Jakie auto wybrać ??? Corsa C czy Polo Dylemat

18 Wrz 2008, 07:09

Witam noszę się od dłuższego czasu z zamiarem zakupu nowego auta i oto stanąłem przed wyborem Opel corsa 1.2 C 2003/2004 czy Polo 1.4 2000/2001 obydwa auta mają być z pełnym wyposażeniem klima poduszki elektryka itd. Moje pytanie jest proste ale odpowiedź nieco trudniejsza :confused: CO WYBRAĆ ??? Mówimy o kwocie w jednym i drugim przypadku około 15 500 zł. Czy warto brać w tej cenie starsze o rok czy dwa polo czy może postawić na młodszą corsę ??? Czy różnica w "roczniku" nie jest czasem spowodowana tym że poprostu polo stoi o klase wyżej od corsy jest lepsze technicznie i bardziej niezawodne,trwalsze czy raczej jest to tylko utarte przekonanie i warto brać młodszą corse ? Dziękuje za odpowiedź
gokart
Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz

18 Wrz 2008, 08:13

Ja bym brał Corsę 1,2 - ponoć bardzo dobry silnik, znajomi mają i nie narzekają, myślę tylko nad rocznikiem 2001 bo mam do wydania 12 tysięcy.

Polo nie stoi o klasę wyżej:)
bogdan85
Nowicjusz

18 Wrz 2008, 09:56

Polo mimo wieku kosztuje tyle samo co corsa, bo volkswageny lepiej trzymają cenę od opli. Mając ten dylemat też bym wziął corsę z racji rocznika, bo auta te dużo się od siebie nie rożnią pod względem technicznym
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

18 Wrz 2008, 10:18

Jeżeli to by była różnica roku, góra dwóch to polo. 3 lata to już trochę jest i może faktycznie lepiej wziąć corsę.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

18 Wrz 2008, 12:39

To zależy jakie silniki - benzyna czy diesel.Różnica wieku jest nieduża,ale w mocy tak.Np. VW Polo 1,4 z 2001 roku ma moc 98KM,a Corsa 1,2 ma 75KM.Chyba,że zastanowisz się nad silnikiem 1,4,a ten ma już 90KM.
A pisze ci o tym,bo jak piszesz jesteś zainteresowany dobrym wyposażeniem,w skład którego wchodzi klima.Jak do tego dorzucisz wspomaganie,to już wogóle silniczek 1,2 z 75 koni,to jest nieco mało.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Wrz 2008, 13:25

MotoAlbercik napisał(a):To zależy jakie silniki - benzyna czy diesel.Różnica wieku jest nieduża,ale w mocy tak.Np. VW Polo 1,4 z 2001 roku ma moc 98KM,a Corsa 1,2 ma 75KM.Chyba,że zastanowisz się nad silnikiem 1,4,a ten ma już 90KM.
A pisze ci o tym,bo jak piszesz jesteś zainteresowany dobrym wyposażeniem,w skład którego wchodzi klima.Jak do tego dorzucisz wspomaganie,to już wogóle silniczek 1,2 z 75 koni,to jest nieco mało.

silniki benzyna oczywiscie a polo ma 3 silniki 60 KM, 75 KM, 100 KM ja ten pośrodku bym wybrał.Ale nie przesadzajmy ze 75 w corsie to mało mocy zresztą ostanim moim samochodem był cienias 40 KM wiec nie mam dużych wymagań
gokart
Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ekojazda dobra dla środowiska są też plusy dla kierowcy
    Szacuje się, że źródłem 60% zanieczyszczeń powietrza w centrach dużych miast jest transport. Do zmniejszenia tego problemu może przyczynić się ekojazda, przynosząca wymierne korzyści nie tylko w postaci redukcji emisji ...

18 Wrz 2008, 15:11

gokart napisał(a):
MotoAlbercik napisał(a):To zależy jakie silniki - benzyna czy diesel.Różnica wieku jest nieduża,ale w mocy tak.Np. VW Polo 1,4 z 2001 roku ma moc 98KM,a Corsa 1,2 ma 75KM.Chyba,że zastanowisz się nad silnikiem 1,4,a ten ma już 90KM.

silniki benzyna oczywiscie a polo ma 3 silniki 60 KM, 75 KM, 100 KM ja ten pośrodku bym wybrał.Ale nie przesadzajmy ze 75 w corsie to mało mocy zresztą ostanim moim samochodem był cienias 40 KM wiec nie mam dużych wymagań

Ja przesiadłem się z Cinquecento 900 do Peugeota 1.1 (60 KM) i pod względem właściwości przyspieszania i max prędkości strasznych różnic nie zauważyłem. Cienkas jest bardzo lekki, Corsa, czy Polo będą już miały swoją wagę.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika