Jakie auto kupić za rozsadna cene?

27 Lis 2009, 21:13

Witam więc od razu przejdę do problemu w najbliższym czasie chciał bym wymienić auto Obecnie posiadam Nissana Primere 1.6 i jestem z niego bardzo zadowolony ale już swoje odsłużył jakieś 5 lat i teraz już czuje że potrzebuje jakieś zmiany więc chce przeznaczyć na zakup auto jakieś 10-12 tyś zł. (jestem tego zdania że kupie auto jakie mnie stać żeby nim jeździć a nie tylko kupić i postawić w garażu) no i tutaj pojawia się mój problem nie wiem jakie auto wybrać zastanawiam się nad kilkoma jeśli możecie to pomóżcie mi w wyborze nad takimi autami się zastanawiałem:
oczywiście sentyment pozostał Nissan Primera (spodobała mi się niezawodność w tym aucie)
Mitsubishi Carisma
Toyota Corolla
Toyota Carina
Honda CIVIC
Zastanawiam się na autem o silniku 1.8 to minimum do 2.2 bo już 1.6 trochę mało mi się wydaje a czasem lubię przycisnąć pedał gazu
Tu kolejny problem się zaczyna bo nie wiem też co wybrać benzyna, diesel czy też LPG (jeśli LPG to na pewno jakaś lepsza instalacja sekwencja) czyli spalanie też jest ważne dziennie robie ok. 100km
No i oczywiście chce kupić to auto na lata więc jakieś wymiany części które się zużywają lub ewentualnie popsują koszty z tym związane też są dla mnie ważne do jakiego auta części będą dostępne za rozsądna cenę i też ogólna dostępność też będzie dobra żeby nie musiał za długo na nie czekać lub zjeździć pół polski żeby coś dostać itp.
Więc was forumowiczów proszę o doradzenie jakie auto z tych wybrać lub sugestie jakie auto wziąć jeszcze pod uwagę przy wyborze auta
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam :)
kazik871
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

29 Lis 2009, 01:01

z tego co wiem to mitsubishi drogie części i ogólnie servis, toyota to nie wiem ale za to o civicach słyszałem same pozytywne opinie bardzo ciężko je "zepsuć" bardzo niezawodne auta, sam poluje na civice ;) pozdro
hosearmando1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

29 Lis 2009, 12:17

Spokojnie wziąłbym kolejną Primerę P11 (do tej chwili masz chyba P10).
Może linia i charakter auta jest dosyc stonowany i spokojny, za to konstrukcyjnie auto jest perfekcyjnie dopracowane.Jeśli bierzesz pod uwagę benzynkę,to świetnym wyborem będzie 2,0 16v o rozpiętości mocy 115-150KM.Bardzo niezniszczalnym jest niewysilony diesel z turbo 2,0-90KM.Auto w każdej wersji ma łańcuch rozrządu co jest wygodne dla posiadacza. Należy tylko unikac wersji z bezstopniową przekładnią CVT,bo nie lubi ona dynamicznej jazdy,a jak piszesz lubisz przycisnąc...
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

05 Gru 2009, 22:14

no tak chyba się zdecyduję na nissana ale mam pytanie bo słyszałem że po którymś roczniku to już produkcja się popsuła i auta się psują czy to prawda ?
jeśli tak to od którego i co jest wadliwe ?
a i co wybrać benzynę czy ON ?
kazik871
Nowicjusz

06 Gru 2009, 21:14

Przy planowanym rocznie przebiegu ok.30-40tys,to tylko diselek.
mimi
milutki5
Aktywny

Miejscowość: małopolska

07 Gru 2009, 08:27

Kłopoty z Primerami zaczęły się po małżeństwie z "francuzami"...od 2002r wraz z nowym modelem. P 11,są całkowicie japońskie. :smile:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW 3 Gran Turismo wzbogaci gamę modeli BMW serii 3
    Nowe BMW 3 Gran Turismo to innowacyjna koncepcja, która wzbogaci gamę modeli BMW serii 3. Trzeci wariant nadwoziowy w tej rodzinie łączy dynamikę Sedana, sportowy genotyp oraz praktyczny i wszechstronny charakter wersji ...

10 Gru 2009, 01:08

aha dziękuje :)

[ Dodano: Sob Gru 12, 2009 22:05 ]
w sumie to już sam nie wiem jakie auto chce kupić
może ktoś mi coś doradzi mam do dyspozycji jakieś 15 tys
chciał bym 4/5 drzwiowego, hatchback, silnik 1.6-2.0, niezawodny, spalanie w mieście do 9l, rodzaj paliwa obojętnie, w miarę tanie naprawy, rocznik hmmm powyżej 1999, no i żeby miał jakąś moc bo jeżdżę bardzo dynamicznie :)
z góry dziękuje za pomoc i czekam na jakieś propozycje :)
kazik871
Nowicjusz