REKLAMA
chciałbym zasięgnąć Państwa opinii. poszukuję auta małego typu hatchback bądź coupe. nie zależy mi na pojemności bagażnika lub ilości miejsca z tyłu. zależy mi jedynie o dość przyzwoitej jednostce napędowej, by mogła dobrze bujnąc tym małym samochodem. wiem, że samochody, które za chwilę wymienię mogą być innej klasy/ceny, jednak tu pozostaje kwestia czy auto pozostanie rok/półtora czy np 3 lata.
Z góry odrzucam wszelkiej maści bmw calibry czy golfy(do modelu III). Również jestem średnio przekonany do astr z silnikami >100km, gdyż odnoszę wrażenie, że ciężko o niezajechany model. Honda civic stosunkowo wysoka cena i wydaje mi się podobna sytuacja do astr. W głowie mam takie pozycje:
1.Fiat Bravo 1.8 125km/1.9 100km przemawia mi za nim głównie cena. byłaby to pozycja na krótszy okres czasu w garażu. zewnętrznie ani mnie nie odstrasza, ani się podoba. pozycja 1.
2.Mazda 323 Coupe 1.9 117km. Mazdy jakoś średnio mi odpowiadają, jednak ten model przemawia do mnie zewnętrznie. pozycja 3
3.Mitsubishi Colt w wersji silnika 100+km. zewnętrznie jak bravo, jednak głownie cena się podoba. pozycja 3
4.Opel Corsa 2.0 ~100km. na plus cena i wydaje mi się, że aspekt silnikowy jest dobry biorąc pod uwagę gabaryty auta. pozycja 2
5.Opel Tigra 1.6 110km. jedne z bardziej mi się podobających zewnętrznie. pytanie czy silnik będzie dobrze się sprawował? pozycja 2
6. Opel Vectra B 2.0 136km hatchback. auto największe z dopuszczalnych dla mnie, jednak wizualnie bardzo mi się podoba, do tego możliwa dosyć bogata wersja(tj. klimatyzacja) silnik także myślę dobry. pozycja 1
7.Renault megane coupe 2.0 moc-zastanawiająca sprawa. Na allegro dosyć spora rozbieżność cen. Jak dla mnie stoi na równi z vectrą B wg typów. Bardzo mi się podoba wygląd oraz wyposażenie. usłyszę o wadliwości itp itd, jednak jestem świadom, ze każdy samochód z czasem wymaga wkładu finansowego i to nie ma reguły. pozycja 1
dylemat 1. jest sens płacić więcej za megane/vectre niż za bravo? osiągi tych aut będą badzo się różniły?
dylemat 2. podoba mi się peugeot 206 s16/gt. również jestem świadom kłopotów nadwoziowych itp. może dołożyć więcej pieniędzy na to auto i jeździć nim trochę dłużej? jak ono wypada z zestawiem 206 vs bravo megane vectra? chodzi mi tu głównie o stosunek osiągi moc/ cena auta.
jestem laikiem, więc nie linczujcie. czytałem trochę opini i się rozglądałem w internecie. teraz proszę o weryfikacje/ może inne typy oraz jakiś komentarz. starałem się dobrze przedstawić problematykę. Pozdrawiam