Jakie auto wybrać za 22tys?

09 Sty 2019, 19:16

Mam zamiar kupić auto do 22 tys zł.
W sumie nie mam specjalnych wymagań, ponieważ praktycznie każde w tej cenie spełnia moje wymogi pod względem wyposażenia. Szukam auta, które nie będzie dla mnie za małe (190cm wzrostu), a osoba za mną nie będzie miała problemu z wygodnym siedzeniem. Aktualnie jeżdżę Fordem Mondeo MK3 Sedanem, ale czas na zmiany.
Rozmyślałem nad Audi A4B6 ewentualnie A6C5 oraz Fordem Mondeo MK3 ST220 (oczywiście każdy w benzynie [do 3.0] najlepiej z LPG [nie w każdym przypadku]). Chciałbym się dowiedzieć jak to jest z ich eksploatacją, ponieważ w artykułach zdania są różne, a lepiej dowiedzieć się od użytkowników tych aut. Oczywiście liczę także na to, że ktoś poleci inne auta które będą lepsze od wyżej wymienionych.
Butelka
Nowicjusz

09 Sty 2019, 19:19

Nie wiem czy jest sens w tej kasie szukać A6 C5 bo to już stare auta, schodząc z rocznika można je taniej kupić.
A4 B6 niezłe z 1,8T ale włąsnie..Twój wzrost to może lepiej Passat B6? 2,0 150 KM np..?
Może Citroen C5?
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

09 Sty 2019, 19:26

Myślałem nad Passatem także i nie ukrywam, że rozglądałem się, ale za jednostka z większą pojemnością. Słyszałem różne opinie, ale to głównie "pseudo" znawców ...
A co do Citroena auto nawet mi się podoba, ale po doświadczeniach znajomego nie wiem czy chciałbym ryzykować.
Wracając do Passata, mógłbyś się jakoś wypowiedzieć? Tzn jak znosił by ewentualny montaż LPG (nie jest on ważny, ale fajnie by było moc zmniejszyć koszta) i w sumie jak z awaryjnoscia? Niektórzy rozpisywali się o którymś silniku (za Chiny nie mogę sobie przypomnieć jaki), który podobno był skarbonką.
Butelka
Nowicjusz

09 Sty 2019, 19:50

Z Lpg w Passacie szału nie ma bo większość silników jest "fsi" czyli na wtrysku bezpośrednim.
No ale od biedy da radę założyć do 2,0 FSI lpg tylko kwestia kosztów.
Najlogiczniej wychodzi 1,6 mpi ale to słabo jedzie.

A te opinie o silniku skarbonce to pewnie albo 1,8 tsi albo 2,0 TDI PD.

A właśnie diesel też wchodzi w grę u Ciebie? jakie przebiegi roczne?

Bo można iść w 1,9 tdi + wirus albo z końca produkcji 2,0 TDI CR (tylko budżet słaby)
Passat jest dość przestrzenny.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

09 Sty 2019, 20:00

Diesel też wchodzi w grę choć bardziej przychylny jestem benzynie. Oczywiście cena może ulec lekkiej zmiany plus jakieś 3 tyś już max.
Średni przebieg roczny to od ok. 16 do 20 tys zależy czy pojawiają się dodatkowe trasy. Jazda w mieście i w trasie też jest na równym poziomie, ale nie ukrywam trochę na mocy zależy, bo aktualny Ford ma lekkie braki pod tym względem w trasie, bo jednak w mieście radzi sobie bardzo dobrze (1.8 125KM).

Właśnie przeglądając znalazłem to samo ogłoszenie z Passatem
Butelka
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ogniwa paliwowe Toyoty zasilają budynki
    Dążąc do zmniejszenia emisji dwutlenku węgla związanej z działaniem firmy, Toyota uzupełniła system zasilania zakładu Honsha w prefekturze Aichi o pionierskie rozwiązanie wykorzystujące stacjonarne wodorowe ogniwa paliwowe. ...