Jakie Auto? Sedan/Hatchback Ford, Skoda, Audi ? Do 18k

05 Paź 2009, 20:05

Cześć. Mam do Was prośbę... Jakie auto polecalibyście mi, w cenie max do 18 000zł.
Auto może być w sedanie bądź w Hatchback'u.
Mam na oku:
-skoda octavia
-ford focus
-audi a4

Najbardziej jestem za fordem focusem. Dlatego też chciałbym usłyszeć Wasze opinie o nim. Co o nim myślicie? Z góry dzięki za odpowiedź :)
pawel90
Nowicjusz

Miejscowość: wrocław

05 Paź 2009, 20:36

No, zależy czego oczekujesz, jakiej mocy, jaki silnik, ile ma Ci służyć.. Ford Focus to fajne auto dla młodego człowieka, niestety części nie są tanie, a auta nie można nazwać bezawaryjnym. Przyjemne zawieszenie, które niestety na polskich drogach może się psuć. Jakbyś już brał to w większym silniku, niż 1.4, będzie frajda z jazdy.

Ale jak jesteś zainteresowany klasą c to może przyjrzyj się Audi A3.
skóra
Początkujący

Miejscowość: Poznań

05 Paź 2009, 20:46

Sobie kupiłbym takie audi: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ale jeśli auto ma służyć do podwożenia dzieci do szkoły i jeżdżenia na zakupy to lepiej kupić jakąś małą benzynę która będzie kilka ładnych lat młodsza. Z kolei jeśli robisz po 30 tysięcy km rocznie to powinieneś brać diesla. Napisz coś więcej do czego ma być ten samochód, bo jest tyle aut na rynku, że na razie nie wiadomo co Ci polecać.
Ostatnio edytowany przez KaczorLSM, 05 Paź 2009, 20:58, edytowano w sumie 1 raz
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

05 Paź 2009, 20:47

skóra napisał(a): niestety części nie są tanie,

To zdanie rozbawiło mnie do łez akurat częsci do fordów są tanie
Porównaj sobie ceny części forda do ceny części alfy mercedesa albo vw
szybki200
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z daleka

05 Paź 2009, 21:00

Zależy dla kogo tanie, a porównując Forda do Mercedesa to trochę przesadzasz.
skóra
Początkujący

Miejscowość: Poznań

05 Paź 2009, 21:02

Jedyną firma która ma części tańsze od forda to chyba tylko fiat jest
A mercedes to marka jak każda inna tylko że z niewiadomych powodów bardziej się ceni
szybki200
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

VW up! GTI z silnikiem o mocy 85 kW/115 KM
    Volkswagen wprowadza na rynek nowego up!-a GTI – model o niewielkiej masie własnej, z mocnym silnikiem, sportowym zawieszeniem i typowymi wyróżnikami aut GTI na nadwoziu i we wnętrzu. up! w wersji GTI dostępny ...
    Jak powstaje Toyota GR Yaris?
    To najbardziej wyjątkowy hot hatch na rynku, więc i jego proces powstawania odbiega od standardu. Toyota GR Yaris powstaje na specjalnej linii produkcyjnej fabryki Toyota Motomachi, w której dawniej powstawał Lexus ...

05 Paź 2009, 21:51

Akurat mam forda i części wcale nie są drogie.Co do awaryjności to każdy jest awaryjny zależy jaki jest jego stan.Moim zdaniem znajdziesz z mniejszym przebiegiem itd takiego forda niz audi czy vw i młodszego o parę lat bo płaci się za marke.Skode jeszcze bym moze szukał ale nie audi za te pieniądze.jakbym miał 25 tyś to tak bo bym znalazł dobry w miarę egzemparz po 2000r.nie oszukujmy się diesle przeważnie duzo robia km wiec każdy rok to plus min 25tys a taką fokę znajdziesz młodsza o 2-3 lata niż audi czyli ok 70 tys mniej przebiegu a to jest spora różnica.Oczywiście zależy jak kto dbał bo mozei miec 300tys autko i bedzie bardziej zajeżdzone od tego co mam 200.Fokusa znajdziesz z lepszym wyposażeniem.pompy wtryskowe w każdej marce śa te same(podobne) pada tem sam sterownik tak ogolnie mówiąc.
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3

05 Paź 2009, 22:17

szybki200 napisał(a):A mercedes to marka jak każda inna tylko że z niewiadomych powodów bardziej się ceni

Nie no już nie uprawiajmy tutaj demagogii. Wsiądź sobie do Mercedesa E-klasy, a do Forda Mondeo. Inne materiały, zresztą i inne prowadzenie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Paź 2009, 22:25

no oczywiście to nie jest dobre porównanie cena duzo większa to i materiały inne.
rustin
Aktywny

07 Paź 2009, 04:19

Dishman napisał(a):
szybki200 napisał(a):A mercedes to marka jak każda inna tylko że z niewiadomych powodów bardziej się ceni

Nie no już nie uprawiajmy tutaj demagogii. Wsiądź sobie do Mercedesa E-klasy, a do Forda Mondeo. Inne materiały, zresztą i inne prowadzenie.

Tylko że E-klasa zaliczana jest do segmentu E a natomiast ford mondeo do segmentu D także sam teraz widzisz że to poruwnanie nie ma najmniejszego sensu
Porównaj dwa samochody tego samego segmentu czyli np. Audi a4 i Mercedesa C-klasę
szybki200
Aktywny
Awatar użytkownika

08 Paź 2009, 08:30

Szczerze mówiąc to mam focusa i swietnie sie prowadzi. Silnik 2.0 to duza pojemnosc-bo taki silnik własnie mam,ale mysle ze 1.8 lub 1.6 w zupełnosci wystarczy. Za 18tys. kupi sie bardzo dobrego i nowszego rocznikowo. Focus to bardzo dobry wybór. Spalanie na poziomie 8-9l.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

08 Paź 2009, 08:37

Alkomaty a dlaczego masz w podpisie 2.0 turbo?wstawiłeś sobie?bo seryjnie nie było
rustin
Aktywny

08 Paź 2009, 08:51

To juz moja inwencja i lekki tuning samochodu. seryjnie wyszedł tylko silnik 2.0 120 km o ile sie nie myle.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

08 Paź 2009, 09:02

Dokładnie to 131 seryjnie miały więc turbo to napewno nie masz bo by dużo więcej koni wypluł z nim :) A jaka inwencja?
rustin
Aktywny

08 Paź 2009, 21:23

szybki200 napisał(a):Porównaj dwa samochody tego samego segmentu czyli np. Audi a4 i Mercedesa C-klasę

Porównuję i co? Chodzi o to, że gdzie Fordowi do Mercedesa? Ale Audi i Mercedes to ta sama liga. Audi stawia bardziej na charakterystykę sportową (choć w sumie Audi ma być jak lepszy VW - auto dla każdego - nijakie). Natomiast Mercedes powala klasą, której nie ma bardziej sportowe BMW.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika