Jakie auto (w którym się wyżej siedzi - suv, van) do 30-35k?

13 Mar 2012, 00:16

cześć,

poszukuję samochodu w pieniądzach 30-35k

raczej diesel (choć nikt mnie nie przekonał, że może być inaczej) - ponieważ na samochodach znam się średnio, to raczej opieram się na podpowiedziach znajomych i mam nadzieję Waszych:)

do tej pory jeździłem mondeo mk2 (1.8 benz+gaz), ale już jest nastolatkiem i czuć w powietrzu jego kres (prawie 300k km na liczniku)

chciałbym znaleźć sobie auto, w którym będę siedział wyżej niż dotychczas (dlatego van/suv)- głównie jeżdżę nocą, średnio 2-3 tyś km miesięcznie (trasy 500-1000km), więc testując 2-3 wyższe samochody znajomych widziałem różnicę w komforcie jazdy (+około 500-700km miesięcznie po mieście, czyli dziecko do przedszkola i z powrotem, do pracy tak samo)

z innych rzeczy, to fajnie gdyby rozsądnie spalał (mondziak przyzwyczaił mnie do średniego spalania : benz+gaz na poziomie 35-40zł/100km) / nie mam zacięcia sportowego, jednak na długich trasach autostrady się trafiają, więc przy takich prędkościach przelotowych ogłuchnąć nie chcę (gdy dla auta 140 km/h to szczyt możliwości)

samochód chcę brać w leasing, więc pewnie z 4 lata będzie musiało służyć - dobrze, żeby przy okazji koszty eksploatacji mnie nie zjadły

wstępnie oglądałem hyundai tucson, ford c-max, etc, ale nie mam uprzedzeń do żadnej marki - poradźcie proszę co i dlaczego warto oglądać.
przemekz
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: mondeo mk2

13 Mar 2012, 00:30

Myślę, że dobrym samochodem byłby Ford S-Max. Użytkowałem go przez 2 lata i byłem bardzo zadowolony. Silnik 2.0 TDCi 140 km wystarcza w zupełności a spalanie jest bardzo przyzwoite (7-7,5l w mieście , na trasie możesz zejść do 6)
Pozycja bardzo wygodna, może ustawić sobie wedle życzenia:

[link do oferty na Allegro wygasł]
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

13 Mar 2012, 10:16

Fiat Croma. Wysoka pozycja za kierownicą, dość przestronna i wygodna, do tego bardzo dobre silniki diesla i wysoka jakość wykończenia
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Albo Opel Zafira, znajomi mają i bardzo sobie chwalą. jeśli się nie mylę silniki 1.9CDTI to w zasadzie fiatowski JTD, więc raczej nie powinno być problemów (choć warto pamiętać o wypalaniu DPFa)

Przy dieslach warto brać pod uwagę ceny turbiny i dwumasy. Ich wymiana może być konieczna już nawet kilka tygodni po zakupie.
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

13 Mar 2012, 15:22

Też optowałbym za Cromą. Ciekawy mariaż kombi z VANem, mało popularny bo stanowczo za drogi jako nowy.
Jeżeli liczysz koszty to zapomnij o Tucsonie/Sportage. Nawet w wersji 2WD spalanie tego diesla potrafi przekroczyć w mieście 10l przy normalnej jeździe, jazda autostradowa (pow. 120) tak samo.
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia

15 Mar 2012, 02:08

znalazłem takie - mieszczą się w kasie, którą chcę wydać, a i w międzyczasie trochę urealniłem wymagania - co o poniższych powiecie (za i przeciw)?

przemekz
Obserwowany

Auto: mondeo mk2

15 Mar 2012, 09:09

Kia bez sensu - gaz zajmie za dużo bagażnika, poza tym to wersja 2WD chyba, więc zupełnie bez sensu w takim aucie.
Megane - bardzo fajne tylko, że to cena netto.
Reszta jak najbardziej porównywalna - wybór raczej pod względem co mi bardziej przypasi jak wsiądę i się przejadę (bo Laguna prowadzi się kompletnie inaczej niż Mondeo, co nie znaczy że gorzej) . Wszystkie są prawdopodobnie pewne, wszystkie też są aktualnie produkowanymi modelami.
Fajne auta (Laguna w benzynie to rzadkość).
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Legalizacja gaśnicy potrzebna czy nie?
    Wprowadzono mi pewien mętlik w głowie. Niedawno zostałem zatrzymany do rutynowej kontroli drogowej. Policjant kazał mi pokazać gaśnice. Oczywiście na gaśnice nie mam legalizacji bo się skończyła, a zapomniałem zrobić. Policjant ...