Peugeot? renault? fiat?

06 Paź 2009, 14:05

chciałbym zasięgnąć Państwa opinii. poszukuję auta małego typu hatchback bądź coupe. nie zależy mi na pojemności bagażnika lub ilości miejsca z tyłu. zależy mi jedynie o dość przyzwoitej jednostce napędowej, by mogła dobrze bujnąc tym małym samochodem. wiem, że samochody, które za chwilę wymienię mogą być innej klasy/ceny, jednak tu pozostaje kwestia czy auto pozostanie rok/półtora czy np 3 lata.
Z góry odrzucam wszelkiej maści bmw calibry czy golfy(do modelu III). Również jestem średnio przekonany do astr z silnikami >100km, gdyż odnoszę wrażenie, że ciężko o niezajechany model. Honda civic stosunkowo wysoka cena i wydaje mi się podobna sytuacja do astr. W głowie mam takie pozycje:

1.Fiat Bravo 1.8 125km/1.9 100km przemawia mi za nim głównie cena. byłaby to pozycja na krótszy okres czasu w garażu. zewnętrznie ani mnie nie odstrasza, ani się podoba. pozycja 1.

2.Mazda 323 Coupe 1.9 117km. Mazdy jakoś średnio mi odpowiadają, jednak ten model przemawia do mnie zewnętrznie. pozycja 3

3.Mitsubishi Colt w wersji silnika 100+km. zewnętrznie jak bravo, jednak głownie cena się podoba. pozycja 3

4.Opel Corsa 2.0 ~100km. na plus cena i wydaje mi się, że aspekt silnikowy jest dobry biorąc pod uwagę gabaryty auta. pozycja 2

5.Opel Tigra 1.6 110km. jedne z bardziej mi się podobających zewnętrznie. pytanie czy silnik będzie dobrze się sprawował? pozycja 2

6. Opel Vectra B 2.0 136km hatchback. auto największe z dopuszczalnych dla mnie, jednak wizualnie bardzo mi się podoba, do tego możliwa dosyć bogata wersja(tj. klimatyzacja) silnik także myślę dobry. pozycja 1

7.Renault megane coupe 2.0 moc-zastanawiająca sprawa. Na allegro dosyć spora rozbieżność cen. Jak dla mnie stoi na równi z vectrą B wg typów. Bardzo mi się podoba wygląd oraz wyposażenie. usłyszę o wadliwości itp itd, jednak jestem świadom, ze każdy samochód z czasem wymaga wkładu finansowego i to nie ma reguły. pozycja 1

dylemat 1. jest sens płacić więcej za megane/vectre niż za bravo? osiągi tych aut będą badzo się różniły?
dylemat 2. podoba mi się peugeot 206 s16/gt. również jestem świadom kłopotów nadwoziowych itp. może dołożyć więcej pieniędzy na to auto i jeździć nim trochę dłużej? jak ono wypada z zestawiem 206 vs bravo megane vectra? chodzi mi tu głównie o stosunek osiągi moc/ cena auta.

jestem laikiem, więc nie linczujcie. czytałem trochę opini i się rozglądałem w internecie. teraz proszę o weryfikacje/ może inne typy oraz jakiś komentarz. starałem się dobrze przedstawić problematykę. Pozdrawiam
molendowskip
Nowicjusz

Miejscowość: radom

06 Paź 2009, 14:16

Ja bym szukał w dobrym stanie bravo i ta mazdę.
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3

06 Paź 2009, 16:08

A może coś takiego?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
molendowskip
Nowicjusz

Miejscowość: radom

08 Paź 2009, 10:30

1. Fiat moim zdaniem srednio dobry wybor. Ta marka nie ma tradycji ani tez tendencji do robienia samochodow sportowych a o Fiatach sprzed 2004 roku nie ma co rozmawiac w kwesti wykonczenia.

2. 323 to taki samochod ni sportowy ni rodzinny, jesli mazda to polecam MX-3

3. Mitsubishi Colt to fajna sprawa jednak jezeli chcesz coupe ktore wyglada jak coupe to raczej nie tedy droga. Drogie ma czesci i nie jest ich jakos mega duzo na naszym rynku. Zdecydowanie polecam Ci bardziej eclipsa/galanta.

4. Corsa to wg mnie smiech ale to moje zdanie

5. Tigra to juz w ogole parodia, damska fura. Ale co kto lubi.

6. Vectra tak, jedyna rozsadna opcja z zakresu opla, niska awaryjnosc w miare przyzwoite ceny czesci, drogi w uzytkowaniu jednak (spalanie) ale osiagi ma przyzwoite.

7. Meganka to z tych aut ktore tutaj podales to moim zdaniem faworyt. Nie pali jakos turbo duzo, ladnie przyspiesza, czesci w optymalnych cenach, jedyny minus to tak zwane francuzkie zawieszenie ktore jest dosc miekkie i niebardzo nadaje sie na nasze (polskie) drogi ale pozatym ogolnie bardzo fajna sprawa. I wyglada przynajmniej jak rasowe coupe a nie jakas popierdolka.
Less talk ... More A C T I O N
Grin
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Częstochowa

08 Paź 2009, 11:28

Grin napisał(a):1. Fiat moim zdaniem srednio dobry wybor. Ta marka nie ma tradycji ani tez tendencji do robienia samochodow sportowych a o Fiatach sprzed 2004 roku nie ma co rozmawiac w kwesti wykonczenia.

Odezwał się golfiarz...

A alfy kto robi?

a silniki na licencjach których jeździ połowa ludzkości nie zdając sobie z tego sprawy?

Jeżeli mówisz o wykończeniu to może we fiatach do 2000 było tak sobie ale potem to zupełnie co innego.

Nie zgadzam się z Tobą zupełnie.

Popatrz jak są wykańczane w środku nowe fiaty bravo na łeb na szyje biją golfy, pola czy inne takie auta, które są drogie że ho ho a przy tym nie warte swej ceny.
superges
Początkujący

Miejscowość: Śląsk

09 Paź 2009, 19:16

1. Fiat moim zdaniem srednio dobry wybor. Ta marka nie ma tradycji ani tez tendencji do robienia samochodow sportowych a o Fiatach sprzed 2004 roku nie ma co rozmawiac w kwesti wykonczenia.

Zobacz do kogo Ferrari należy...
Poza tym przedmówca ma rację
Helly
Początkujący

Miejscowość: Kraków
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Wyposażenie na każdą wyprawę
    Jak przetrwać samochodową wyprawę w teren, do leśnej głuszy lub… na kemping? Jesteśmy coraz wygodniejsi i chcemy ułatwiać sobie życie. Nawet, jeśli pragniemy spędzić kilka dni jak Bear Grylls, możemy przy tym podarować ...

09 Paź 2009, 19:55

Grin napisał(a):1. Fiat moim zdaniem srednio dobry wybor. Ta marka nie ma tradycji ani tez tendencji do robienia samochodow sportowych a o Fiatach sprzed 2004 roku nie ma co rozmawiac w kwesti wykonczenia.

2. 323 to taki samochod ni sportowy ni rodzinny, jesli mazda to polecam MX-3

3. Mitsubishi Colt to fajna sprawa jednak jezeli chcesz coupe ktore wyglada jak coupe to raczej nie tedy droga. Drogie ma czesci i nie jest ich jakos mega duzo na naszym rynku. Zdecydowanie polecam Ci bardziej eclipsa/galanta.

4. Corsa to wg mnie smiech ale to moje zdanie

5. Tigra to juz w ogole parodia, damska fura. Ale co kto lubi.

6. Vectra tak, jedyna rozsadna opcja z zakresu opla, niska awaryjnosc w miare przyzwoite ceny czesci, drogi w uzytkowaniu jednak (spalanie) ale osiagi ma przyzwoite.

7. Meganka to z tych aut ktore tutaj podales to moim zdaniem faworyt. Nie pali jakos turbo duzo, ladnie przyspiesza, czesci w optymalnych cenach, jedyny minus to tak zwane francuzkie zawieszenie ktore jest dosc miekkie i niebardzo nadaje sie na nasze (polskie) drogi ale pozatym ogolnie bardzo fajna sprawa. I wyglada przynajmniej jak rasowe coupe a nie jakas popierdolka.

Tradycji ani tendencji nie ma... Zrobili jeden prawdziwe sportowy samochód i wystarczy... Przynajmniej ma szanse stać się klaykiem :wink:
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005