Peugeot? renault? fiat?

06 Paź 2009, 13:05

chciałbym zasięgnąć Państwa opinii. poszukuję auta małego typu hatchback bądź coupe. nie zależy mi na pojemności bagażnika lub ilości miejsca z tyłu. zależy mi jedynie o dość przyzwoitej jednostce napędowej, by mogła dobrze bujnąc tym małym samochodem. wiem, że samochody, które za chwilę wymienię mogą być innej klasy/ceny, jednak tu pozostaje kwestia czy auto pozostanie rok/półtora czy np 3 lata.
Z góry odrzucam wszelkiej maści bmw calibry czy golfy(do modelu III). Również jestem średnio przekonany do astr z silnikami >100km, gdyż odnoszę wrażenie, że ciężko o niezajechany model. Honda civic stosunkowo wysoka cena i wydaje mi się podobna sytuacja do astr. W głowie mam takie pozycje:

1.Fiat Bravo 1.8 125km/1.9 100km przemawia mi za nim głównie cena. byłaby to pozycja na krótszy okres czasu w garażu. zewnętrznie ani mnie nie odstrasza, ani się podoba. pozycja 1.

2.Mazda 323 Coupe 1.9 117km. Mazdy jakoś średnio mi odpowiadają, jednak ten model przemawia do mnie zewnętrznie. pozycja 3

3.Mitsubishi Colt w wersji silnika 100+km. zewnętrznie jak bravo, jednak głownie cena się podoba. pozycja 3

4.Opel Corsa 2.0 ~100km. na plus cena i wydaje mi się, że aspekt silnikowy jest dobry biorąc pod uwagę gabaryty auta. pozycja 2

5.Opel Tigra 1.6 110km. jedne z bardziej mi się podobających zewnętrznie. pytanie czy silnik będzie dobrze się sprawował? pozycja 2

6. Opel Vectra B 2.0 136km hatchback. auto największe z dopuszczalnych dla mnie, jednak wizualnie bardzo mi się podoba, do tego możliwa dosyć bogata wersja(tj. klimatyzacja) silnik także myślę dobry. pozycja 1

7.Renault megane coupe 2.0 moc-zastanawiająca sprawa. Na allegro dosyć spora rozbieżność cen. Jak dla mnie stoi na równi z vectrą B wg typów. Bardzo mi się podoba wygląd oraz wyposażenie. usłyszę o wadliwości itp itd, jednak jestem świadom, ze każdy samochód z czasem wymaga wkładu finansowego i to nie ma reguły. pozycja 1

dylemat 1. jest sens płacić więcej za megane/vectre niż za bravo? osiągi tych aut będą badzo się różniły?
dylemat 2. podoba mi się peugeot 206 s16/gt. również jestem świadom kłopotów nadwoziowych itp. może dołożyć więcej pieniędzy na to auto i jeździć nim trochę dłużej? jak ono wypada z zestawiem 206 vs bravo megane vectra? chodzi mi tu głównie o stosunek osiągi moc/ cena auta.

jestem laikiem, więc nie linczujcie. czytałem trochę opini i się rozglądałem w internecie. teraz proszę o weryfikacje/ może inne typy oraz jakiś komentarz. starałem się dobrze przedstawić problematykę. Pozdrawiam
molendowskip
Nowicjusz

Miejscowość: radom

06 Paź 2009, 13:16

Ja bym szukał w dobrym stanie bravo i ta mazdę.
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3

06 Paź 2009, 15:08

A może coś takiego?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
molendowskip
Nowicjusz

Miejscowość: radom

08 Paź 2009, 09:30

1. Fiat moim zdaniem srednio dobry wybor. Ta marka nie ma tradycji ani tez tendencji do robienia samochodow sportowych a o Fiatach sprzed 2004 roku nie ma co rozmawiac w kwesti wykonczenia.

2. 323 to taki samochod ni sportowy ni rodzinny, jesli mazda to polecam MX-3

3. Mitsubishi Colt to fajna sprawa jednak jezeli chcesz coupe ktore wyglada jak coupe to raczej nie tedy droga. Drogie ma czesci i nie jest ich jakos mega duzo na naszym rynku. Zdecydowanie polecam Ci bardziej eclipsa/galanta.

4. Corsa to wg mnie smiech ale to moje zdanie

5. Tigra to juz w ogole parodia, damska fura. Ale co kto lubi.

6. Vectra tak, jedyna rozsadna opcja z zakresu opla, niska awaryjnosc w miare przyzwoite ceny czesci, drogi w uzytkowaniu jednak (spalanie) ale osiagi ma przyzwoite.

7. Meganka to z tych aut ktore tutaj podales to moim zdaniem faworyt. Nie pali jakos turbo duzo, ladnie przyspiesza, czesci w optymalnych cenach, jedyny minus to tak zwane francuzkie zawieszenie ktore jest dosc miekkie i niebardzo nadaje sie na nasze (polskie) drogi ale pozatym ogolnie bardzo fajna sprawa. I wyglada przynajmniej jak rasowe coupe a nie jakas popierdolka.
Less talk ... More A C T I O N
Grin
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Częstochowa

08 Paź 2009, 10:28

Grin napisał(a):1. Fiat moim zdaniem srednio dobry wybor. Ta marka nie ma tradycji ani tez tendencji do robienia samochodow sportowych a o Fiatach sprzed 2004 roku nie ma co rozmawiac w kwesti wykonczenia.

Odezwał się golfiarz...

A alfy kto robi?

a silniki na licencjach których jeździ połowa ludzkości nie zdając sobie z tego sprawy?

Jeżeli mówisz o wykończeniu to może we fiatach do 2000 było tak sobie ale potem to zupełnie co innego.

Nie zgadzam się z Tobą zupełnie.

Popatrz jak są wykańczane w środku nowe fiaty bravo na łeb na szyje biją golfy, pola czy inne takie auta, które są drogie że ho ho a przy tym nie warte swej ceny.
superges
Początkujący

Miejscowość: Śląsk

09 Paź 2009, 18:16

1. Fiat moim zdaniem srednio dobry wybor. Ta marka nie ma tradycji ani tez tendencji do robienia samochodow sportowych a o Fiatach sprzed 2004 roku nie ma co rozmawiac w kwesti wykonczenia.

Zobacz do kogo Ferrari należy...
Poza tym przedmówca ma rację
Helly
Początkujący

Miejscowość: Kraków
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy płukanki do silnika rzeczywiście pomagają?
    Temat płukanek do silnika to powód do niekończące się dyskusji. Niektórzy uważają, że użycie płukanki nie tylko nie pomaga, ale może nawet zaszkodzić silnikowi. Inni są fanami płukanek i stosują je jako środek ...

09 Paź 2009, 18:55

Grin napisał(a):1. Fiat moim zdaniem srednio dobry wybor. Ta marka nie ma tradycji ani tez tendencji do robienia samochodow sportowych a o Fiatach sprzed 2004 roku nie ma co rozmawiac w kwesti wykonczenia.

2. 323 to taki samochod ni sportowy ni rodzinny, jesli mazda to polecam MX-3

3. Mitsubishi Colt to fajna sprawa jednak jezeli chcesz coupe ktore wyglada jak coupe to raczej nie tedy droga. Drogie ma czesci i nie jest ich jakos mega duzo na naszym rynku. Zdecydowanie polecam Ci bardziej eclipsa/galanta.

4. Corsa to wg mnie smiech ale to moje zdanie

5. Tigra to juz w ogole parodia, damska fura. Ale co kto lubi.

6. Vectra tak, jedyna rozsadna opcja z zakresu opla, niska awaryjnosc w miare przyzwoite ceny czesci, drogi w uzytkowaniu jednak (spalanie) ale osiagi ma przyzwoite.

7. Meganka to z tych aut ktore tutaj podales to moim zdaniem faworyt. Nie pali jakos turbo duzo, ladnie przyspiesza, czesci w optymalnych cenach, jedyny minus to tak zwane francuzkie zawieszenie ktore jest dosc miekkie i niebardzo nadaje sie na nasze (polskie) drogi ale pozatym ogolnie bardzo fajna sprawa. I wyglada przynajmniej jak rasowe coupe a nie jakas popierdolka.

Tradycji ani tendencji nie ma... Zrobili jeden prawdziwe sportowy samochód i wystarczy... Przynajmniej ma szanse stać się klaykiem :wink:
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005