Jakie auto lepsze 7-8 tys.

03 Kwi 2011, 09:19

Zastanawiam sie nad wyborem auta. Mam gdzieś 7-8 tys. Myślałem nad Golfem. Ale teraz nie wiem, bo na Golfa III to spokojnie chyba starczy, ale może by warto już pomyśleć nad Golfem IV, tylko nie wiem czy mi starczy. lepiej moze kupić dobrego golfa III niż starego IV. A moze jakieś inne propozycje co bym mógł kupic za tą kwotę. Rodzaj silnika na razie jest obojętny.
cobra11
Nowicjusz

Miejscowość: Wielkopolska

03 Kwi 2011, 11:58

Na IV to nie zbyt Cie stać, dobrą III znajdziesz.
Golf to w sumie w miarę dobry samochód, chyba że nie chcesz auta które co 3-4 młoda osoba ma.
Jak to Ci nie przeszkadza to kupuj.

A jak nie to polecam Honde Accord 5gen znajdziesz z dobrym wyposażeniem, a jak coś mniejszego to Honde civic wersje V-VI, taka Honda będzie w lepszym stanie niż ten golf.
Golf użytkowany zazwyczaj jest przez młodych gniewnych co je zajeżdżają.
Go Faster
Początkujący

Miejscowość: mazury

03 Kwi 2011, 13:09

Civici też nie są oszczędzane przez użytkowników :wink: ale zadbanego też można wyhaczyć. A co byś powiedział o Almerze N15? Za takie pieniądze powinieneś znaleźć zadbany egzemplarz. Możesz też rozglądać się za Corollą E11 z początku produkcji.
Pomyśl jeszcze nad Lanosem. Za takie pieniądze będzie on najmłodszy, łatwo znaleźć od I właściciela i z dobrym wyposażeniem.
pieter77
Nowicjusz

Miejscowość: lubelskie

03 Kwi 2011, 14:12

Nissan to nie za bardzo bym chciał. Ale ta Honda civic hatchback to mi sie nawet podoba. Golf dlatego mi odpowiada, bo jest to auto tanie, mówie o Golfie III i do tego duże, bo takie małe samochody jak seciento, matiz czy tym podobne to mi sie nie podobają. Słyszałem, ze Golfy są dobrymi autami i tanie są cześci. Wiadomo jak każdy chciałbym kupic auto dobre, żeby sie nie psuło i dużo nie spalało paliwa.
Moze powiedzcie coś wiecej o samochodach Hondy. A jakis Peugeot?
cobra11
Nowicjusz

03 Kwi 2011, 22:31

Honda to japoniec teoretycznie jak kupisz zadbany to tylko inwestuje się w paliwo i co roku przegląd itp wiadomo części będą trochę droższe od golfa, bo do vw części tanie ale japoniec zazwyczaj niezawodny i jak wybierając z pomiędzy hondy a golfa(oczywiście oba w dobrym stanie) to honda powinna dłużej pociągnąć bez napraw.

Jeżeli chodzi o paliwo to jest temat delikatny ale nie ma co się oszukiwać oba pociągną ok.9l
i nie ma w co wierzyć że komuś spala 4l czy ile bo tyl to może na trasie po prostej z prędkością 60km, a w mieście to poniżej 8l nie ma co ponieważ największe spalanie jest od 0 do 50km zaliczmy 5postojów na światłach i spalanie jest ogromne.

Alternatywa to lpg oba samochody nie powinny mieć problemu z gazem, ale fakt faktem najlepiej z gazem poradzi sobie lanos teoretycznie lanos potrafi mniej spalić na gazie niż na benzynie, ale to mało młodzieżowy wóz.
Go Faster
Początkujący

04 Kwi 2011, 09:15

Dzięki, będę szukać tej Hondy.
Jeszcze trafiłem na takie auto Ford mondeo mk2. Co myślicie o tym modelu?
cobra11
Nowicjusz

04 Kwi 2011, 09:23

Jeden z lepszych Fordów z tamtych lat w rodzinie u mnie był przez 6lat i nie było z nim problemów części do fordów tanie, ale polecam gaz bo w starego diesla nie ma co się pchać a benzyno to sporowao jak na silnik 1.8 potrafi pociągnąć
Go Faster
Początkujący

04 Kwi 2011, 09:25

Już tak nie gadajcie że jedno jest mniej awaryjne od drugiego, bo przy takich przebiegach co te auta mają teraz to i tak to o kant dupy potłuc.
Ważniejsze co trafisz, raz trafisz sztrucla, że będziesz dokładał bez końca, raz trafisz perełkę, którą możesz katować i ani śrubka się nie sypnie. :razz:

Z Peugeotów tej wielkości to 306.
dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

04 Kwi 2011, 09:41

No jak już kupie to będę szanować, bo potem długo razej go nie zmienię, bo nie mam kasy żeby co rok nowe auto kupować. Wiadomo, że wolałbym coś nowszego, ale to kiedyś, a na początek pierwsze auto to nie musi byc jakas limuzyna. Wszystko jeszcze zależy co znajdę, bo nie zawsze łatwo jest znaleźć dobry, konkretny model. Będę szukać tej hondy civic, ewentualnie jednak golf III. zoabczymy. Dzieki za odpowiedzi.
cobra11
Nowicjusz