Jakie auto wybrac?

23 Cze 2007, 13:07

Witam.
Jakie auto kupić do 25 tyś, silnik musi być w dieslu maks do 1.9, bezpieczne, dla 5-osobowej rodziny:
zastanawiam sie nad:
Ford Focus combi
Skoda Octavia
Audi A4 kombi
VW Golf kombi
Renault Meagane

Co z tego byłoby najlepsze lub inne propozycje w tej kwocie?
xtion
Nowicjusz

24 Cze 2007, 13:39

Ja bym wybrał Forda Focusa 1.8 TDCi 100 KM.
Link o Fordzie Focusie:
https://www.forumsamochodowe.pl/viewtopi ... ford+focus

Zobacz przykładową ofertę:
[link do Autotrader wygasł]

Pozdro :wink:

Życzę udanego wyboru auta. :D
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków

27 Cze 2007, 18:17

słyszałem, ze focusy często bierze korozja
golf lub octavia nie są lepsze?
silnik musi być w dieslu, a jak benzyna to z instalacją gazową
xtion
Nowicjusz

27 Cze 2007, 18:49

Ok, nie wszystkie focusy mają korozję, ale można przeciwdziałać. VW Golf i Skoda Octavia są lepszymi autami, tylko mają inną zaletę.

Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

27 Cze 2007, 21:29

Ja bym Ci proponował Renault Lagune II Sam mam taki samochód i jestem z niego bardzo zadwolony:):):) A dlazgo nie podałeś takich danych jak np. Rok produkcji auta kóre chcesz zakupić. max przebieg itp;

Tutaj podam Tobie kilka dobrych ofest aut o ktrych sie interesujesz

Audi A4
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

.::Pozdrawiam::.
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

28 Cze 2007, 10:54

Przebieg to tak max. do 150 tys.
rocznika nie podałem bo w zależności jakie auto
np. co jest lepsze Audi A4 z 97-98 czy focus, golf, octavia z 00-01?
A jaką inną zaletę mają Golf i Octavia?
xtion
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    BMW Zagato Coupé 2012
    BMW Zagato Coupé to typowe BMW widziane oczami włoskiej firmy Zagato, specjalizującej się w budowie nadwozi samochodowych. Stylistyka Zagato scala cechy typowe dla konstrukcji obu firm, tworząc rasowe coupé ...

28 Cze 2007, 12:41

Zalerzy pod jakim kontem. Audi jest lepsze w osiągach i mniejsze, a Octavia nowsza i mniej wyjechana:):):)
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Cze 2007, 12:41

Skoda Octavia ma taką samą płytę podłogową Golfa. Octavia ma dobre właściwości jezdne i dobrze prowadzi. Można podkreślić, że ma dobre zabezpieczenie antykorozyjne. Silniki wysokoprężne Skody charakteryzują się niskim zużycia paliwa. Silniki 1.9 TDI mają mocy 90 KM, 100 KM, i 110 KM.

Natomiast VW Golf ma też dobre właściwości jezdne. We wnętrzu zastosowano dobrej jakości materiały. Kokpit jest bardzo prosty. Motor Golfa 1.9 TDI ma mocy 100, 105, 115, 130 czy 150? ( pompowstrykiwacze), także 90 i 110 nie polecam ( pompa rotacyjna).

Skoda Octavia jest nieco droższa od VW Golfa.

Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

28 Cze 2007, 12:42

Octavia jest przestronniejsza i wieksza, a Golf <zależy> jest szybszy
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Cze 2007, 12:54

przeglądałem teraz też Laguny II, auto duże, ładne z bogatym wyposażeniem - jakie ma zalety i jakie wady i jak sie odnosi do tych pozostałych aut?
xtion
Nowicjusz

28 Cze 2007, 14:09

Zobacz przykładową ofertę Laguny:
[link do Autotrader wygasł]

W tym ogłoszeniu nie wiem ile ma mocy, ale przypuszczam, że jest to 110 konny motor 1.9. Najlepiej wybrać motor 1.9 dCi 110 KM Gdyby był to motor 1.9 dTi 100 KM to nie polecam, bo to usterkowy i hałaśliwy silnik. W niektórych egzemplarzach można spodziewać się usterki wycieki oleju z silnika i skrzyni biegów oraz usterki instalacji elektrycznej. Zaletą jest bogate wyposażenie i przestronne wnętrze.

Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

28 Cze 2007, 14:58

to jest sedan?
a co powiecie na to:
xtion
Nowicjusz

28 Cze 2007, 15:39

Jest to 5 drzwiowy hatchback, a nie sedan. Renault Laguna nie występuje w wersji sedan.
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

28 Cze 2007, 16:09

Jeżeli chodzi o ogłoszenie Laguny z silnikiem benzynowym to silnik jest wystarczający dynamiczny. (0-100km/h - 11,5 s) a Vmax 195 km/h. A silnik diesel 1.9 dCi ma podobne parametry silnika 1.6.

Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

28 Cze 2007, 21:12

xtion napisał(a):przeglądałem teraz też Laguny II, auto duże, ładne z bogatym wyposażeniem - jakie ma zalety i jakie wady i jak sie odnosi do tych pozostałych aut?

Laguna to od 2002 roku bo z 2001 jest baaaaardzo awaryjna. Ja mam Lagune II z 2002 i ma dużo zalet. Silnik 2.0 136KM. Polecam ten silnik bo przyspiesza do setki w mniej niż 10sekund i prędkość około 200km/h. Zadnych poważniejszych awari, jedyna którą sobie przypominam to wjechanie w dziure i zepsucie sobie alufelgi:):):)
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika