Jakie auto na trasy?

Jaki silkin

Diesel
1
20%
Benzyna
0
Brak głosów
Benzyna+LPG
4
80%
Razem głosów : 5

10 Cze 2015, 13:34

Witajcie.

Szukam porady jaki silnik wybrać , czy diesla, benzynę a może benzynę z instalacją LPG?

-Planowany roczny przebieg: 12-15 tys. km.
-Rodzaj pokonywanych dróg: głównie trasy szybkiego ruchu (autostrady, drogi ekspresowe) powyżej 300km jednorazowo (sporadycznie po mieście)
-Kwota na samochód: 20 tys. zł
-Rejon: Mazowieckie, Dolnośląskie
-Rodzaj samochodu: ogólnie wolę kombi ale wszelkie sugestie i porady wezmę pod uwagę :)

Czy silnik benzynowy z instalacją LPG ma sens na takie długie trasy?
Bardzo proszę o porady.
XanTis
Obserwowany

Prawo jazdy: 05 12 2007
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Nie mam

10 Cze 2015, 16:11

Jak najbardziej Benzyna + LPG na twoje trasy się nadaje, gdyż silnikiem benzynowym jak dla mnie lepiej się wyprzedza osiągi też ma lepsze i dźwięk benzynowej jednostki jest przyjemniejszy dla ucha niż diesla (jak dla mnie). A LPG zmniejsza koszty, ja na twoim miejscu kupiłbym samą benzynę a potem założył LPG i tu polecam Mazdę 6 2,0, Opla Vectrę C, Forda Mondeo 2,5 V6 (dobry do gazu), Volvo S80 I generacji.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

10 Cze 2015, 17:02

Tym bardziej, że na dziś cena 6-7l ON odpowiada 14-16l LPG, a tyle w trasie nie pali nawet V8. Koszt instalacji do 4-cylindrówki to około 2500-3000zł czyli tyle ile sprzęgło z dwumasą do nowoczesnego diesla (np. Toyoty D4-D).

Do powyższych propozycji dorzucam Volvo S60/V70, Hyundaia Sonatę, C-klasę (W203).
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

10 Cze 2015, 20:47

Ja bym zaryzykował diesla bo jeśli po mieście będziesz jeżdził sporadycznie to nie będzie się miał kiedy zmęczyć no chyba że będziesz go piłował :mrgreen:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...