Jakie auto wybrać Ford Focus mk2 czy Honda Civic VII?

19 Paź 2013, 17:52

Witam, chciałam się zapytać Was o radę ws auta. Mam mały budżet na jego zakup bo do 12 tysięcy. Potrzebuję auta takie w którę zapakuję się bez problemu np. na ewentualne wakacje z malutkim dzieckiem. Temat przerabiam już od dosyć dawna, ale decyzji podjąć nie potrafię. Jestem wstępnie zdecydowana na hondę civic VII. Problem w tym, ze za te pieniadze kupię samochód z jakiegos 2002 max 2003 roku, wiec nie za młody. Zastanawiam się jeszcze nad Fordem Focusem mk2 - juz ma trochę bardziej bogate wyposażenie niż honda, z tego co patrzylam mozna za te pieniadze dostac cos ok 2004 r. Ale moze chevroleta? Z jednej strony bedze duzo nowszy, bo sa tansze, ciekawsza wersja wyposażenia, z drugiej strony slyszalam, ze chevrolet to dewoo i lepiej tego nie brac, bo bede ladowac kase. Mozecie mi cos doradzic? Czy wybor hondy civic VII bedzie przy takim budzecie trafny? Czy szukac czegos innego. Prosze o pomoc...
karolinaem
Nowicjusz

Auto: Honda
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

19 Paź 2013, 18:53

Focus II za 12k to będzie złom
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

19 Paź 2013, 19:06

Tak mówisz, że złom? Bo prawdę mówiąc, z tego co widziałam to wydaje się, że w tej cenie łatwiej forda focusa II dostać niż hondę VII, focusy w dieslu zaczynaja sie juz od ok. 9k, mowia o roczniku 2004
karolinaem
Nowicjusz

19 Paź 2013, 19:14

Za 9k to można ledwo kupić dobrego Focusa I. Problem w tym jest taki ze dużo Focusów jezdzilo na flocie i niektóre sa tak wytluczone ze są wystawiane za połowę swojej wartości.
Koniu
Forumowicz VIP

19 Paź 2013, 19:36

ok, to ktoś ma jakies pomysły dobrego auta do 12k? zeby nie bylo zbyt male i nie stalo ciagle u mechanika......
karolinaem
Nowicjusz

19 Paź 2013, 19:53

Mazda 6 z benzynowymi 1.8 lub 2.0. W późniejszym czasie trzeba będzie założyć lpg bo troche palą. Mamy szóstkę ogólnie zadowoleni.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uważaj na Pieszych na wielopasmowych jezdniach
    Do najbardziej niebezpiecznych miejsc dla pieszych należą przejścia przez wielopasmowe jezdnie bez sygnalizacji świetlnej. Do potrąceń najczęściej dochodzi, gdy pieszy wchodzi na oznaczone przejście, widząc zatrzymujący się ...
    Drift kontrolowany z najwyższą prędkością
    Nissan ustanowił rekord świata Guinnessa w kategorii driftu z najwyższą prędkością. Specjalnie przygotowany NISSAN GT R NISMO z roku modelowego 2016 wszedł w poślizg kontrolowany przy prędkości 304,96 km/h. Masato Kawabata, ...

19 Paź 2013, 21:22

Tylko uważaj na korozję.
Koniu
Forumowicz VIP

20 Paź 2013, 11:32

z większych to może Ford Mondeo mk3 w benzynie?
Krzysiu
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: BMW e36 318is 140KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1994

22 Paź 2013, 09:38

I na silniki Diesla w Mazdzie bo opinia o nich jest różna :) a tak ogólnie to Mondeo fajna perspektywa,ale za 12 tyś wydaje mi się,że nie kupisz czegoś fajnego i dobrego :)
Sporo jest tanich okazji ale uważam,że trzeba do nich podchodzić nieco sceptycznie.
mobileIS
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 64
Prawo jazdy: 18 05 2013
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: VW GOLF 3
Silnik: 1.8 KAT 90 KM
Rok produkcji: 1994