Jakie auto kupić za 25 - 30 tys.?

01 Paź 2009, 11:41

witam
chciałbym kupić autko za 25-30 tys
zastanawiam się nad kupnem auta, mój lanosik juz sie zużył wiec przydałoby się coś innego i lepszego kupić. Zastanawiam sie ,a raczej biorę tylko diesla pod uwagę, chodzi oczywiście o koszty paliwa i eksploatacji a z gazem miałem trochę problemów.
zastanawiam się nad Audi A3 , A4 z silnikiem 1.9 , BMW 318 , 320 z silnikiem 2.0 ewentualnie golfik (ale tylko jakaś wypasiona IV wchodzi w rachube) z silnikiem 1.9 i raczej 110km lub 130 , w lanosie mam silnik z chipem i ma on 110 koni to ma dobrego kopa jak na tej klasy auto wiec chciałbym auto z silnikiem z którym nie bede miał problemów z ewentualnym wyprzedzaniem. Kto mi doradzi co wybrać. jakie są za i przeciw bwm , audi? na pewno są droższe w eksploatacji niż golf ale jakoś auta tez jest inna. co mi doradzicie?
jaro26
jaro26
Nowicjusz

Miejscowość: Białystok

01 Paź 2009, 17:49

Ja Ci doradzę coś innego:
Toyota Corolla E11 2.0 D4D. Dobre auto, niezawodne, komfortowe.
Zamiast Golfa IV polecam Seata Leona. Silniki te same, technologicznie to samo, a Leon ma pazur, nie to co nudny Golf.

BMW 320d to już trochę inna bajka. Napęd na tył, świetne właściwości jezdne. Za 30 tys. zł znajdziesz dobry egzemplarz.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Paź 2009, 20:12

Ja również polecam Leona. Sam od jakiegoś czasu takim jeżdżę i jestem baardzo zadowolony. Za tą kasę dostaniesz spokojnie coś 03-04 rok z bardzo bogatym wyposażeniem i silnikiem 1.9 110 KM. Z wyprzedzaniem z tym silnikiem nie będziesz miał absolutnie żadnych problemów! Mam więc wiem co mówię :) Części do Leosia stosunkowo niedrogie i bardzo łatwo dostępne (w końcu to koncern VW). Auto mało awaryjne, jeśli będziesz o nie dbać, regularnie serwisować to z eksploatacją nie będzie najmniejszych problemów.
Co do BMW i Audi nie miałem więc nic Ci nie doradzę, ale z pewnością w tej samej cenie będzie starsze i droższe w utrzymaniu a w wyposażeniu też niekoniecznie lepsze.
Creus
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: CT
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Leon 1M
Silnik: 1.9 TDI 110 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

01 Paź 2009, 20:18

Creus napisał(a):Ja również polecam Leona. Sam od jakiegoś czasu takim jeżdżę i jestem baardzo zadowolony. Za tą kasę dostaniesz spokojnie coś 03-04 rok z bardzo bogatym wyposażeniem i silnikiem 1.9 110 KM. Z wyprzedzaniem z tym silnikiem nie będziesz miał absolutnie żadnych problemów! Mam więc wiem co mówię :) Części do Leosia stosunkowo niedrogie i bardzo łatwo dostępne (w końcu to koncern VW). Auto mało awaryjne, jeśli będziesz o nie dbać, regularnie serwisować to z eksploatacją nie będzie najmniejszych problemów.
Co do BMW i Audi nie miałem więc nic Ci nie doradzę, ale z pewnością w tej samej cenie będzie starsze i droższe w utrzymaniu a w wyposażeniu też niekoniecznie lepsze.

Tylko plastiki nieładne i traca swiezosc(np. zarysowania) przy duzych przebiegach. Auto jak najbardziej OK i łatwiej kupic cos zadbanego niz w przypadku a4 czy a3
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

02 Paź 2009, 11:34

Seat odpada miałem okazje poznać, juz VW są lepsze. raczej sie skłaniam do BMW kwestia czy 318 czy 320 w dieslu oczywiście, ewentualnie jesczze A4. z opini ekspetów wynika że są porównywalne Audi i BMW ze wskazaniem na BMW no i w bmce nie trzeba rozrządu wymieniąc a to spory koszt w Audi(minimum 2 tys). Zastanawiam się jak jest z pozostałymi kodsztami utrzymania? Poza tym dotychcasz myślałem że bmw wiecej palą ale z analizy postalów ze spalaniem wynika że to nieprawda, bmw w dieslu są bardzo oszczędne i dynamiczne. chętnie bym z kimś pogadał kto ma bmw 318 lub 320, jest tu ktoś?
jaro26
jaro26
Nowicjusz

02 Paź 2009, 12:56

Polecam Golfa :D Audice są nudne...Ale sie troche żadziej psują niż VW...A co do BMW to tandeta :/ Takie moje zdanie Polecam Golfa...Najlepiej R32 ;)
M.KOWAL
M.KOWAL
Nowicjusz

Miejscowość: Gliwice
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy przekraczasz dozwoloną prędkość?
    Każdy z nas wie jakie mamy drogi i ograniczenia. Znaki ograniczające prędkość które często stoją w miejscach bezzasadnych (bo np. drogowcy zapomnieli zabrać po jakiejś naprawie drogi), są to bardzo częste przypadki ...

02 Paź 2009, 13:04

prosze o poważne rady i o nie przyrównywanie golfa do bmw bo wiadomo że golfy to duzo niższa liga. Oszołomom dziekuje za rady z góry
jaro26
jaro26
Nowicjusz

02 Paź 2009, 14:54

Golfy to niższa liga ? Kolego VW GOLF z silniczkiem 1,9TDI wytrzyma więcej niż nie jedna BM`ka czy MERCEDES...
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS
Skrzynia biegów: Manualna

02 Paź 2009, 16:18

Ja osobiście polecam ci BMW 320D ja miałem taką z 2006r 163KM i paliła po trasie 6,5 l max , a ja jeżdżę dość szybko . Miasto to jakieś 8,5l było . A ty bedziesz tam miał silnik pewnie 136KM większa moc , a spalanie prawie identyczne . bierz 320D . Uwierz już pare takich BMW przerobiłem i niektóre miały przebiegi ponad 300tys i nie było żadnych problemów :wink:
Firma Mar-car zajmujemy się handlem samochodami używanymi . Wiecej info priv lub gg
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radomsko

02 Paź 2009, 18:13

vw napisał(a):Golfy to niższa liga ? Kolego VW GOLF z silniczkiem 1,9TDI wytrzyma więcej niż nie jedna BM`ka czy MERCEDES...

Niższa, bo BMka co by nie mówić lepiej się prowadzi i jest zrobione w środku z lepszych materiałów.
A Golf IV to wcale nie jest niezawodne auto. Nie wiem czy ma średnią niezawodności, czy jest nawet niżej.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika