Jakie auto na wyprawę po maturze

13 Lis 2019, 23:52

Cześć wszystkim! Krótko pisząc: po maturze 2020 chce wyjechać w świat(będę się włóczył autem po terenie Europy zachodniej ale chcę też wjechać na tereny Ukrainy, Rumuni i Bałkany{wszędzie gdzie się da bez wizy albo jest tania}) Będę musiał kupić auto. Chce przeznaczyć około 3000zł. Musi być kombi(ewentualnie sedan że składanymi fotelami żebym mógł nogi zmieścić jak się poloze) bo będę spał w aucie na materacu) Kasę na wachę i wszystko będę miał z tego co uda mi się zaoszczędzić i zarobić grając na gitarze. Przeglądając fora bardzo spodobały mi się starsze volva(a ceny są bardzo zróżnicowane i boję się że jak kupię w tej cenie to będzie szrot)... Chciałbym żeby auto miało Stary charakter ale oczywiście trzeba mieć chociaż trochę rozsądku. Bez zbędnego gadania: Jakie furybyście polecali...
Ps: auto oczywiście trochę przerobie przed wyjazdem. Mój poziom znajomości mechaniki jest dosyć podstawowy także w razie czego jakieś prymitywne usterki na trasie ogarnę sam.
PSS: kilka miesięcy wyprawa mi zajmie :happy:
jtjurek6
Obserwowany

14 Lis 2019, 00:11

Za 3000zł to trzeba brać co jest w najlepszym stanie a nie szukać konkretnych modeli..
Ja po sobie powiem że mam Cordobe od maja 2018roku,dałem za nią 1800zł (oczywiście nie była igłą i dalej nie jest - kwestia wizualna),przez ten czas zrobiłem nią już prawie 20tysięcy i nigdy mnie nie zawiodła (do teraz odpala za pierwszym razem i zrobiła ze mną parę tras).
Wcześniej miałem Corse B przez prawie rok i też dawała radę choć jeżdziła głównie po mieście ale padła elektryka że nie mógł odpalić a ja akurat miałem ciężko z kasą więc pojechał na złom.. do dzisiaj żałuje.. :roll:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

14 Lis 2019, 00:40

Kolego jak masz takie zamiary to albo dodaj jedno zero do kwoty albo lepiej tę kwotę przeznaczyć na komunikację, pociągi czy autobusy.
Za 3000 to może Seicento kupisz, a nie kloca w kombi co ma 2 mln przejechane i ostatnie 5 lat nikt w niego nic nie wkładał, bo zwyczajnie się nie opłacało.
Jak wykupisz solidny assistance np w PZU lub prędzej chyba taniej wyjdzie wyrzucenie auta w lesie na trasie, to spoko.
Innego wyjścia nie ma.
W takim aucie elektryka to będzie masakra, czujniki, nie wiadomo co z alternatorem, rozrusznikiem po tylu latach.
A jak masz dawać auto na przegląd i płacić drugie tyle za serwis, to co do zrobienia no to wiesz..opłaca się? wg mnie średnio.
Ja bym wolał dozbierać do 10 tys i kupić Dacię Logan MCV np. 10 letnią.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

14 Lis 2019, 07:48

Ja tu widzę forda mondeo mk1 z 1.8 TD, budowa prosta, wygodne podróżowanie i ogromny bagażnik. W tej kwocie kupisz auto które ma jeszcze progi i nadkola.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

14 Lis 2019, 13:21

Myślę że jako pomaturzsta wybranje Dacii Logan za 10 000 jest trochę mało realne... Aczkolwiek dzięki za opinie :D
jtjurek6
Obserwowany

14 Lis 2019, 17:52

Znajomi robili kiedyś takiego tripa po bałkanach mercedesem w210 2.9. Różnica była taka, że kupili go za 6k i włożyli kolejne 6k żeby mieć pewny sprzęt.

Szczerze mówiąc cienko widzę kupno auta za 3k i taki wyjazd. Dodaj do tego brak wiedzy/doświadczenia w zakresie mechaniki, szykuje się wtopa i powrót pociągiem/samolotem
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dzikie zwierzęta wiosną, a bezpieczeństwo na drogach
    Wiosną dzika przyroda budzi się do życia i zwierzęta stają się bardziej aktywne. Wiele gatunków ptaków wraca z cieplejszych rejonów świata i rozpoczyna okres godowy. Jaki to ma związek z bezpieczeństwem ...
    Toyota Corolla TE27 (1972–1974)
    To właśnie od niej zaczyna się wielka przygoda Corolli ze sportem. Pod maską lekkiego, ważącego zaledwie 855 kg nadwozia coupe ówczesnej Corolli TE27 zamontowano 115-konny silnik DOHC z Celiki. Ta wersja trafiła do ...

14 Lis 2019, 18:09

Znajomi, (6 os) kupili T4 2.4d za 6k i jedyne co włożyli dobre ubezpieczenie i oleje filtry. Zrobili ok 8 tyś i pękł zawór, auto zostało tam gdzie się popsuło i tyle szcześcia że wykupili porządne ubezpieczenie bo dostali bilety powrotne samolotem :ok:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

14 Lis 2019, 18:19

Przede wszystkim należałoby Ci pogratulować romantycznej idei - pomaturalna wolność, podróż gratem po świecie... :ok:
Zasadniczo jeśli decydowałbym się na taką wyprawę z budżetem jak za czapkę śliwek, to poważnie myślałbym o jakimś evencie typu Złombol. Można zwiedzić kawałek świata, a i można pomóc potrzebującym
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

14 Lis 2019, 22:41

Na Volvo gotową do takiej podróży, nawet starą cegłę szykuj 6-8tys. Może lepiej poszukaj poloneza albo nubire ;)
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

14 Lis 2019, 22:50

Rom33 napisał(a):albo nubire

Z tą nubirą nie jest głupi pomysł tym bardziej że można trafić fajną sztukę za śmieszne pieniądze.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

15 Lis 2019, 18:57

A jak wygląda rynek części zamiennych do nubiry na bałkanach?

Może najpierw warto sprawdzić czym się tam jeździ i mieć pewność, że każdy mechanik Georgi w największej dziurze to ogarnie.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

16 Lis 2019, 16:27

Invi napisał(a):A jak wygląda rynek części zamiennych do nubiry na bałkanach?

Może najpierw warto sprawdzić czym się tam jeździ i mieć pewność, że każdy mechanik Georgi w największej dziurze to ogarnie.

ja bym szukał Yugo :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

17 Lis 2019, 12:35

Rom33 napisał(a):Może lepiej poszukaj poloneza

Z jednej strony nie należy do mało awaryjnych a z drugiej do 3koła można dostać sztuke która objechała złombol więc co nieco było zrobione.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
[link do oferty na Olx wygasł]

Warto też wspomnieć że była dostępna wersja kombi ale to bardzo rzadki okaz na rynku.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

18 Lis 2019, 12:45

Świetny pomysł na taką wyprawę, życze powodzenia :)
grzegorek22
Początkujący