Jakie auto Wy polecilibyście ???

17 Kwi 2017, 11:32

Invi napisał(a):Od czego są zderzaki?

No niby... :P
Laguna i S40 fajne auta, będę miał je na uwadze przy kolejnej zmianie samochodu (pewnie 2 lata, bo nie zakładałem LPG, nie mogę wyjść na minus :D).

A Megane II z późniejszych lat? Nadal ma problemy z elektryką?
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

17 Kwi 2017, 11:52

W końcu to francuz
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

17 Kwi 2017, 11:53

Invi napisał(a):W końcu to francuz

To może inaczej, jest lepiej czy gorzej niż w Lagunie II FL?
galakty
Forumowicz VIP

18 Kwi 2017, 08:47

galakty napisał(a):To może inaczej, jest lepiej czy gorzej niż w Lagunie II FL?

Bardzo podobnie. Zasada nr 1 - Renówek z tego okresu się po prostu nie kupuje :ok:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

18 Kwi 2017, 10:46

Zasada nr 2: Jak kupujesz to z jak najuboższym elektrycznym wyposażeniem ;)

A tak poważnie to z benzyniakami nie jest źle z tymi autami patrząc jaki stan można dostać w dobrej kasie.
Na lawecie nawet lexus może wylądować
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

18 Kwi 2017, 10:56

Żadnego DCi nie mam zamiaru kupować, życie mi jeszcze miłe a dzieci nie mam to nie będę klekotem jeździł :P

Chociaż przyznaję, że S40 dużo bardziej mi się podoba. Ale mało opinii o nim, oprócz tego że części drogie... Ma jakieś bolączki?
galakty
Forumowicz VIP

18 Kwi 2017, 11:12

dzida napisał(a):A tak poważnie to z benzyniakami nie jest źle z tymi autami patrząc jaki stan można dostać w dobrej kasie.

Z tego co obserwuję wśród swoich znajomych starsze Renówki kupują głównie Ci, których nie stać na auta niemieckie/japońskie, a po zakupie następuje oszczędzanie na wszystkim - od razu w aucie ląduje najtańsza instalacja, a wymiany nie są przeprowadzane w ogóle, bo "przecież można z tym jeździć". Opisywałem kiedyś przypadek kumpla, który nic nie robił przy swojej Megance II i sprzedał tego zapuszczonego trupa za 4k, bo prawie nic w nim nie działało. Inny kolega z pracy ma Scenika II - patent na zamykanie drzwi ten sam, co Adam Miauczyński w swoim Maluchu. Laguna II FL znajomej tak kopci po każdym wciśnięciu gazu, że współczuję każdemu, kto musi jeździć za nią w korku. I tak dalej :)
Bawią mnie teorie, że wszystkie niemieckie auta wystawione na sprzedaż są zapuszczone, a Francuzy (które rzecz jasna kupują osoby znające się na motoryzacji :D ) są zawsze zadbane mimo niższych cen. Prawda jest jednak taka, że francuskie auta z reguły lądują w ogłoszeniach w momencie, kiedy ich właściciele tracą do nich cierpliwość :wink:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Kwi 2017, 11:14

łysy napisał(a):Z tego co obserwuję wśród swoich znajomych starsze Renówki kupują głównie Ci, których nie stać na auta niemieckie/japońskie

Teraz to leżę. Miałem do wyboru, Golfa 4/A3 z bieda edition, albo wyposażonego i oszczędnego francuza... Sorry ale serwis francuza jest droższy niż niemca, to gdzie ten brak pieniędzy?
galakty
Forumowicz VIP

18 Kwi 2017, 11:26

galakty napisał(a):Teraz to leżę. Miałem do wyboru, Golfa 4/A3 z bieda edition, albo wyposażonego i oszczędnego francuza... Sorry ale serwis francuza jest droższy niż niemca, to gdzie ten brak pieniędzy?

To wstań i przeczytaj mój post raz jeszcze :wink:
Cały myk tkwi właśnie w braku serwisu - kupujesz auto dużo tańsze od konkurencji i nie wkładasz w nie ani złotówki, nie wymieniasz oleju, jeździsz na oponach bez bieżnika, po prostu nie robisz przy nim nic do momentu, gdy jego stan będzie przeszkadzał na tyle, że będziesz zmuszony opchnąć go dalej. Tak postępuje każdy mój znajomy jeżdżący starym Francuzem :ok:
P.S. Tak, wiem, Ty dbasz :wink:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Kwi 2017, 11:30

łysy napisał(a):P.S. Tak, wiem, Ty dbasz

Teraz dbam bo kupiłem w dobrym stanie i nie chcę się bać pojechać nad morze itp. Jak miałem Golfa to do sklepu się bałem jechać, no ale w złom nie będę pakował pieniędzy.

W jednym się zgodzę z tym serwisem. Duży problem jest również w tym, że kiedyś jeździli Golfami 2 i innymi prostymi autami, a tu przychodzi nowoczesny silnik, mineralnego oleju nie można lać, no ale nie kupię markowego za 120 zł za 5 litrów bo to przesada, świece najtańsze, filtr co 5 lat wymienię... O ile Golf po takim zabiegu jeździ dalej, to francuz wysiądzie.

Podwyżki OC również nic dobrego nie wróżą, bo jeszcze bardziej zaczną oszczędzać na serwisie, żeby wystarczyło na ubezpieczenie :/
galakty
Forumowicz VIP

18 Kwi 2017, 12:13

łysy napisał(a):Z tego co obserwuję wśród swoich znajomych starsze Renówki kupują głównie Ci, których nie stać na auta niemieckie/japońskie, a po zakupie następuje oszczędzanie na wszystkim

no to jest największa wada tych aut - podejście właścicieli i też o tym wspominałem kiedyś. Podobnie jest z autami włoskimi i koreańskimi :ok: Liczy się rocznik najczęściej.

A z niemieckimi jest tak, że tez aby taniej ale te starsze wybaczały odchyły od normy - chyba stąd legendy o ich pancerności, bo znam 2 osoby co wcale w swoich audi TDI oleju nie wymieniają od 3lat tylko dolewki...
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

18 Kwi 2017, 12:26

dzida napisał(a): oleju nie wymieniają od 3lat tylko dolewki...

Tylko czy jak ktoś dolewa 0.5 - 1.0 litra oleju co 1000 kilometrów, to jest sens zmieniać olej? Ciągle jest nowy!
galakty
Forumowicz VIP

18 Kwi 2017, 12:27

Ogólnie można podsumować naszą dyskusję, że wina nie leży w samych autach, a ich właścicielach. Ostatnio jak sprzedawałem swoją Hondę i opowiadałem kupującemu o rzeczach, które w niej naprawiłem też słyszałem - "ale po co Pan to robił? przecież z tym można jeździć". Oczywiście pierwsze co miało trafić do Civica to instalacja LPG :D Weź tu potem kup auto używane w normalnym stanie.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Kwi 2017, 12:31

łysy napisał(a):Oczywiście pierwsze co miało trafić do Civica to instalacja LPG Weź tu potem kup auto używane w normalnym stanie.

Oleju nie wymieni, ale założy LPG i jakie oszczędności będą!

Niestety ale w kwestii motoryzacji jesteśmy strasznym śmietnikiem... W niedzielę widziałem Focusa w sedanie, prawego tylnego nadkola nie miał, ruda przeżarła, dosłownie dziura i zawieszenie było widać. Ja się pytam, jakim prawem to jeździ po ulicy?!
galakty
Forumowicz VIP

18 Kwi 2017, 19:24

Chociaż przyznaję, że S40 dużo bardziej mi się podoba. Ale mało opinii o nim, oprócz tego że części drogie... Ma jakieś bolączki?

Że w której generacji części są drogie? Bo w 10-15k łapie się i jedynka i od biedy dwójka
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km