Jakie auto kupic? - VW Golf 4 - VW Passat B 5 -Seat Toledo2?

12 Lis 2012, 20:29

Przymierzam się do kupna samochodu. W gestii moich zainteresowań są trzy modele samochodów. Wszystkie modele w benzynie .Pierwszym jest VW Passat B 5 z silnikiem 1,8.Drugim VW Golf 4 z silnikiem 1,6 . I ostatni model to Seat Toledo 2 z silnikiem 1,6 / 105 KM. Mam kilka kryterii którymi się kierowałem. Cena do 13 000 , aby był oszczędny w eksploatacji , łatwa dostępność ,i cenowo części, stosunkowo nie zbyt mały gabarytowo / 5 drzwiowy /. Jakie jest wasze zdanie o tych modelach ,i biorąc moje kryteria pod uwagę jaki model byście wybrali dla siebie ?. Dodam jeszcze ,że będę przymierzał się do zagazowania wybranego modelu.
Ostatnio edytowany przez kaza1, 12 Lis 2012, 21:44, edytowano w sumie 1 raz
kaza1
Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz-Fordon

12 Lis 2012, 21:06

Tanie i łatwe do zdobycia części, tani w eksploatacji : Golf/Toledo/Leon.

Passat to auto nieco droższe w utrzymaniu. Pewnie każdy o tym truje... lecz wymiana przedniego zawieszenia bez amrtyzatorów to wydatek rzędu 1500zł. Mowa o częsciach, na których zrobisz więcej niż 50tkm. Mam A4 więc wiem o czym piszę. Fakt moje były wymieniane przy przebiegu 250tkm a jak się okazało dwa z czterech były pierwszego montażu...

W Golfie natomiast, jak i w Toledo (czy np. Leonie, to taki hatch Toledo) mamy do czyniena z kolumną MacPhersona z przodu i belką skrętną z tyłu. Zasadniczo to wszystkie wymienione są na płycie podłogowej Vw Golfa mk4. Co nam daje kolumna MacPhersona - przede wszystkim tańszy koszt ew. remontu zawieszenia bo wymieniamy tylko tulejki. Z wad natomiast mniejszy komfort niż w wielo-wahaczowym zawieszeniu. Co do prowadzenia się nie wypowiem bo jeździłem Golfem tylko kilka razy.

Mogę jeszcze dodać coś o silniku 1.8, bo taki posiadam w A4 (1.8 ADR 125km).
Często spotyka się opinie o jego ogromnym spalaniu względem osiągów. Uważam, że coś w tym jest acz w 450km trasie gdzie : 30% miasto, 70% trasa spalił... 7.3l/100km. Fakt, w zimę potrafił spalić i 11l/100 w mieście, ale nie przekraczając 3 tyś rpm na obrotomierzu łatwo do tego nie dopuścic. Bywa jednak, że krótka skrzynia nam to uniemożliwia (3 tyś rpm @ 105kmh), baardzo brakuje 6 biegu. Silnik bardzo dzielnie znosi gaz. Co prawda ja ów gazu nie posiadam, ale wielu znajomych jak i klubowiczów A4-klubu sobie chwali.

A wracając do Golfa... nie wiem jak Toledo czy Leona, ale wizerunek Golfa strasznie psują drobne awarie typu - tylna wycieraczka, awarie centralnego, brak światła stop, niedziałające elektryczne szyby. W każym Golfie jakim jechałem (mk4) było coś, co nie działało.

Pozdrawiam.
freezoneq
Nowicjusz

Auto: a4 b5 avant

13 Lis 2012, 08:51

A co myślicie o Seacie Toledo 2 ? .Powiem że ten samochód najbardziej przypadł mi do gustu. :?:
kaza1
Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz-Fordon

14 Lis 2012, 10:17

czy wezmiesz leona golfa czy toledo bez roznicy, poniewaz podzespoly te same, tylko wyglad inny...
MaroLBN
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001

14 Lis 2012, 10:24

Jeżeli nie potrzebny ci duży bagażnik to ja brałbym golfa,toledo jest strasznie tandetne w srodku.
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus GX 460 - bezpieczny i bardziej terenowy
    To już koniec plotek. Lexus zaprezentował właśnie odświeżony model GX 460. Zmiany nie są rewolucyjne, ale wyraźnie widoczne - samochód otrzymał nową stylistykę przodu, systemy bezpieczeństwa czynnego Lexus Safety System ...
    Elektryczna Toyota C-HR i model IZOA
    Toyota zaprezentowała na targach Auto Shanghai 2019 dwa nowe modele elektryczne. Nowa Toyota C-HR oraz spokrewniony z nią model IZOA to pierwsze samochody elektryczne na baterie Toyoty, które zadebiutują w Chinach. ...