Jakie auto będzie lepsze (do 8000zł) ("w trasę")?

03 Cze 2015, 09:40

Witam wszystkich,

Zastanawiam się nad kupnem samochodu, którego muszę kupić już w tym miesiącu i nie jestem pewny jaki typ auta, jaki silnik będzie lepszy do mojej jazdy.

Moja jazda będzie wyglądać tak:
- 2-3 razy w miesiącu trasa po 130km - w tę i spowrotem
- 2-3 razy w tygodniu trasa po 20-50km

Poza tym auto będzie stało pod blokiem, bo po mieście nie zamierzam nim jeździć. W tygodniu często będę jeździł samemu, a w dłuższą trasę raczej zabierał pasażerów dla obniżenia kosztów przejazdu.

Czy diesel ma do tego sens?

Zastanawiam się nad małymi, jak i troszkę większymi autami, np.:
- Renault Megane 1.6 16V - benzyna
- Opel Corsa C 1.3 diesel (albo 1.2 benzyna)
- Ford Focus 1.7 diesel

Auta różniące się od siebie. Za Corsą przemawia super małe spalanie, ale czy w trasie będzie się dobrze takim autkiem jeździć i czy diesel pasuje do tego do czego potrzebuję samochodu?

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
Adam
logiro
Nowicjusz

Auto: nie mam

03 Cze 2015, 10:20

logiro napisał(a):- Renault Megane 1.6 16V - benzyna
- Ford Focus 1.7 diesel

Megane okey ale jeśli chodzi o I generację bo II to padlina. Corsa na trasę nie i do tego 1,2 Ford focus okey ale tam nie było 1,7 tylko 1,8 i tylko i wyłącznie TDDI żaden TDCI. Jak na trasy to może mondeo mk2 2,5 V6 z gazem albo omega 3,0 z LPG.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

03 Cze 2015, 10:20

logiro napisał(a):- Renault Megane 1.6 16V - benzyna
- Ford Focus 1.7 diesel

Megane okey ale jeśli chodzi o I generację bo II to padlina. Corsa na trasę nie i do tego 1,2 Ford focus okey ale tam nie było 1,7 tylko 1,8 i tylko i wyłącznie TDDI żaden TDCI. Jak na trasy to może mondeo mk2 2,5 V6 z gazem albo omega z LPG.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

03 Cze 2015, 11:07

Jak trasy w kilka osób to min.segment C, najlepiej benz+LPG. Omega B z 2.0 16V lub 2.5 V6 wystarczy. Dorzucę od siebie C klasę W202, Peugeot 406, Renault Laguna I FL, Mazda 626 GF (97-99), Honda Accord V, Citroen Xantia.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

03 Cze 2015, 12:30

Dziękuję za odpowiedzi. Nie jeżdżę w takie typowe długie trasy, ale nie będzie też jazdy miejskiej - tylko tyle co żeby wyjechać z Wrocławia.

W te dłuższe trasy na pewno będę brał pasażerów, bo samemu nie opłaca mi się tyle jechać, dlatego ta Corsa odpada. W ogóle kiedyś myślałem o Punto, ale to typowe miejskie auto, więc też niezbyt się nadaje.

Na myśli miałem oczywiście Megane I. Nie ma ich tyle co Opli, ale znalazłem dwa interesujące modele i myślę, że w przyszłym tygodniu pojadę je obejrzeć:

[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł] (tutaj sprzedawca mówi że prawdopodobnie do wymiany środkowy tłumik 150-200zł)
logiro
Nowicjusz

03 Cze 2015, 12:37

Od siebie polecam SEAT-a Toledo II 1.9 TDI 110 KM
premiumcar
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2004
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: vw
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 1912
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

700 tysięcy aut elektrycznych na koniec 2017 r. w UE
    Ponad 200 tysięcy pojazdów elektrycznych zostanie zarejestrowanych w UE w 2017 r. Ogólna liczba aut z napędem elektrycznym poruszających się po drogach Starego Kontynentu może wynieść 700 tysięcy – prognozuje ...
    Skoda Kamiq - miejski SUV
    Nowy miejski SUV ŠKODY, dedykowany dla chińskiego rynku model KAMIQ, został oficjalnie zaprezentowany 23 kwietnia. KAMIQ stanowi uzupełnienie gamy SUV-ów ŠKODY, w której znajdują się już modele ...

03 Cze 2015, 13:21

Ja skupiłbym się na 1.6 16V w Megance, bo pali niewiele więcej niż 1.4, a dynamika całkiem fajna.
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2002

03 Cze 2015, 14:53

Jakbyś chciał Mondziaka 2.5 v6 to jest klubowy do sprzedania za 8.5k z gazem. Do poprawek blacharka :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

05 Cze 2015, 17:59

Nie Panowie takich dużych aut to ja nie potrzebuję. Trochę źle to opisałem - z reguły będę jeździł samemu, a tych pasażerów w dłuższą trasę to chciałbym brać tylko z powodów redukcji kosztów paliwa.

Dlatego w sumie najbardziej zależy mi na ekonomiczności tego auta. Miałem już przez prawie rok Astrę G i paliła dla mnie za dużo (słaba instalacja LPG) i ją sprzedałem - w 90% jeździłem samemu.

Teraz chodzi o to, że te 120-150km to jest trasa z Wrocławia do mojego miasteczka, gdy będę wracał na weekendy i jeśli auto paliłoby mniej to mogę zabrać np. tylko jednego pasażera.

Wtedy taka Corsa C byłaby złym wyborem? Kusi mnie te niskie spalanie, bo pali śmieszne pieniądze, ale nie wiem jak z komfortem na takiej trasie - autostradą da radę jechać? :D Niby to tylko 2 godzinki, ale nigdy nie jeździłem takim autkiem i nie wiem czy to będzie dobry wybór.
logiro
Nowicjusz

05 Cze 2015, 18:06

Corsa nie spali mniej na trasie niż Astra. W dodatku jest niewygodna. To auto miejskie..
Koniu
Forumowicz VIP

05 Cze 2015, 19:13

To wszytko prawda co piszesz. Trochę poczytałem i już chyba wybiłem sobie z głowy te małe auta.W przyszłym tygodniu prawdopodobnie obejrzę Megane.
logiro
Nowicjusz

05 Cze 2015, 19:39

Masz budżet na auto z segmentu C z dobrym silnikiem, który będzie miał normalną moc ale nie spali dużo. W dodatku będzie klima, elektryka. Rocznik też nie będzie odbiegał zbytnio od mieszczuchów. :ok: Wygoda na duży + dla segmentu C. Jest ciszej, bardziej komfortowo, szerzej, jest precyzyjniejszy układ kierowniczy, lepsze plastiki itd
Koniu
Forumowicz VIP

06 Cze 2015, 08:08

A Renault Laguna?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

06 Cze 2015, 08:48

Laguna spali więcej od Megane z tego co widziałem na porównywarkach, więc skłaniałbym się ku Megane.

Najpierw i tak obejrzę samochody z najbliższych okolic Wrocławia, a dopiero potem najwyżej podjechałbym gdzieś dalej.
logiro
Nowicjusz

06 Cze 2015, 13:24

Różnica 1-2l.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012