Jakie auto kupić za ok. 15 tys. zł..

11 Kwi 2010, 12:12

Witam,
Potrzebuje pomocy w dokonaniu najlepszego z możliwych wyborów. Na autko przeznaczyłem ok. 15 tys. zł. Co do wymagań to potrzebuję mało awaryjnego autka z łatwo dostępnymi częściami, silnikiem benzynowym (bez instalacji gazowej) i mocą ok. 100 KM. Waham się pomiędzy Oplem Astrą II, WV Borą, Audi A3, Seatem Leonem, lecz jestem skłonny do rozważenia także innych modeli aut. Proszę o fachową pomoc.
Pozdrawiam,
Krzysiek
kriwan
Nowicjusz

Miejscowość: Białystok

11 Kwi 2010, 12:56

Cóż tu Ci poradzić. Moim zdaniem wybierasz wśród najbardziej rozsądnych samochodów w tej cenie.
Najbardziej prestiżowa i komfortowa będzie A3. Mimo, że Bora, Leon, Golf IV i A3 to z technicznego punktu widzenia niemal te same samochody, to jednak różnią się starannością wykończenia. W Audi lepsze wykonanie wnętrza i największy komfort.

Ja osobiście zastanawiałbym się nad Leonem i Astrą II. Leon to piękne auto "z pazurem". Jest ciekawe stylistycznie, a technicznie to dobra jakość VW.
Z silników ja zastanowiłbym się poważnie nad 1.8T - 150 KM. Wersja bez turbiny posiada 125 KM.

Zwróć uwagę też na Mazdę 323f po liftingu.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Kwi 2010, 13:10

Dziękuję za odpowiedź. Też uważam, że te wybrane przeze mnie samochody są w miarę rozsądne w tej klasie cenowej. Mazda 323f nie podoba mi się wizualnie - kwestia gustu. Z tego co wymieniłem radzisz Seata Leona i Opla Astrę II. Bardziej skłaniam się ku Seatowi, aczkolwiek jest i o wiele mnie niż Opli. A co sądzisz o VW Borze? Mam okazję kupić go w silniku 1,6 w benzynie (taki mi zdecydowanie wystarczy po przesiadce z Corsy 1.0), z 1999 r. w cenie ok. 15 tys. (oczywiście do negocjacji). Najważniejsze, że wiem kto go sprzedaje i jestem pewny, że jest sprawny technicznie i znam jego historię. Można brać, czy lepiej szukać Seata?
kriwan
Nowicjusz

Miejscowość: Białystok

11 Kwi 2010, 13:21

Ja bym Tobie polecił takie auto jak Mitsubishi Carisma, jestem posiadaczem takiego samochodu i jestem z niego bardzo zadowolony.
Tu masz link do auta:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
aa
Mychabrd
Nowicjusz

Miejscowość: koszalin

11 Kwi 2010, 20:58

Skoro znasz tą Borę to się nawet nie zastanawiaj. Na rynku jest tyle złomu, że stracisz kupę czasu, nerwów i pieniędzy zanim znajdziesz zdbanego Leona a technicznie to to samo...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

11 Kwi 2010, 21:11

Na Twoim miejscu szukałbym focusa 1.6 100KM lub Renault Clio...
Fuckir
fuckir
Początkujący

Miejscowość: Bydgoszcz
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Instalacje gazowe III generacji
    Najmniej popularny typ instalacji LPG, będący niejako pośrednim pomiędzy II a IV generacją. Trudno obecnie spotkać nowe takie zestawy, gdyż rynek zdominowały systemy sekwencyjne. W instalacji gazowej III generacji wyeliminowano ...

12 Kwi 2010, 00:00

Kubuch napisał(a):Skoro znasz tą Borę to się nawet nie zastanawiaj. Na rynku jest tyle złomu, że stracisz kupę czasu, nerwów i pieniędzy zanim znajdziesz zdbanego Leona a technicznie to to samo...

Dokładnie. Jeżeli możesz kupić auto z pewnego źródła to się nawet nad tym nie zastanawiaj tylko kupuj.
Ja dlatego odrzucam Audi A3, bo uważam, że kupić coś solidnego za 15 tys. zł nawet w benzynie nie jest prosto.

Bora generalnie droższa jest nawet od Golfa, a Golf wcale nie taki tani. Dla mnie po prostu Golf i Leon to dwa bardzo podobne do siebie auta. Wybieram Leona, bo bardziej przemawia do mnie stylistycznie. Auto ma charakter. Bora też jest ciekawa, na pewno ciekawsza od Golfa. A przecież zawieszenie, podzespoły, silniki te samochody mają takie same.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika