Jakie auto? Prosze o pomoc.

26 Mar 2012, 19:21

Mam problem. jestem dosc mlodym kierowca. mam 6 tysiecy ale kompletnie nie mam pojecia jakie auto kupic. napewno wiem ze chce diesla. Prosze o pomoc. najlepiej zeby bylo niezawodne i tanie w eksploatacji
swistak192
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 10 2011

26 Mar 2012, 19:32

A i jeszcze dodam ze najlepiej jakby bylo to auto takie bardziej uniwersalne. cos w stylu golf 3
swistak192
Nowicjusz

26 Mar 2012, 19:37

W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

26 Mar 2012, 19:56

mysallem o czyms wiekszym. typu opel vectra passat golf. cos tego rozmiaru.
swistak192
Nowicjusz

26 Mar 2012, 20:08

Kup VW passata 1.9 TDI - moc wg gustu lub Volvo 850.
Jednego i drugiego nie zajedziesz. Jedno i drugie to jest VW (tak, tak - volvo produkowane jeszcze przed nowym tysiącleceim jest tak Szweckie jak parówki są mięsne :mrgreen: ). Także jedno jak i drugie jest oszczędne, z czego volvo ma jednak trochę lepsze wykonanie.
Rodney
Początkujący

26 Mar 2012, 20:15

Rodney: ale o ktora konkretnie wersje passata ci chodzi?
swistak192
Nowicjusz

26 Mar 2012, 20:35

A jaką tam chcesz. Może być kanciak ( [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ) lub po lifcie( [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ).

Linki dałem poglądowe - pierwsze z brzegu, które mi się wyświetliły.
Na twoim miejscu wybrałbym volvo. Miałem passata i obecnie mam Volvlo 850 2.5 diesel 140 kucyków i między passatem a volvo jest naprawdę spora różnica - chociażby w wykonaniu. Mi się akurat trafiła perełka :D - obecnie 250 000 km przebiegu (oczywiście nie cofanego), pełna książka serwisowa, karoseria nie zniszczona, bogate wyposażenie, silnik w idealnym stanie, no normalnie biały kruk :mrgreen: :lol:
Chętnie kupiłbym coś nowszego, ale wiem, że nie znajdę lepszego samochodu odpowiadającego moim wymaganiom (każdy nowy samochód bez porządnego wkładu pieniędzy nie pojeździ więcej niż 5 lat - oczywiście są też wyjątki jak np. kia). Jeśli znajdziesz w Polsce egzemplarz w dobrym stanie to uwierz mi, że będzie Ci on jeszcze bardzo długo służył.

P.S. nie zachwalam marki, po prostu znam ten samochód
Rodney
Początkujący

26 Mar 2012, 20:52

Fiat Brava JTD,będzie napewno mnie zajeżdzony niż Passat (oczywiście bez urazy do jego fanów).
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

26 Mar 2012, 20:57

a co myslicie o renault laguna?
swistak192
Nowicjusz

26 Mar 2012, 21:10

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - to dość dobry i bardzo komfortowy samochód.

Fiat Brava JTD,będzie napewno mnie zajeżdzony niż Passat (oczywiście bez urazy do jego fanów).

Nie jestem fanem VW, ale bravy bym nie polecił. Wg mnie to niedany samochód (zresztą jak cała marka) - to tylko moja opinia. Samochodu tego nie miałem, ale słyszałem bardzo złe opinie na jego temat (zazwyczaj staram się bazować na własnym doświadczaniu, jednak tu jako argument wezmę sobie głos ludu) np. zawieszenie. Nie jestem przekonany do tego samochodu, nie jest aż tak wytrzymały jak na swoje lata.
Rodney
Początkujący

26 Mar 2012, 22:09

Zamiast Laguny zdecydowanie lepiej zainteresować się 406 1.9D.
Osiągi mierzy się kalendarzem ale za to jest niezniszczalny i nie zardzewieje Ci nawet jak go obijesz.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

27 Mar 2012, 04:03

Rodney zależy co sie trafi a jednostka JTD jest jedną z lepszych.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012

27 Mar 2012, 04:11

JTD jak najbardziej ok, w dodatku 5-6 lat mniej niż np. Passat jednak robi różnicę.
Młodsze auto-większość podzespołów w lepszym stanie.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

27 Mar 2012, 14:39

Jasiek90 napisał(a):Młodsze auto-większość podzespołów w lepszym stanie.

W takim razie jeśli kupię np. nową audi a6 i będę miał 12-letnią też a6 to samochody nowsze będą bardziej bezawaryjne?! Szczerze w to wątpię, a tym bardziej kiedy rozpatrujemy przypadek fiata, który do najlepszych samochodów nie należy.
Ja wychodzę z założenia, że wolę kupić samochód, który 5 czy 10 lat na pewno będzie jeździł, niż coś co jest niby nowsze, ale lepsze nie jest.
VW może do prestiżowych samochodów nie należy, ale stare 25 letnie passaty tej marki jeszcze jeżdżą po Polskich, czy tym bardziej po drogach krajów byłego związku radzieckiego. Fiatów jakoś nie widać.
Nie mam swojej ulubionej marki czy coś takiego, tylko patrzę obiektywnie na wszystko i fiata, alfy czy opla nikomu bym nie polecił. Może dlatego, że ja inaczej patrzę przy kupnie samochodu - dla mnie ma być jak najbardziej bezawaryjny, ma się nie rozpadać czy korodować. Czy brawa przejedzie milion lub przynajmniej pół miliona kilometrów bez remontu generalnego/montowania drugiego silnika?

Silniki JTD faktycznie nie są złe, ale najlepsze jak na swoje czasy też nie.
Rodney
Początkujący

27 Mar 2012, 14:52

No pod względem charakterystyki lepszych nie było, a takie obiegowe opinie to tylko dobra wiadomośc dla tych co nie kierują sie stereotypami, bo można bardzo często wyłowić perełkę w doskonałej cenie.
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia