Jakie auto - pozycja za kółkiem

17 Gru 2011, 02:32

Witam
Temat może wydawać się dziwny, ale dla mnie to akurat ważne. Otóż szukam auta osobowego(najpewniej vana, ale nie koniecznie), w którym pozycja za kierownicą jest mniej więcej taka jak w ciężarówce lub dostawczaku. Pozycję taką znalazłem kiedyś w Chryslerze Voyager i ze zdjęć widzę, że podobnie będzie rówież w starym Scenicu. Chodzi o to, by siedzieć dość wysoko, a kierownica był jak najbardziej w poziomie.
Może ktoś ma doświadczenia z takim autem i taką pozycją. Ciekaw jestem Waszych propozycji - do dyspozzycji mam nieco ponad 10 tysiaków zł.
Albertas
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 08 1995
Auto: Passat B5 1.9 TDI

17 Gru 2011, 12:11

Może coś takiego [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

17 Gru 2011, 21:09

Tak jak poprzednik,poszukaj coś z rodziny Sharan/Galaxy/Alhambra.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

17 Gru 2011, 22:58

Moim zdaniem tak jak poprzednicy też bym szukał czegoś z tej grupy aut, ale jak nie to poszukaj coś z amerykańskich autek, bo tam są takie auta w których takie pozycje można zająć (np pontiac trans sport I - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł], albo pontiac trans sport IIhttp://otomoto.pl/pontiac-trans-sport ... 81156.html)
maciek1203
Aktywny

Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Rok produkcji: 1991

17 Gru 2011, 23:08

Poszukaj Scenica, za nieco ponad 10tys. zł kupisz już bardziej dopracowany model po FL.
Co do Sharana/Galaxy/Alhambry z początku produkcji to chyba wystarczy spojrzeć jak beznadziejnie te samochody wypadały we wszelich raportach niezawodności i testach długodystansowych by sobie odpuścić.
Poza tym Niemcy nie potrafią robić vanów, to zawsze była domena francuzów i amerykanów.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

17 Gru 2011, 23:16

Jasiek90 akurat jakbyś nie zauważył to po Polsce jeździ więcej vanów niemieckich niż francuskich. Porównaj sobie kiedy ostatnio widziałeś renault espace a kiedy vw sharana. Bo ja codziennie widzę sharany itp a espace rzadko, a przecież jakby Francuzi robili nie wiadomo jak dobre vany to by po Polsce jeździły w większości francuskie vany a nie niemieckie bo kto mądry by kupował auto które jest gorsze od innego za tą samą cenę.
maciek1203
Aktywny

Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Rok produkcji: 1991
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, uważaj na silny wiatr
    Silne podmuchy wiatru mogą być bardzo groźne dla uczestników ruchu drogowego. Kierujący jest wtedy narażony na utratę panowania nad autem, zjechanie z toru jazdy, a w skrajnych przypadkach jego pojazd może zostać dosłownie ...

17 Gru 2011, 23:24

a ja się zgodzę z Jaśkiem90
odpowiedź dlaczego polacy chętniej jeżdżą sharanami? proste; bo to VW a jak wiadomo polacy ubóstwiają tą marke (w niektórych przypadkach może i słusznie)
prosty przykład to passat - większość go zachwala w niebogłosy a tak naprawde B5 i B6 są bardzo awaryjne ale znaczek i opinia marki robi swoje (kiedyś VW robił dobre auta nie ma co się sprzeczać)
na każdym forum pod prezentacją nowego auta znaleźć można tekst typu: "nie ma to jak pasek B5 po fl 1,9 w tedeiku" - ręce opadają po prostu
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

17 Gru 2011, 23:29

Panowie dajcie spokoj już tymi jeba**mi stereotypami bo naprawde ręce opadają,jakbyśmy tak na nie patrzyli to większość z nas by komunikacja miejską jeżdziła.
Wszystko zależy od stanu auta a nie sugerowanie sie wypowiedziami innych fachamnów co z motoryzacją praktycznie nie mieli do czynienia.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

17 Gru 2011, 23:40

barol zamiast rzucać bezpodstawne oskarżenia i obrażać innych zastanów się najpierw nad sobą.
Stereotypami to poleciałeś Ty a nie ja z dzidą.
maciek to spójrz sobie na statystyki sprzedaży nowych vanów, w całej Europie rządzi Scenic a później C4 Picasso, a, że w Polsce większość osób tak jak Ty lub barol przedkłada stereotypy nad realną wartość auta to na drogach mamy sytuację jaką mamy, zresztą przewaga w ilości Sceniców II nad choćby Touranami jest przytłaczająca a i Espace'ów jeździ sporo, szczególnie ostatniej generacji choć przyznaję, że najwięcej wśród dużych vanów widuję Voyagerów.
Japońskie vany chociaż są mniej problematyczne niż niemieckie czy francuskie są na naszych drogach znacznie rzadziej spotykane, to znaczy, że są gorsze?
Ostatnio edytowany przez Jasiek90 17 Gru 2011, 23:46, edytowano w sumie 2 razy
Jasiek90
Stały forumowicz

17 Gru 2011, 23:42

to ja dorzuce to, bo pewnie o tym nikt nawet nie pamięta, może dlatego, że nie są zbyt piękne ale kto co lubi :D
[link do oferty na Allegro wygasł]
niestety ta Kia to czarna owca rankingów bezawaryjności ale sporo tego na naszych drogach więc chyba rzeczywistość jest inna

.......
dokładnie barol, nie ma co patrzeć na stereotypy :)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

17 Gru 2011, 23:51

Jasiek przepraszam bardzo gdzie ja kogoś obraziłem?A druga sprawa gdzie poleciałem stereotypami?Bo jakoś w tym temacie tego nie widze :roll:
Barol
Awatar użytkownika

17 Gru 2011, 23:56

Nazwanie kogoś siewcą stereotypów i fachmanem który z motoryzacją nie ma praktycznie nic miał do czynienia na forum motoryzacyjnym można chyba uznać za obraźliwe?
Polecenie Sharana to jest właśnie lecenie stereotypami, ten samochód z początkowych lat produkcji to obiektywnie rzecz biorąc złe jakościowo auto a na samochód po poprawkach autorowi nie wystarczy budżetu, trudno polecić coś takiego, chyba, że ktoś jest przekonany, że stereotyp o niezniszczalnych VW jest prawdziwy.
Jasiek90
Stały forumowicz

17 Gru 2011, 23:58

panowie nie kłóćcie się, bo jesteśmy tutaj od doradzania i wymieniania opini, a nie od obrażania i kłotni - wrzudźcie na luuuz :D :D :D

PS: Jasiek90 nie chodziło mu o Ciebie moim zdaniem :)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

18 Gru 2011, 00:18

Nikt inny kto zakwestionował propozycję Sharana się wcześniej nie wypowiadał więc myślałem, że to o mnie, jeśli się pomyliłem to przepraszam.
Nie mam zamiaru się kłócić.
Jasiek90
Stały forumowicz

18 Gru 2011, 01:22

a wracajac do tematu to pozycja "na tira" w espace jest o niebo lepsza niz w sharanie jezdzilem i tym i tym i to w trasy po 1000km i wiecej i zdecydowanie wybral bym espace , oczywiscie mowa tu o 3 generacji jezdzilem wersja 2.0 114ps czyli najubozsza ale mam mile wspomnienia co do samochodu , zero nieprzewidzianych awarii pozycja zakierownica bardzo wygodna
bioly21
Zaawansowany

Miejscowość: malopolska
Prawo jazdy: 17 08 2002
Auto: Alfa159 , Civic VII