T5 Multivan kontra Grand Espace oraz C8 który?

26 Cze 2007, 21:02

Witam wszystkich!
Proszę o radę w wyborze pomiędzy dużymi vanami. Do wyboru sątrzy wymienione w temacie. Kryteria jakie należałoby przyjąć to koszty eksploatacji, ergonomia, jakość wykonania, materiały i zdolność przewozowa rodzinki ze sporym bagażem. Komfort pracy kierowcy jest równie ważny, co komfort podróżujących pasażerów, chodzi o to, żeby auto było przyjazne dla wszystkich. Jeśli chodzi o multivana to wersja 7 os. z przesuwnymi drzwiami z oby stron. Grand Espace od roku 2003, C8 wiadomo jest tylko od roku 2002. Wszystkie oczywiście z silnikami diesla, trwałość silników, jak również ich niezawodność bardzo ważna.
Pozdrawiam i czekam na rzetelne odpowiedzi
Bogdan
bodzious
Nowicjusz

26 Cze 2007, 22:02

:shock: :D Ale przecież to Ty i Twoja rodzinka będzie z auta korzystać, a forum ma decydować o tak poważnym dziele? Sam przecież wiesz najlepiej o co Twoja Pani potrafi dostać "białej gorączki" - a jak źle wybierzesz pod wpływem porad? Ją też poddawałeś ocenie środowiska? Piszę tak, bo nieporadność pytającego bywa niekiedy porażająca i przerażająca - sam nie potrafisz podjąć decyzji? :wink:
... miłujcie swoich nieprzyjaciół...
czerepach
Aktywny

Miejscowość: Mosina

27 Cze 2007, 07:56

Otóż Czerepachu:
- po pierwsze nie o to chodzi, żeby ktoś za mnie auto wybierał,
- po drugie w regionie, w którym mieszkam nie maja w salonach ww. aut, więc pytam na forum użytkowników, którzy być może takie auta posiadają o wady i zalety,
- po trzecie temat forum brzmi: JAKIE AUTO KUPIĆ
więc nie moralizuj, tylko odpowiedz na pytanie, jak ktoś pyta, a jak nie znasz odpowiedzi, to nie zabieraj głosu lub przenieś się może na inne forum?
Pozdrawiam
bodzious
Nowicjusz

27 Cze 2007, 09:44

:D Zatem zmień region, w którym mieszkasz :!: Reszta - BAAARDZO śmieszna :wink: I zechciej jeszcze raz, powoli i spokojnie przeczytać Swój post i odpowiedz sobie, czy jednak nie mam racji, tak formułując moją wypowiedź :twisted: :?:
czerepach
Aktywny

27 Cze 2007, 10:59

Jeszcze raz grzecznie proszę, nie pisz jeśli nie masz nic do dodania na tremat postu. Fora po to właśnie są, żeby na nich wymieniać się opiniami na różne tematy, żeby wypowiadać swoje subiektywne opinie, które są pozytywne lub nie itd., po to, żeby się z nimi zgadazać lub nie. Co do wyboru konkretnego egzemplarza, to chyba oczywiste, nie jestem DEBILEM, jak ktoś powie, że coś jest dobre to nie pójdę jak krowa, żeby to kupić. Na koniec informuję, że nie masz racji.
Pozdrawiam
bodzious
Nowicjusz

27 Cze 2007, 12:04

:shock: :D :lol: :P :roll: :wink: ...i to by było na tyle...!?
Zauważ, że tylko ze mna prowadzisz, Bogdanie tę konwersację...? Ergo: temat przerasta forumowiczów. Zapraszam do Poznania; dealerów ci u nas dostatek, to i Twoje watpliwości na pewno rozwieja... :roll:
czerepach
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Vision EfficientDynamics 2009
    BMW Vision EfficientDynamics łączy w sobie futurystyczny, aerodynamiczny design nadwozia z wysoką wydajnością paliwową i ekologiczną. We wnętrzu konceptu po raz pierwszy zastosowano technikę warstwową. Dzięki wykorzystaniu ...

27 Cze 2007, 13:07

Sam zastanawiałem sie nad Carravela(a jest to prawie to samo co multivan) ewentualnie Multivanem, dla siebie .Espace jest duzym i wygodnym samochodem , ktory dobrze trzyma sie drogi, w środku duzo miejca. niski poziom halasu. Wszystko wporządku oprocz jednego. Renult ostatni czasie bardzo się popsul w dziedzinie elektroniki więc dlatego go niepolecam. c8 jest wedlug mnie najmniejszym z tu przedstawionych samochodow , jak dla mnie za malym mialem okzaje zrobic nim 7000 km i jak dla mnie z amalo miejsca dla rodziny .I dlatego go niepolecam .A pozatym niepodoba mi się , ale to rzecz gustu.Proponowalbym Ci przemyslec też Previe bardzo przyjemny samochód ktorym dobrze się jeździ. ale powiem tak porownywanie jak dla mnie GRand Espaca,C8 do T5 to jest rozbojw bialy dzień , bo sa to dwa inne segmenty aut. niemniej wybralbym Multivana.t5 sa w miare niezawodne choc zawsze sa odststepstwa od reguły.Kolega ma Carravele i jest z niej bardzo zadowolony inny go kolega ma zwykłą T5 i jesli bęa jeszcze bęa ją kupi.Zjeździlem troche tysięcy kilometrow i jeździ mi sie nim znakomicie. aha na koniec przy wyborze T5 radze wziąśc silnik 1,9 TDI bo jest z nim zdecydowanie mniej problemów niz 2,5 TDI i mniejsze kosty ekspalatacji.
Łukasz789
Aktywny

Miejscowość: Kraków

27 Cze 2007, 18:54

We Francuzach nie bardzo podoba mi się wygląd deski rozdzielczej z centralnie umieszczonymi zegarami. Jeśli chodzi o silnik to wydaje mi się, że 1,9 jest chyba trochę za mały na tą masę auta (Multivan), myślałem o 2,5 tdi. Mam jeszcze pytanie: jak plastiki we wnętrzu, to są te same co w zwykłej wersji transportera, czy są lepszej jakości. I najważniejsze: na co trzeba zwracać uwagę kupując używanego Multivana z 2003 do max 2005 roku z przebiegiem do 160.000 km?
Pozdrawiam
bodzious
Nowicjusz

27 Cze 2007, 19:54

Zgadzam się jest troche mulowaty ale na silniki 2,5 TDI narzekają że sa dośc awaryjne a części ekspalatacyjne sa duzo droższe niz przy 1,9 TDI.Na co trzeba zwrocic uwagę, na to czy ten przebieg jest autentyczny, czy samochod nie byl rozbity,czy nie ma jakis ukrytych wad .itp.Czyli wszystko jak przy normalnym kupnie.
Łukasz789
Aktywny

28 Cze 2007, 16:52

Plastiki we wnętrzu? lepszej jakości czy takie same jak w zwykłym transporterze?
bodzious
Nowicjusz

28 Cze 2007, 17:21

O ile się niemyle to takie same.
Łukasz789
Aktywny