Jakie auto na lata?

10 Paź 2020, 22:00

andrewb25 napisał(a):Pozatym Opel jak to Opel wszechobecne przypocenia/wycieki to na porządku dziennym

przypominam, że mamy 2020 a nie 1995 i to, że "jest opel" nie znaczy, że silnik/skrzynia nie jest fiat, bmw, mercedes, toyota, skoda, peugeot itd
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

11 Paź 2020, 06:47

A ja przejechałem nówka astra J z 1,4 turbo 140 Km hatchback i fabrycznym LPG raptem może z 5 tys.km. Mimo 140 KM nie był to demon prędkości. Jednak ta masa robi swoje. Za to spalanie to było w mieście powyżej 10l LPG raczej bliżej 11l. Tak informacyjnie tylko. Na pewno słabszej astry bym nie kupil.,bo te 140 to było minimum w tej budzie. Zaznaczam że nie jestem idiota za kierownicą i jeżdżę raczej przepisowo.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

11 Paź 2020, 09:05

Invi napisał(a):przypominam, że mamy 2020 a nie 1995 i to, że "jest opel" nie znaczy, że silnik/skrzynia nie jest fiat, bmw, mercedes, toyota, skoda, peugeot itd

Co z tego ..........1.4T , 1.6T też zatkasz z jednej strony to leje się z drugiej,
nie mówię już o plastikowych króćcach wodnych które po kilku latach pękają
po prostu ze starości i temperatury...w 1.4T już widziałem 2 egzemplarze gdzie pękł taki króciec i zagotowało silnik, po czym silnik przegrzany stracił kompresję, więc trzeba tego bardzo pilnować, sam wymieniałem już ze 3 razy te króćce.

Natomiast Honda, Totyota...nie ważne czy auto ma 5 lat czy 15 , 100 tys km , czy 400 tys km ...na silniku zawsze zero wycieków...jak te japońce to robią ?
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

11 Paź 2020, 10:49

Jeśli nie masz dużych wymagań jeśli chodzi o komfort i wyciszenie to bierz Japończyka z benzyną. Unikniesz irytujących usterek. Jedyne co to zwrócić uwagę na blachy. Do 25 tys.spokojnie kupisz ładnego Aurisa, Corollę, Avensisa, Lancera lub Civica.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

12 Paź 2020, 11:03

Invi napisał(a):przypominam, że mamy 2020 a nie 1995 i to, że "jest opel" nie znaczy, że silnik/skrzynia nie jest fiat, bmw, mercedes, toyota, skoda, peugeot itd

Invi wszystko się zgadza a prawda jest tak jak andrju pisze i w 100% to potwierdzę z punktu widzenia obsługi warsztatowej.

p.s.

Teraz doszło mi sporo wyjazdów autostradowych z małą ilością czasu więc hybryda z jej ograniczeniem vmax odpada, wybrałem hmm ... 20letnie auto z JP z dużym silnikiem pod LPG :ok: . No ale pewnie liczę na lawety, duże spalanie i drogi serwis bo mogłem wybrać 10letnie coś nuwexów :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

13 Paź 2020, 20:26

Piszecie o wszechobecnych przepoceniach w Oplach.
Mam opla vectrę z 2008 roku. Użytkuję go 3 lata i nic z niego nie leci i nie cieknie.
Druga sprawa.
Piszecie, żeby nie bać się silników doładowanych.
Wczoraj rozmawiałem na ten temat z mechanikiem, który stanowczo odradzał mi takie bajery. Powiedział, że jak to się posypie a, że się posypie to jest pewne bo teraz te nowoczesne silniki to są szajsy to będę płakał i się nie wypłacę. Polecił mi wolnossący silnik benzynowy 1.4 o mocy 90 KM i 1.6 o mocy 115 KM. Mam upatrzoną Astrę z silnikiem 1.6 od prywatnego właściciela i jestem umówiony na sobotę 17. 10. na oględziny.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
Sławek81
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań
Prawo jazdy: 12 11 1999
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Opel Vectra C
Silnik: 1.8, 140 KM
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Nie wchodź na czerwonym świetle!
    Pośpiech, nieuwaga, nieprawidłowa ocena odległości od nadjeżdżającego pojazdu czy zwykła brawura – to wszystko mogą być powody wejścia pieszego na jezdnię przy czerwonym świetle. W takich okolicznościach w zeszłym roku ...

13 Paź 2020, 20:47

Sławek81 napisał(a):Piszecie, żeby nie bać się silników doładowanych.
Wczoraj rozmawiałem na ten temat z mechanikiem, który stanowczo odradzał mi takie bajery. Powiedział, że jak to się posypie a, że się posypie to jest pewne bo teraz te nowoczesne silniki to są szajsy to będę płakał i się nie wypłacę.
bajery jak bajery. Oczywiście czego nie ma, to się nie zepsuje, ale mechanik zapomniał chyba wspomnieć (zgaduje, że to wiekowy jegomość), że w tych "okrutnych nowoczesnych silnikach z turbodoładowaniem", sam układ doładowania jest raczej bezproblemowy i podlega takiemu samemu zużyciu eksploatacyjnemu jak mniej więcej klocki (skrót myślowy, nie że wytrzymują kilkadziesiąt tyś km.). Czyli jeśli ktoś głupi, to szybko zajeździ turbo, podobnie jak klocki. W tych nowoczesnych silnikach częstszym problemem jest np. rozrząd rodem z łańcucha z Wigry 3, problemy z układem chłodzenia, eko osprzętem lub układem wtryskowym.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

13 Paź 2020, 21:30

Sławek81 napisał(a):Powiedział, że jak to się posypie a, że się posypie to jest pewne bo teraz te nowoczesne silniki to są szajsy to będę płakał i się nie wypłacę. Polecił mi wolnossący silnik benzynowy 1.4 o mocy 90 KM i 1.6 o mocy 115 KM. Mam upatrzoną Astrę z silnikiem 1.6 od prywatnego właściciela i jestem umówiony na sobotę 17. 10. na oględziny.

To jak się posypie to on będzie miał robotę bo będzie to naprawiał :lol: czyli źle sobie życzył,
A poza tym to jak kupuje się auto zapowiedzmy 20-25 tys zł to zbiera się na to powiedzmy 5 lat i wydaje się wszystko i nie ma się na rejestrację i ubezpieczenie , a co dopiero jak przyjdzie coś naprawić lub wymienić ? można i tak.
:mrgreen:
Sam miałem takiego klienta uzbierał 18 tys na Audi i wydał u mnie ....18 tys czyli całość i się pytał czy może jeździć na tych tablicach i ile ? bo nie ma na rejestrację już. :mrgreen:
To jest Klient z jajami :mrgreen: jak się bawić to się bawić. A co.

Pozatym Astra J z 1.4....to może dobrze będzie jeździć w Oplu Corsa...1.6 troche lepiej ale bez szaleństw.

Pozatym 2 jeżeli łudzisz się że Ci się auto nie będzie psuło lub nie będzie wymagało dokładek to śnij w tym śnie dalej
Kup auto dobre , zadbane..a jak się będzie psuło to będziesz naprawiał . Proste. :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

13 Paź 2020, 22:00

No tak, tylko czasem nie ma się na naprawę i trzeba trochę pojeździć żeby uzbierać pieniądze . Dowiedziałem się, że w vectrze muszę wymienić amortyzatory. Jeździłem 3 miesiące z popsutymi żeby w tym czasie odłożyć pieniądze na naprawę i części.
Sławek81
Nowicjusz

13 Paź 2020, 22:07

Gdy przepali mi się żarówka np w lutym a przegląd mam w czerwcu to do czerwca jeżdżę z tą przepaloną żarówką. Przed samym przeglądem jadę do elektryka żeby mi wymienił. A ostatnio powiedział, że nie ma teraz na to czasu. Zadzwonił do kolegi ze stacji diagnostycznej i zapowiedział mój przyjazd. Po znajomości przeszedłem przegląd i dalej jeżdżę bez tylnego prawego stopu. Dla mnie najważniejsze żeby auto psuło się jak najrzadziej i żeby ceny części mnie nie zjadły.
Sławek81
Nowicjusz

13 Paź 2020, 22:12

Sławek81 napisał(a):Dowiedziałem się, że w vectrze muszę wymienić amortyzatory. Jeździłem 3 miesiące z popsutymi żeby w tym czasie odłożyć pieniądze na naprawę i części.

Sławek81 napisał(a):Gdy przepali mi się żarówka np w lutym a przegląd mam w czerwcu to do czerwca jeżdżę z tą przepaloną żarówką. Przed samym przeglądem jadę do elektryka żeby mi wymienił. A ostatnio powiedział, że nie ma teraz na to czasu. Zadzwonił do kolegi ze stacji diagnostycznej i zapowiedział mój przyjazd. Po znajomości przeszedłem przegląd i dalej jeżdżę bez tylnego prawego stopu. Dla mnie najważniejsze

Miałem wcześniej popytać się o szczegóły Twojej idealnej vectry z 08r.ale wole tego nie robić po tym co napisałeś :D
szybki
Moderator - Tuning

13 Paź 2020, 22:37

Racja, tylko miękkie faje wymieniają amortyzatory czy przepalone żarówki :ok: opony na osi wymieniasz pojedynczo?

W sumie po tych wyznaniach mnie zatkało, bo tak naprawdę chyba nie ma dla Ciebie samochodu.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

14 Paź 2020, 05:20

mike napisał(a):Racja, tylko miękkie faje wymieniają amortyzatory

Gorzej jak twardziel zrobi komuś krzywde :sly:
szybki
Moderator - Tuning

14 Paź 2020, 09:51

Śmiejcie się.
Tak się inwestuje w samochód jak finanse pozwalają :-(
Opony używane, rezygnacja z nabicia i odgrzybienia klimatyzacji i jazda z musu przy otwartych oknach itp, itd
Plan mam taki.
Kupić auto doinwestowane, zadbane. pojeździć ile się da i nic nie robić. Sprzedać, trochę dołożyć i znowu kupić zadbane auto. Robię już tak od kiedy kupiłem pierwszy samochód w 2010 roku. Przez ten czas miałem 5 samochodów. Każdy 2 lata.
1. Renault Megane. 1.6 benzyna
2. Renault Clio 1.4 benzyna
3. Fiat Seicento 1.0 benzyna
4. Fiat Punto 1.2 benzyna
5. Opel Vectra 1.8 benzyna
Sławek81
Nowicjusz

14 Paź 2020, 10:42

Geniusz! Że też na to nie wpadłem. Zamiast zapłacić 200 złotych za ogarnięcie klimy można przecież okno uchylić. Po co w ogóle klima skoro szyby w prądzie. A jak przyjdzie klocki za kolejne dwie stówki wymienić to trzeba pogonić grata, sypie się
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km