cześć,
poszukuję samochodu w pieniądzach 30-35k
raczej diesel (choć nikt mnie nie przekonał, że może być inaczej) - ponieważ na samochodach znam się średnio, to raczej opieram się na podpowiedziach znajomych i mam nadzieję Waszych:)
do tej pory jeździłem mondeo mk2 (1.8 benz+gaz), ale już jest nastolatkiem i czuć w powietrzu jego kres (prawie 300k km na liczniku)
chciałbym znaleźć sobie auto, w którym będę siedział wyżej niż dotychczas (dlatego van/suv)- głównie jeżdżę nocą, średnio 2-3 tyś km miesięcznie (trasy 500-1000km), więc testując 2-3 wyższe samochody znajomych widziałem różnicę w komforcie jazdy (+około 500-700km miesięcznie po mieście, czyli dziecko do przedszkola i z powrotem, do pracy tak samo)
z innych rzeczy, to fajnie gdyby rozsądnie spalał (mondziak przyzwyczaił mnie do
średniego spalania : benz+gaz na poziomie 35-40zł/100km) / nie mam zacięcia sportowego, jednak na długich trasach autostrady się trafiają, więc przy takich prędkościach przelotowych ogłuchnąć nie chcę (gdy dla auta 140 km/h to szczyt możliwości)
samochód chcę brać w leasing, więc pewnie z 4 lata będzie musiało służyć - dobrze, żeby przy okazji koszty eksploatacji mnie nie zjadły
wstępnie oglądałem hyundai tucson, ford c-max, etc, ale nie mam uprzedzeń do żadnej marki - poradźcie proszę co i dlaczego warto oglądać.