Jakie auto rodzinne (3 fotele w drugim rzędzie) - do ok. 50tys. zł

11 Mar 2025, 14:05

Cześć,
zbliża się czas pożegnania z moim wysłużonym Citroenem C4 Grand Picasso I z benzyną 1.8. Jako zadowolony posiadacz cytrynki chciałem pójść po najmniejszej linii oporu i kupić po prostu drugą generację Grand Picasso, również w benzynie. Niestety naczytałem się sporo negatywnych opinii o silnikach montowanych w drugiej generacji i nabrałem wątpliwości. W związku z tym rozważam różne możliwości, a główne założenia to:
1. Cena do ok. 50tys. zł. Jeśli byłoby konieczne jestem w stanie podnieść budżet do 60 tys., ale wiadomo, że najlepiej to i za 30 kupić. :twisted:
2. Rocznik 2015 i młodszy;
3. Trzy osobne fotele w drugim rzędzie.
4. Obojętnie czy benzyna czy diesel. Zależy mi na tym, by silnik był ekonomiczny (1.8 w posiadanym C4GP pali 12l w mieście więc liczę na znaczną poprawę w tym zakresie) i w miarę bezawaryjny (nie zależy mi na osiągach).
5. Roczne przebiegi to ok. 12000 km.

Biorąc pod uwagę powyższe kryteria (szczególnie trzeci punkt) z tego co widzę mój wybór ogranicza się do: C4 Grand Picasso, Renault Grand Scenic, Ford S-max, Kia Carens. Którego z nich polecacie, z jakim silnikiem? Ewentualnie jakie inne modele? Z góry dzięki za podpowiedzi.
gunnerek
Obserwowany

12 Mar 2025, 07:55

gunnerek napisał(a):3. Trzy osobne fotele w drugim rzędzie.

Mają się tam foteliki zmieścić czy po prostu być trzy oddzielne fotele?
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

12 Mar 2025, 22:59

Z tyłu mają się zmieścić dwa foteliki i żona pomiędzy nimi.
gunnerek
Obserwowany

13 Mar 2025, 09:23

No to z tych twoich propozycji bym tylko S-Max zostawił. Popatrz jeszcze na 5008 o espace
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

17 Mar 2025, 00:26

Czy S-maxy w benzynie nie mają problematycznej skrzyni?
Co będzie najtańsze w utrzymaniu z w/w pozycji przy naprawach eksploatacyjnych lub jakie są największe problemy tych samochodów?
GateSimon
Nowicjusz