Sławek81 napisał(a):Z kolei inny kolega radzi żeby nie pchać się w stare trupy. Kupić auto jak najmłodsze, które ma niski przebieg,
I ten kolega dobrze ci radzi. Chcesz i20 ,to kupuj. Nieduży ale przyzwoity samochód miejski. Moim zdaniem Rio to starsza konstrukcja więc wolałbym nowocześniejszego i20.
Aha...weź się przejedź w jakimś komisie (to nic nie kosztuje) Megane 3 i nie porównuj do Megane 2 kolegi. To całkiem inne auto i inna jakość. Później porównaj z Rio Ii20. To ci da dopiero jakiś pogląd na sprawę czym chciałbyś jeździć. Odczucia po oglądaniu aut na ulicy i w necie ,nijak się mają do ich oceny po jeździe z perspektywy kierowcy.
Taki test musisz zrobić. Zaufaj mi i kolegom ,bo naprawdę wiem o czym piszę.
Przykład? Moja żona. Lata temu chciała Peugeota 307. Chce i koniec i nie ma o czym dyskutować. Znalazłem ładnego ,pojechaliśmy i po jeździe próbnej wyleczyła się. Akurat jej coś nie pasiło i powiedziała ,że źle się jej kierowało tym autem i już takiego nie chce,bo się w nim nie czuje.
A drugi przypadek to mój brat. Całe życie jeździł Fordami i ok.
Postanowił zmienić auto na "coś pod gaz". M.in. proponowałem mu Megane 3 ale odrzucał to auto bo stereotypy itp. W końcu namówiłem go na jazdę próbną takim autem. Wybraliśmy się do niedalekiego od Poznania zagłębia komisowego w Gnieźnie. Przejechał się i diametralnie zmienił zdanie. Tak własnie zmienił swoje postrzeganie po jeździe próbnej! Później sprowadziliśmy takie auto ze Szwecji i od 2 lat jeździ praktycznie bezawaryjnie na lpg i z 6 biegową skrzynią i prostym silnikiem 1,6.
Polecam jazdę próbną różnymi modelami przed decyzją o kupnie.