Jakie auto wybrać dla wypozyczalni

04 Sty 2010, 17:52

Witam, zastanawiam sie jakie auto kupic do wypozyczalni samochodów,

Wybieram pomiędzy:

renault megane II 1.6 CC
Mazda 6
VW Passat B5 FL 1.9 TD
renault megane II GRANDTOUR 1.6
OCTAVIA II 1.9 TD

Pytam ponieważ za parę miesięcy otwieram takie coś i stoje przed małym dylematem. Wybrałem już forda mondeo MK IV i Toyote AURIS zastanawiam się jeszcze tylko nad którymś z powyższych.
szybki708
Początkujący

1

04 Sty 2010, 18:02

Zdecydowanie polecam Mazdę 6.
Jest to bardzo trwały, mało awaryjny samochodzik no i przede wszystkim cieszy oko swoim wyglądem. Gdybym miał kasę sam takową bym zakupił ;)
stasiowski121

1

04 Sty 2010, 21:27

stasiowski121 napisał(a):Zdecydowanie polecam Mazdę 6.
Jest to bardzo trwały, mało awaryjny samochodzik no i przede wszystkim cieszy oko swoim wyglądem. Gdybym miał kasę sam takową bym zakupił ;)

dolaczam sie, reszta to atrapy w porownaniu do mazdy 6
halsky11

0

04 Sty 2010, 21:32

Ja natomiast polecam Passacika. Jedno z mniej awaryjnych samochodów jakie znam. Jak wiadomo będzie to wypożyczalnia więc jest to jeden z ważniejszych czynników. Posiada też bardzo ładny wygląd i wielu potencjalnych klientów powinno być zadowolonych.
gandixnl
Nowicjusz

Miejscowość: Łagiewniki
0

04 Sty 2010, 22:12

gandixnl napisał(a):Ja natomiast polecam Passacika. Jedno z mniej awaryjnych samochodów jakie znam. Jak wiadomo będzie to wypożyczalnia więc jest to jeden z ważniejszych czynników. Posiada też bardzo ładny wygląd i wielu potencjalnych klientów powinno być zadowolonych.

Niestety testy niezawodności pokazują znaczną przewagę Mazdy 6 nad Passatem.
Co do zadowolenia potencjalnych klientów to tutaj może być różnie, nie każdy chce wypożyczyć nudnego już Passata którego spotyka się na każdym kroku.
Należy pamiętać że zadowoleni mogą być za to potencjalni złodzieje gdyż samochód ten jest w czołówce najczęściej kradzionych samochodów.
stasiowski121

1

04 Sty 2010, 22:28

stasiowski121 napisał(a):
gandixnl napisał(a):Ja natomiast polecam Passacika. Jedno z mniej awaryjnych samochodów jakie znam. Jak wiadomo będzie to wypożyczalnia więc jest to jeden z ważniejszych czynników. Posiada też bardzo ładny wygląd i wielu potencjalnych klientów powinno być zadowolonych.

Niestety testy niezawodności pokazują znaczną przewagę Mazdy 6 nad Passatem.
Co do zadowolenia potencjalnych klientów to tutaj może być różnie, nie każdy chce wypożyczyć nudnego już Passata którego spotyka się na każdym kroku.
Należy pamiętać że zadowoleni mogą być za to potencjalni złodzieje gdyż samochód ten jest w czołówce najczęściej kradzionych samochodów.

nalezy dodac kradzionych na czesci, bo passaty sypia sie jak panie stojace przy A4 a dawcow potrzeba coraz wiecej :wink:
halsky11

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wymóg opon zimowych w Europie
    Już w 29 państwach Europy wprowadzony jest wymóg jazdy na oponach sezonowych, a przepisy jasno precyzują okres lub warunki ich użytkowania. W 16 krajach są to konkretne daty kalendarzowe (Bułgaria, Czechy, Słowenia, ...

04 Sty 2010, 22:31

Ja natomiast polecam Passacika. Jedno z mniej awaryjnych samochodów jakie znam. Jak wiadomo będzie to wypożyczalnia więc jest to jeden z ważniejszych czynników. Posiada też bardzo ładny wygląd i wielu potencjalnych klientów powinno być zadowolonych.
nie no co ty gadasz mazda 6 jest lepsza
życie jest tylko jedno
dawig
Aktywny

Miejscowość: bytom
0

04 Sty 2010, 23:51

Ja polecam Mazde 6 bardzo ładny i dobry samochód.
daniel_
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętokrzyskie
0

04 Sty 2010, 23:56

Tylko Passat a jeśli nie to Skoda lub Mazda
Servis Calibra
mikas24
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zawiercie
0

05 Sty 2010, 00:11

mikas24 napisał(a):Tylko Passat a jeśli nie to Skoda lub Mazda

bo co malo awaryjny niby? :lol:
halsky11

0

05 Sty 2010, 01:31

Auta wypożyczone mają wadę podobną do służbówek, kierowca raczej ich nie szanuje.
Renault odpuścił bym na początku, ew. naprawy mogą pochłonąć nie małe pieniądze, wymianę choćby żarówki trzeba przeprowadzić w serwisie(dostęp do lampy jest bardzo ograniczony).
Zastanawiał bym się bardzo nad Passatem, który mimo wszystko gwarantuje przynajmniej minimalny komfort, jest neutralny, nie wyróżnia się tak bardzo, a niektórzy zwracają na to uwagę.
Natomiast Mazda 6 jest raczej mniej znana w warsztatach, części są mniej dostępne, eksploatacja znając życie będzie troszeczkę bardziej kłopotliwa niż w przypadku sprawdzonego Passata.
Skodę odradzam, auto podobne do Passata, niestety jest wzorowane, więc zawsze oryginał będzie lepszy.
Skoda nie ma cech prestiżu, jest typowym autem służbowym oraz tańszym autem rodzinnym.

Domyślam się, że kupując auta nie nowe(bez gwarancji), masz umowę z warsztatem, bądź sam taki prowadzisz, więc powinieneś wiedzieć jak ew. koszty napraw Passata, czy Mazdy 6 będą wyglądały, ponieważ, to tu powinna rozgrywać się walka.
Soundbar
Nowicjusz

Miejscowość: Polska
Auto: BMW E39 530D 194KM
0

05 Sty 2010, 11:46

Soundbar napisał(a):Natomiast Mazda 6 jest raczej mniej znana w warsztatach, części są mniej dostępne, eksploatacja znając życie będzie troszeczkę bardziej kłopotliwa niż w przypadku sprawdzonego Passata.

to dlatego ten pan ma kupic passata bo jak zacznie sie sypac(a stanie sie to napewno) to bedzie mogl go wszedzie naprawic? lepiej jednak kupic mazde ktora bardzo rzadko sie psuje i zaden pan czesiek po zawodowce jej nie naprawi , bo ja osobiscie balbym sie dawac do partaczy co naprawiaja na codzien golfy i bmw porzadnego japonskiego samochodu, to dla nich za wysoka poprzeczka
a z dostepem czesci niema problemu bo tony zlomu sa teraz ciagniete z uk i kazdy znajdzie cos dla siebie, jesli nie to zamienniki do mazdy nie kosztuja niewiadomo jakich pieniedzy to bzdurny mit ktory sie utarl, ze japonski to napewno ma drogie czesci.... ale juz nikt nie pomyslal ze skoro czesci drogie tzn. rzadko ktos je zamawia, a dlaczego rzadko zamawia? bo te samochody rzadziej sie psuja....
halsky11

1

05 Sty 2010, 17:53

Jak passat jest mniej awaryjny od mazdy to ja jestem ksiądz. To nie te czasy, że volkswageny były najlepsze, każdy test awaryjności pokazuje że volkswagen nie popisuje się w tej dziedzinie ku mojemu niezadowoleniu bo akurat stylistycznie te auta przypadają mi do gustu ale tu zdecydowanie wygrywa MAZDA!!
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski
0

06 Sty 2010, 00:54

Nie bierz diesla do wypożyczalni!!!!!!

Nie ty jeździsz, nie ty płacisz za paliwo, ludzie biorąc samochód z wypożyczalni na ogół nie biorą go na długo więc co im ten litr lub dwa na sto w tą czy w tamtą, a turbo diesle są bardziej awaryjne, droższe w naprawach, trzeba trochę wiedzieć jak je obsługiwać (np. żeby nie gasić gdy turbina jest rozpędzona po ostrzejszej jeździe), oraz nie lubią katowania, a to niestety będzie robić 90% twoich klientów z samochodem.

[ Dodano: Wto Sty 05, 2010 23:57 ]
A tak ogólnie to faktycznie Mazda 6 jest moim zdaniem najlepszą propozycją: jest równie duża i wygodna jak Passat, a przy tym ładniejsza i mniej awaryjna - to pierwsze spodoba się klientom, to drugie tobie :wink: No i nie ma tego głośnego klekotania od TDI, nie każdy je lubi
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka
0

06 Sty 2010, 18:56

Dzięki za pomoc, na pewno wezmę pod uwagę wszelkie wasze wskazówki. Natomiast na samym początku zapomniałem wspomnieć o kilku bardzo istotnych kwestiach. Jak wiadomo będzie to auto do wypożyczalni, przede wszystkim musi być to samochód który nie straci wiele na wartości, większość klientów patrzy przy wyborze auta na "tanią jazdę" a więc dobrze by było gdyby był to diesel, bo przeważnie jest tak że diesle dobrej klasy są najchętniej wypożyczane potem dopiero są benzyny, a juz na samym końcu te o dużej pojemności. Podobnie jest z wyglądem auta, musi być w miarę nowoczesne i o ile się da ponadczasowe. Mazda 6 dość dobrze spełnia te wymagania ale we flocie aut jest już nowe MONDEO 1.6 i Toyota AURIS, dlatego zastanawiam sie czy jest sens kupowac kolejnego sedana, czy nie lepiej urozmaicić ofertę i wybrać megane II cabrio.

Dlatego moje pytanie jest takie, co wy jako miłośnicy motoryzacji byście wybrali mając taką możliwość aby wypozyczyć sobie auto na powiedzmy weekend??

Mazde 6 czy meganke w cabrio ??
szybki708
Początkujący

0