REKLAMA
witam serdecznie,
od pewnego czasu przeglądam to forum, gdyż na wiosnę planuję zakup nowego samochodu. Tematów jest sporo, jednak nie pomogły one w odpowiedzi na moje pytanie, które też wszyscy tu sobie zadają - jakie auto wybrać?
Obecnie jeżdżę Almerą z 2001 roku, która w rodzinie jest od początku i nie zawiodła mnie, ale zaczyna sie pojawiać coraz więcej rudej, moc za mała i auto w perspektywie powiększenia rodziny też trochę małe.
ALE DO RZECZY:
Moje roczne przebiegi to ok 7-8 tyś km. W tygodniu miasto - dojazd do pracy 5 km. Raz - dwa razy w miesiącu trasa 150 km lub 300 km. Oprócz tego wyjazdy na wakacje, długie weekendy itp. Dlatego w grę wchodzi tylko benzyna + opcjonalnie LPG.
Auto musi być przynajmniej 4 drzwiowe, celuję głównie w sedany. Kombi odpadają.
Jeśli chodzi o silnik to wydaję mi się, że maksymalna pojemność to 2.0 (będzie to pierwsze auto zarejestrowane na mnie, pytanie czy stawki OC powyżej 2.0 są dużo droższe?).
Moc to przynajmniej te 140 koni.
Skrzynia manualna.
Co do wyposażenia to dużych wymagań nie mam - byle była klima
Rocznik - też jest raczej na drugim planie, zależeć będzie od konkretnego modelu, przedlift - polift itp.
No i najważniejsze - budżet. Myślę, że tak w okolicach 30 tyś.
Wytypowałem kilka propozycji więc proszę o opinie:
1) Saab 9-3 2.0t - bardzo podoba mi się stylistyka, wnętrze już trochę mniej. Z tego co czytałem to mocno odtraszają plastiki. Pytanie jak z dostępnością części skoro Saab upadł?
2) Laguna III 2.0t - mam jakąś niechęć do francuskich aut, ale ta Lagunka jest całkiem ładna i ponoć zdecydowanie mniej kłopotliwa od poprzedniczki
3) Volvo S40 - jaki silnik najlepszy? Chociaż w Volvo przerażają mnie trochę koszty utrzymania
4) Mondeo mk4 2.0 - znajomy ma tyle, że kombi 1.6 120 KM i sobie chwali, mówi że części tanie. Ale wcześniej jeździł mondeo mk2 więc można powiedzieć MONDEOMANIAK
5) Honda Civic VII 2.0 - chyba mój faworyt
6) Mitsubishi Lancer IX 2.0 -
7) może macie jakieś inne propozycje?
Jeszcze jedno ważne pytanie - opłaca się przy moich przebiegach montować LPG?
Teraz jeżdżę wspomnianą almerą właśnie na LPG, co pali w mieście 10 l - stara instalacja bodajże sekwencyjna II generacji, zakładana w 2005 albo 2006 roku.
I gdzie najlepiej szukać aut? otomoto? olx?
W tym natłoku ogłoszeń z Niemiec czy Holandii wydaje mi się, że strasznie ciężko jest trafić na coś sensownego i bezpiecznego.. Może celować w auto sprawadzone z Danii? Albo od pierwszego właściciela z salonu PL? Proszę o opinię również w tym temacie.
Trochę się rozpisałem, ale chciałem napisać raz o konkretnie
pozdrawiam