Jakie auto wybrać Ford Focus mk2 czy Honda Civic VII?

19 Paź 2013, 18:52

Witam, chciałam się zapytać Was o radę ws auta. Mam mały budżet na jego zakup bo do 12 tysięcy. Potrzebuję auta takie w którę zapakuję się bez problemu np. na ewentualne wakacje z malutkim dzieckiem. Temat przerabiam już od dosyć dawna, ale decyzji podjąć nie potrafię. Jestem wstępnie zdecydowana na hondę civic VII. Problem w tym, ze za te pieniadze kupię samochód z jakiegos 2002 max 2003 roku, wiec nie za młody. Zastanawiam się jeszcze nad Fordem Focusem mk2 - juz ma trochę bardziej bogate wyposażenie niż honda, z tego co patrzylam mozna za te pieniadze dostac cos ok 2004 r. Ale moze chevroleta? Z jednej strony bedze duzo nowszy, bo sa tansze, ciekawsza wersja wyposażenia, z drugiej strony slyszalam, ze chevrolet to dewoo i lepiej tego nie brac, bo bede ladowac kase. Mozecie mi cos doradzic? Czy wybor hondy civic VII bedzie przy takim budzecie trafny? Czy szukac czegos innego. Prosze o pomoc...
karolinaem
Nowicjusz

Auto: Honda
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

19 Paź 2013, 19:53

Focus II za 12k to będzie złom
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

19 Paź 2013, 20:06

Tak mówisz, że złom? Bo prawdę mówiąc, z tego co widziałam to wydaje się, że w tej cenie łatwiej forda focusa II dostać niż hondę VII, focusy w dieslu zaczynaja sie juz od ok. 9k, mowia o roczniku 2004
karolinaem
Nowicjusz

19 Paź 2013, 20:14

Za 9k to można ledwo kupić dobrego Focusa I. Problem w tym jest taki ze dużo Focusów jezdzilo na flocie i niektóre sa tak wytluczone ze są wystawiane za połowę swojej wartości.
Koniu
Forumowicz VIP

19 Paź 2013, 20:36

ok, to ktoś ma jakies pomysły dobrego auta do 12k? zeby nie bylo zbyt male i nie stalo ciagle u mechanika......
karolinaem
Nowicjusz

19 Paź 2013, 20:53

Mazda 6 z benzynowymi 1.8 lub 2.0. W późniejszym czasie trzeba będzie założyć lpg bo troche palą. Mamy szóstkę ogólnie zadowoleni.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Volkswagen zmienia plany dotyczące sportu samochodowego
    Marka Volkswagen zmienia swoje plany dotyczące aktywności w sporcie samochodowym. Od 2017 roku Volkswagen będzie koncentrował się na nowych technologiach oraz dyscyplinach angażujących klientów. Po czterech latach ...

19 Paź 2013, 22:22

Tylko uważaj na korozję.
Koniu
Forumowicz VIP

20 Paź 2013, 12:32

z większych to może Ford Mondeo mk3 w benzynie?
Krzysiu
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: BMW e36 318is 140KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1994

22 Paź 2013, 10:38

I na silniki Diesla w Mazdzie bo opinia o nich jest różna :) a tak ogólnie to Mondeo fajna perspektywa,ale za 12 tyś wydaje mi się,że nie kupisz czegoś fajnego i dobrego :)
Sporo jest tanich okazji ale uważam,że trzeba do nich podchodzić nieco sceptycznie.
mobileIS
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 64
Prawo jazdy: 18 05 2013
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: VW GOLF 3
Silnik: 1.8 KAT 90 KM
Rok produkcji: 1994