Jakie auto rodzinne, kombi, liftback, Benzyna, 40tys

27 Maj 2020, 15:55

Wiem,
Proszę o poradę w sprawie zakupu auta ok 40 tys PLN.
Rocznik 2012-2015
Autem głównie będę jeździł w mieście, krótkie odcinki , 2-5km.
Zatem, przede wszystkim benzyna.
Nie myślę nad przerobieniem na gaz.
Samochód dla 4 osób w tym 2 małych dzieci.
Może być kombi, liftback ale nie za bardzo sedan (czasami rower w środku)
Skrzynia manualna.

Myślałem o:
i40 kombi 2L benzyna,
Mazda 6 kombi 2L benzyna,
Mondeo liftback 2L benzyna,
Może oktavia 1,4 lub 1,8 benzyna.
Problem w tym, że z tych roczników silników benzynowych przyzwoitych raczej nie ma za dużo.

I jeszcze jedno, mam duszę raidowca;)

Poradzicie coś:-)
Bardzo dziękuję.
T0mi
Nowicjusz

27 Maj 2020, 17:36

Przy tak krótkich odcinkach odpuściłbym wszelkie silniki z turbo. Zresztą nie istnieje na świecie silnik spalinowy (bo elektryczny to inny temat), gdzie 2-5km i "dusza rajdowca" idą ze sobą w parze. Niedogrzany a pałowany silnik to większe ryzyko awarii (przede wszystkim smarowanie), nie wspominając o spalaniu.

Tak ogólnie hjundaj spoko (były 2 rodzaje benzyniaków, "tradycyjny", pośredni wtrysk i bezpośredni, w sumie nie wiem co tam było oferowane w pl), mazda spoko, jeśli mondeo 2.0/145 to ok, jeśli EB to chyba nie ma sensu, octavia też uturbiona.
Zerknij sobie na lagunę 2.0/140
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

27 Maj 2020, 17:54

Kolego,kwota jaką chcesz przeznaczyć na auto nie jest zbyt komfortowa,w tym pułapie cenowym można trafić świetną Hondę Accord VIII ,najwyżej punktowana w tym pułapie cenowym,Mazda 6 to tylko III,ale niestety ceny wyższe,jest jeszcze zacna KIA Optima,wysoko notowana przez mechaników ale tylko w benzynach,w cenie mógłbyś się zmieścić,silnik 2l jest dobry,niestety dużo pali,ok.10 l srednio,Hyuindiaie tez samochody zacne,Skody niestety ale polecany silnik benzynowy 1.4 TSI (z paskiem rozrządu) Szczerze? Wolałbym dołożyć i kupić Mazdę 6 III ,mechanicy twierdzą,że trudno im wskazac druga tak solidną konstrukcję,2 l silnik jest swietny,mało pali,trasa ok.5 l,165 KM,jest jeszcze 2.5 l 192 KM,pali prawie podobnie ,na trasie tyle samo,pozostałe ok.0.3 l więcej.Brat ma Mazde CX 3 2.0 skyactive,rzeczywiście benzynowy prawie diesel jest rewelacyjny,to zużycia paliwa go wręcz oszołomiło w porównaniu z Megane coupe 1.6,polecam to auto,lepszego obecnie nie ma w benzynie,tylko nie daj się skusić na II,kolosalny skok jakościowy w III generacji.Mondeo samochód dobry,w sumie to wycelowałeś w najlepsze auta,tylko ta zapora cenowa,bo wypadałoby celować w Mondeo IV.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

27 Maj 2020, 17:56

Hyundai:)
PhantomASA1
Forumowicz VIP

27 Maj 2020, 20:41

Czyli sugerujesz dołożyć do Mondeo V lub Mazdy 6. Mazda silnik wiadomo 2L 165, ale jaki Mondeo? Czytałem trochę opinii na temat i40 i boje się zawieszenia bo miękkie i na zakrętach buja. Chciałbym wytypować 2 samochody z konkretnymi silnikami aby coś szukać. A może nie iść w segment C? Kia Ceed , i30,
T0mi
Nowicjusz

27 Maj 2020, 21:00

Mazda 6 z silnikiem skyactive,2 litrowym ,to auto szczerze polecam,silnik jest po prostu genialny,jeśli jednak inaczej,może racja,mniejszy wydatek ,to raczej Hyundai,chociaż jakosć łeb w łeb z KIĄ,tylko polecane różne silniki benzynowe,H 1.6 MPI 120 KM a Kia 1.4 CVVT 100KM a więcej pali,jutro napiszę na co zwracac uwagę przy zakupie.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus UX - subkompaktowy crossover
    Według japońskiego magazynu Mag-X, subkompaktowy crossover Lexus UX – seryjna wersja koncepcyjnego modelu UX, przedstawionego na Międzynarodowym Salonie Samochodowym w Paryżu we wrześniu 2016 – może trafić do ...
    Jak dzięki oponom zmniejszyć hałas w samochodzie?
    Hałas w przypadku ogumienia spowodowany jest przez tarcie oraz częstotliwość drgania opony i powietrza w niej. Zewnętrzny hałas toczenia jest parametrem szczególnym, ponieważ decybel (dB) jest jednostką logarytmiczną ...

31 Maj 2020, 09:34

Mazda ceny straszne, musiałbym iść w rocznik 2012 co niesie za sobą trafienia na nie najlepszy egzemplarz, z dużym przebiegiem itd to już się robi stare auto, może silnik ok ale...

No to jeszcze jest opcja kia ceed 1,6GDI 2015r np. wersja Bisnes line lub Hyundai i30 1,6 lub i40 2.0 , no chyba że Skoda Oktavia 1,4 T Elegance 2014-2015.
Jakbyście mieli wybierać między tymi które teraz napisałem, to co polecacie.
Dzięki
T0mi
Nowicjusz

31 Maj 2020, 13:14

Mazda 6 III-generacji - nie ma szans na sensowny egzemplarz do 40 tys.
Popatrz na:
Toyota Avensis III 1.8/2.0
Hyundai i40 2.0 GDI
Opel Insignia 1.6T
Honda Accord VIII
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T