Jakie auto moze nie miec katalizatora?

08 Cze 2010, 09:51

witam. czytałem gdzies ze stare auta nie maja obowiazku posiadania katalizxatora. czy to prawda? w dowodzie "kat" nigdzie wbite nie jest przeglady przechodzi bez problemu mimo wspawanej rurki a testu spalin nigdy mi nie robil na przegladzie. autko jest z 1995r. pytam sie o ten katalizator bo wkrotce mam jechac pierwszy raz do niemiec i nie wiem jak tam jest z tymi spalinami..czy jest taka mozliwosc ze na trasie policja bedzie chciala mi taki test wykonac i czy czesto takie tesy niemcy wykonuja? zgory dzieki za odpowiedzi:)
black_bro
Nowicjusz

Miejscowość: leszno

08 Cze 2010, 09:59

układ wydechowy jest homologowany z wszystkimi elementami, u nas jeszcze tego tak nie przestrzegają ale w Niemczech musisz mieć przegląd i homologacje na takie przeróbki a jeśli nie masz to jak z fabryki wyjechało tak ma byc ;)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

08 Cze 2010, 10:04

na wspawana rure nikt homologacji nie daje;) jak mowiłem przegląd ważny mam. ale ciekawi mnie czy tam wykonuje policja testy spalin czy te testy wykonuja tylko jak sie chce wjechac do wiekszego miasta? kata nie bylo juz jak go kupilem a auto jest z niemiec. zaluje teraz ze odrazu tego nie sprawdzilem czy jest kat ale kto mogl sie tego spodziewac;)

[ Dodano: Wto Cze 08, 2010 19:48 ]
ludziska do niemiec nikt nie jezdzi? nie wiece jak to tam wyglada?
black_bro
Nowicjusz

09 Cze 2010, 14:07

Katalizatory w samochodach są obowiązkowe od któregoś roku - nie pamiętam którego, musisz poszukać w necie.
Oprócz tego, jadąc do Niemiec musisz wiedzieć, że od 2008 roku wprowadzono tam ograniczenia dla samochodów w zakresie czystości spalin. Są to tzw, zielone strefy. O tym też poszukaj w necie, bo jest tego pełno.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Cze 2010, 16:22

zielone strefy sa w niektórych miastach tylko:) bylem dziesiaj na badaniuw stacji diagnistycznej i autko bez kata miesci sie w normie na gazie jak i na benzynie:)
black_bro
Nowicjusz

10 Cze 2010, 08:01

No to musisz jeszcze tylko sprawdzić, od którego roku katalizatory były obowiązkowe. No i czy nie masz czasami kata wbitego do DR.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Na poboczu - kierowca, rowerzysta, pieszy
    Pobocze jest według policyjnych statystyk trzecie wśród miejsc, gdzie notuje się najwięcej wypadków drogowych. W zeszłym roku na poboczu doszło do 799 takich zdarzeń, zginęło w nich 171 osób, a 904 zostały ...

10 Cze 2010, 10:49

MotoAlbercik napisał(a):No to musisz jeszcze tylko sprawdzić, od którego roku katalizatory były obowiązkowe.

i tu jest problem jedni pisza ze od 1995 inni ze od 1990 a inni ze od 1993.. nic nie wiadomo..
MotoAlbercik napisał(a):No i czy nie masz czasami kata wbitego do DR.

kata wbitego nie mam ale diagnista powiedzial ze powinien byc i spieprzyl te sprawe ten kto robil pierwsza rejestracje w polsce
black_bro
Nowicjusz