Sedan / Kombi za 40 - 50 kPLN

26 Maj 2020, 15:42

Cześć,

chciałbym się do Was zwrócić z prośbą o poradę co do wyboru kolejnego samochodu. Obecnie jeżdżę Fordem Focusem MK2 1.6 w benzynie, ale od jakiegoś czasu zacząłem się zastanawiać nad zmianą auta. Sposób użytkowania samochodu nie powinien się w moim przypadku zmienić, tzn. wykorzystuję samochód 50/50 miasto i dłuższe trasy. Rocznie pokonuję około 15 tys. km.

Zastanawiałem się nad czymś trochę większym, trochę bardziej komfortowym i trochę nowocześniejszym niż mój obecny Focus (rocznik 2010). Wstępnie wyselekcjonowałem kilka aut, które mi się podobają, ale nie wiem czy będę w stanie zmieścić się w budżecie, żeby kupić jakiś sensowny egzemplarz (jeżeli faktycznie trafiłaby się dobra okazja, jestem w stanie trochę nagiąć budżet ;) ).

Samochody, które mi się podobają:
- Volvo V40,
- Skoda Superb,
- Renualt Talisman,
- Renault Megane,
- Opel Astra,
- Toyota Auris,
- Peugeot 508.

Modele, które wymieniłem, są z reguły droższe niż mój budżet, dlatego mam obawę czy te tańsze nie będą jakieś felerne. Zastanawiam się też nad bardziej pragmatycznym wyborem, tzn. zakup nowszego i objetego jeszcze gwarancją modelu Hyundaia i30 lub Kia Cee'd, tak aby mieć nowsze i w teorii mniej podatne na awarię auto.

Będę wdzięczny za opinię czy lepiej szukać czegoś nowszego "półkę niżej", czy też liczyć, że trafi się dobry egzemplarz z samochodów, które wymieniłem. Zależy mi też, żeby auto w miarę trzymało swoją wartość, tak abym aż dużo nie stracił sprzedając je za kilka lat (jestem w stanie trochę dorzucić, żeby spełnić ten warunek).
draper
Nowicjusz

26 Maj 2020, 21:38

V40 nie jest wcale większym autem od Focusa, popatrz bardziej na S/V60
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

27 Maj 2020, 07:12

Przede wszystkim, dzięki za odpowiedź.

Jak najbardziej myślałem o V60, tylko nie wiem czy w tym budżecie znajdę jakiś dobry, nie aż tak bardzo wyeksploatowany egzemplarz. Zależy mi na tym, żebym mógł kilka lat pojeździć bez żadnych większych napraw, a pytanie czy auto z około 150k przebiegu mi to zapewni.

Jeszcze do głowy przyszła mi Toyota Auris II Hybrid, raczej po lifcie. W internecie czytałem dobre opinie, pytanie czy mój budżet wystarczy.
draper
Nowicjusz

27 Maj 2020, 13:57

draper napisał(a):Jeszcze do głowy przyszła mi Toyota Auris II Hybrid, raczej po lifcie. W internecie czytałem dobre opinie, pytanie czy mój budżet wystarczy.

Spokój użytkowania, nuda podczas jazdy :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

27 Maj 2020, 14:23

draper napisał(a):Zależy mi na tym, żebym mógł kilka lat pojeździć bez żadnych większych napraw, a pytanie czy auto z około 150k przebiegu mi to zapewni.

W każdej marce miej na uwadze że po przebiegu 150kkm trzeba powoli przygotować się na wymianę rozrządu, wtrysków, rozrusznika, alternatora, turbo, dwumasy. To normalne sprawy eksploatacyjne które jednak do najtańszych nie należą. Budżet masz dobry na ciekawe S/V60. Widziałem dziś ładne S60 R-Design D4 190KM na sprzedaż, pisz na priv jeśli Cię zainteresowało.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

27 Maj 2020, 15:39

szybki napisał(a):
draper napisał(a):Jeszcze do głowy przyszła mi Toyota Auris II Hybrid, raczej po lifcie. W internecie czytałem dobre opinie, pytanie czy mój budżet wystarczy.

Spokój użytkowania, nuda podczas jazdy :ok:

Dzięki za odpowiedź. Nuda, dlatego że automatyczna skrzynia biegów, czy auto jest mało dynamiczne?

Zastanawiam się jeszcze nad zwiększeniem budżetu i zakupie bardzo młodego auta, np. takiego jak tutaj:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Liczyłbym, że udałoby się zbić cenę do około 60 kPLN i wtedy kwota była względnie do przyjęcia. Pytanie czy samochód, który był zarejestrowany rok temu i jest już dostępny na rynku wtórnym powinien budzić jakieś obawy?
draper
Nowicjusz

27 Maj 2020, 17:43

Zapomnij, że zbijesz cenę takiego auta o 5k. Z tysiaka powinieneś się cieszyć.

draper napisał(a):Nuda, dlatego że automatyczna skrzynia biegów, czy auto jest mało dynamiczne?

To nie jest skrzynia automatyczna tylko bezstopniowa, Wrzucasz D i jedziesz jak skuterem, wciskasz gaz do spodu, silnik wchodzi na 4500rpm i wyjąc przyspiesza liniowo. Miałem jako służbowy, po mieście bajka, na trasie dramat.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

27 Maj 2020, 19:25

Rom33 napisał(a):
draper napisał(a):Zależy mi na tym, żebym mógł kilka lat pojeździć bez żadnych większych napraw, a pytanie czy auto z około 150k przebiegu mi to zapewni.

W każdej marce miej na uwadze że po przebiegu 150kkm trzeba powoli przygotować się na wymianę rozrządu, wtrysków, rozrusznika, alternatora, turbo, dwumasy. To normalne sprawy eksploatacyjne które jednak do najtańszych nie należą. Budżet masz dobry na ciekawe S/V60. Widziałem dziś ładne S60 R-Design D4 190KM na sprzedaż, pisz na priv jeśli Cię zainteresowało.

Bardziej się skłaniam w kierunku V60, jestem w stanie zwiększyć budżet żeby kupić auto z mniejszym przebiegiem i młodsze (mam nadzieję, że domyślnie mniej awaryjne). Jak się mają ceny części zamiennych i ewentualnie co się może dziać w takim 5 letnim Volvo? Zainteresowała mnie np. taka oferta:

draper
Nowicjusz

27 Maj 2020, 19:54

draper napisał(a):Bardziej się skłaniam w kierunku V60, jestem w stanie zwiększyć budżet żeby kupić auto z mniejszym przebiegiem i młodsze (mam nadzieję, że domyślnie mniej awaryjne). Jak się mają ceny części zamiennych i ewentualnie co się może dziać w takim 5 letnim Volvo? Zainteresowała mnie np. taka oferta:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... 580c25890a

Na pierwszy rzut oka wygląda ok ;) ale sprzedawca nie wie co sprzedaje, to nie jest Cross Country, środek wygląda kiepsko, fotele styrane jak po 300kkm, brzydko odkształcona tapicerka (- po zalaniu?). Wersja momentum i praktycznie bez dodatków, zwykłe zegary. Auto z 2016r z Belgii, diesel 150KM, przebieg 55kkm, coś tu nie gra.
Ceny części, serwisu poniżej Audi, nie ma problemu z dostępnością i części i fachowców. Co Cię czeka w takim aucie w niedalekiej przyszłości: rozrząd, dwumas, rozrusznik, alternator może turbo, wszystko w zależności od serwisowania i użytkowania.
Osobiście odpuściłbym ten egzemplarz.
Jaki masz górny budżet? Spróbuję Ci coś poszukać. Pisz na Priv.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

28 Maj 2020, 13:06

Mój budżet jestem w stanie zwiększyć do 60 kPLN, jeżeli faktycznie będzie warto zwiększyć go do tej kwoty, bo trafiłby się dobry egzemplarz. Nie chciałbym, żebyś poświęcał na to czas, bo jak na razie Volvo V60 to dla mnie jedna z opcji.

Zastanawiam się też nad Hondą Civic X w wersji 1.0. Z tego co czytałem, to bagażnik ma spory jak na hatchback / sedan i można do 60 tysięcy znaleźć egzemplarz z 2017 lub 2018 roku.
draper
Nowicjusz

31 Maj 2020, 14:59

Spędziłem trochę czasu nad szukaniem aut, które by mi odpowiadały i skłaniam się w kierunku zakupu auta, w miarę nowego (roczniki od 2017) z niewielkim przebiegiem (do 60 tys. km). Wstępnie zawęziłem wybór do tych modeli:

1. Skoda Octavia:

2. Renault Megane:

3. Honda Civic:

4. Toyota Corolla:

5. Seat Leon:

Czy przy zakupie auta 2-3 letniego z niewielkim przebiegiem łatwo się naciąć? Chodzi mi o to, czy to, że np. to, że salon albo osoba prywatna sprzedaje auto tak szybko, oznacza, że ma jakiś feler (a mimo to daje na nie gwarancję 12 miesięcy)?

Celuję w auta w miarę nowe z niewielkim przebiegiem, bo zależy mi, żebym mógł w spokoju pojeździć nim parę lat i zrobić powiedzmy 80 tys. km bez kosztownych napraw. Czy wymienione przeze mnie auta mają opinie awaryjnych lub drogich w naprawie?

Jak się ma sprawa z utratą wartości, przy późniejszej odsprzedaży? Gdzieś czytałem, że Honda i Toyota lepiej trzymają wartość, czyli powiedzmy za 4 lata pomimo tego, że teraz płacę podobne pieniądze, Seat będzie znacznie mniej wart niż Toyota?
draper
Nowicjusz