21 Lip 2017, 21:27
Witam, stoję przed zakupem swojego pierwszego auta. Na początku postawiłem sobie warunki: silnik benzynowy, kombi, budżet max 27k. Najważniejszym parametrem dla mnie jest trwałość auta, jednak z racji, że będzie ono wykorzystywane często na dłuższych trasach, wolałbym żeby też "było czym jechać". Po przejrzeniu wielu for i aukcji wybrałem 2 modele:
VW Passat B6 2.0 TSI 200 KM lub 2.0 FSI 170 KM
Mazda 6 II 2.0 MZR 155 KM lub 2.5 MZR 170 KM
W grę wchodziły również Huyndai i30 I 1.6 - nie jestem specjalnie przekonany jak z ich trwałością będzie oraz Audi A4 1.8T 163KM - w tym zakresie cenowym trzeba byłoby kupić starsze i bardziej wyjeżdżone.
Z jednej strony Mazda bardziej do mnie przemawia, według mnie jest ładniejsza i ma możliwość założenia LPG. Słyszałem jednak dosyć negatywne opinie na temat blacharki (szukam roczników 07-09). Z drugiej strony wiem, że przy wymienionych wersjach VW muszę się przygotować na duże spalanie i trochę obawiam się jak jest z żywotnością FSI i TSI.
Nie znam się specjalnie na autach, nie moja działka, dlatego byłbym wdzięczny za każdą opinię na temat wymienionych modeli.