F*O*R*D*A*M*I ]_________
miszarus
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: zachodnio-pomorskie

10 Lip 2009, 19:30

miszarus miałeś w ogóle mondeo ? nie musisz odpowiadać ja wiem że nie ja posiadam mondeo i moi rodzice mają 7 lat i nić jestem młodym kierowcą ale już przed zdaniem prawka dużo jeździłem i też mi nic się nie zdarzało z Mondeo jedna wada to szybko traci na wartości ale na plus tanie części :grin:
maciek vw
Nowicjusz

Miejscowość: z daleka

11 Lip 2009, 16:16

ja sie nie zgodze ze renault laguna jest awaryjnym samochodem, ja mialem go 2 lata a moi rodzice przez 7 lat i nic nie bylo wymieniane. passat diesel jak ma przejechane okolo 200 tys to pojezdzisz okolo 5 tys i silnik padnie. Volkswageny diesle z niemiec nie radze kupowac
felipemassa2
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Coupé – klasyka gatunku
    Kiedy myślimy o samochodzie sportowym, najczęściej do głowy przychodzi nam opływowe coupé. Ale nadwozie tego typu jest tak naprawdę starsze niż motoryzacja. Słowo coupé pochodzi z języka francuskiego, w dosłownym ...
    Na wybojach przede wszystkim płynnie
    Jeśli kierowca znajdzie się na jezdni o nawierzchni nierównej, zniszczonej czy po prostu na polnej drodze pełnej wybojów, powinien przede wszystkim zastanowić się, czy do celu może dojechać inną trasą. Gdy nie ...

11 Lip 2009, 16:32

felipemassa2 napisał(a):ja sie nie zgodze ze renault laguna jest awaryjnym samochodem, ja mialem go 2 lata a moi rodzice przez 7 lat i nic nie bylo wymieniane. passat diesel jak ma przejechane okolo 200 tys to pojezdzisz okolo 5 tys i silnik padnie. Volkswageny diesle z niemiec nie radze kupowac
renault to produkt autopodobny a vw to prawdziwy samochód / diesel i 200 tyś to tylko początek przyjemności a awrie zaczną się po 500tyś i to drobne pierdoły/
ps ile to przejechałeś i jakimi autami panie znawca -laguna to powód do wstydu tak jak i cała franuska technika a mając auto i używając go od wielkiego dzwona to nawet ruskie wozidła są super .....
max23
Początkujący

Miejscowość: elbląg

11 Lip 2009, 17:01

mam kolege ktory ma warsztat i orientuje sie jakie samochody przyjezdzaja. Prawda ze benzyna VW psuja sie bardzo zadko. ale vw disel przyjezdzaja bardzo czesto do warsztatu i to nie sa male usterki
felipemassa2
Początkujący

13 Lip 2009, 16:27

maciek vw napisał(a):miszarus miałeś w ogóle mondeo ? nie musisz odpowiadać ja wiem że nie ja posiadam mondeo i moi rodzice mają 7 lat i nić jestem młodym kierowcą ale już przed zdaniem prawka dużo jeździłem i też mi nic się nie zdarzało z Mondeo jedna wada to szybko traci na wartości ale na plus tanie części :grin:

Nie miałem mondeo, i jakoś mnie do niego nie ciągnie, ale mój dobry kolega miał mondeo, drugi kolega miał Focusa, więc wiem co mówię, no i dużo się słyszy od użytkowników Fordów, że nie są zbyt zadowoleni ze swoich maszyn, (szczególnie użytkownicy silników diesla), i pisząc to nie opowiadam bajek....bo o to tu chyba nie chodzi.

nes-escobar napisał(a):mam kolege ktory ma warsztat i orientuje sie jakie samochody przyjezdzaja. Prawda ze benzyna VW psuja sie bardzo zadko. ale vw disel przyjezdzaja bardzo czesto do warsztatu i to nie sa male usterki :grin:

dziwne, mój brat ma VW Golfa III ma przejechane 290tyś i nic się nie dzieje....a też auto sprowadził z Niemiec, i zakłada że pewnie nie miał przejechane 220 tyś...tylko z 390....zrobił 80yś i co?? nic się nie dzieje.
cóż....może takie auta jaki warsztat :D
______________PRECZ Z [ *F*O*R*D*A*M*I ]_________
miszarus
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: zachodnio-pomorskie

14 Lip 2009, 15:53

nie pisalem ze wszystkie vw sie psuja po 200 tys. ale wlasnie najczesciej przyjezdzaja vw. Nie wiem czy twoj brat ma disla czy bezyne wiec sie nie bede wypowiadal na ten temat
felipemassa2
Początkujący

16 Lip 2009, 21:00

Ja też mam jakoś mondeo i to w dieslu i jakoś nie narzekam.
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3

21 Lip 2009, 10:37

Słuchaj! Mondeo mozesz juz wykluczyc. Nie słyszałes nigdy tego: Ford Gowno Fart! odradzam! Zreszta renault to tez nie samochod z prawdziwego zdarzenia! Szybko w nim idzie elektronika! VW to dobry wybór! samochod z dobrym silnikiem lakierem nierdzewiejącym jest OK :D ale tak jesli chcesz samochod porzadny na lata to doradzam Audi A4 b5! Ja mam A4 B6 ale B5 tez swietny! No i oczywiscie w diesel :P blacha ocynkowana w srodu dobrze wykonczone eleganckie tempomat,klimatronic itp. Samochod na wiecznosc! ;P
Auciarz

21 Lip 2009, 10:48

ja bym brał passata. ostatnio szwagier kupił sobie za 20tys z 98 i sąsiad z 00 za 25tys. oba diesle 1.9 110km. oba bardzo ładne i zadbane. szwagier każde dobrze oglądał i wybrał najlepsze i nie żałuje. jażeli chodzi o mondeo to też niczego sobie. kolega ma 2.0 diesla (nie wiem jakiej mocy ale bodajrze 130km) i chwali sobie, nie ma z nim większych problemów.
scrolll
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie

21 Lip 2009, 11:05

Auciarz napisał(a):Słuchaj! Mondeo mozesz juz wykluczyc. Nie słyszałes nigdy tego: Ford Gowno Fart! odradzam!

No to jest mocny argument. Chyba sprzedam fokę i kupię Golfa 2 bo to przecież VW...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

21 Lip 2009, 12:17

No argumet to mocny nie jest ale to prawda.Focusy są dość podatne na korozję.Charakterystycznym punktem, w którym najwcześniej pojawia się rdza, jest tylna klapa, tuż pod wycieraczką. Podobno przyczyną jest spływający tędy płyn z tylnego sprywkiwacza.Typowym problemem jest tak ze nierówna praca, a nawet gaśnięcie na wolnych obrotach. Mialem takie cudo to sie troche dowiedzialem o nim! Wiec według mnie nie radzilbym kupywac forda ale to moja kwestia :P
Auciarz