Kupno auta 2006+ / 200KM / Automat

08 Sty 2019, 08:21

Witam

Mam dylemat jak w temacie. Mam dośc konkretne wymagania m.in.:

Podstawowe
  • Benzyna lub Benzyna LPG (raczej długie trasy)
  • Co najmniej 200KM (chociaż badziej mi zależy po prostu na wysokim momencie obrotowym niż na samej mocy)
  • Automat (za bardzo sie przyzwyczaiłem do wygody)
  • Hatchback/Sedan (Żadnych suvów / kombi ani innych wynalazków)
  • Tempomat
  • Klimatyzacja (ale to chyba już standard)

Obecnie mam Volvo S80 starsze i służył mi dość długi czas. Pora na zmiane.

Budżet - miałem nadzieje dostać coś w przedziale 30-60k. Widzę sporo aut w tym przedziale cenowym.

W miare bezawaryjne więc beż żadnych wynalazków typu TSI/TFSI.

Z tego co widziałem to całkiem sporo BMW i Audi pasuje do mojego opisu. Niestety kompletnie nie orientuje się w tych markach.
Jest też opcja volvo S80/ S60.

Z góry dziękuje za podpowiedzi.
havoc1
Nowicjusz

08 Sty 2019, 09:43

To jest wlasnie + aut niemieckich ze jest wielka gama silnikowa i jest w czym przebierać. Ja jestem zwolennikiem wolnossakow a nie uturbionych pizdzikow z fajnymi autokarami to BMW to e60, 4.4 uwazam ze taniej wyjdzie niz 3.0
Moze merc w204? Masz tam 1.8 z kompresorem co daje niezły moment, jeżeli to za mało to 3.0 lub 3.5 V6 które mozna polecić.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Sty 2019, 11:42

Muszę przyznać że E60 wygląda całkiem fajnie. Raczej celuje w coś do 3.0 pojemności. Nie potrzebuje nie wiadomo jakich osiągów, raczej ma to się po prostu zbierać dobrze.

Najważniejszy jest dla mnie automat dobrze działający.

Obecnie mam 2.8T6. No ale też auto jest całkiem ciężkie i to trzeba brać pod uwagę (rozmiar auta nie ma takiego znaczenia byle dało się wygodnie przwieźć 5 osób). Dlatego skody odpadają. Tam z tyłu jest po prostu za mało miejsca.

A jak się sprawa ma z audi? Mają coś ciekawego?

Tak gwoli ścisłości silnik może mieć i 150KM o ile auto nie będzie za ciężkie i będzie miało rewelacyjny automat.
havoc1
Nowicjusz

08 Sty 2019, 13:32

W audi jedynie 2.4 v6 mozna polecić.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Sty 2019, 14:40

havoc1 napisał(a):A jak się sprawa ma z audi? Mają coś ciekawego?

Nie chcesz tfsi więc możesz już odrzucić ten koncern

chyba że jakieś 3,2 Vr6 ale wg mnie średnio i serwis nie jest tani.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

09 Sty 2019, 07:51

Ale w sumie można w tej kasie pokusić się o poprawione 2.0 TFSI 225KM np. w A4 B8
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Oślepiające zimowe słońce
    Zimą jesteśmy przygotowani na trudne warunki atmosferyczne – oblodzoną i mokrą nawierzchnię, opady śniegu, niskie temperatury. Często przyczyną kolizji nie jest jednak żadna z tych rzeczy. Wielu kierowców zapomina, ...

10 Sty 2019, 08:16

Boje sie troche tych silników TFSI, naczytałem się że mnóstwo problemów z nimi jest, nie mówiąc o problemach z lpg.
havoc1
Nowicjusz

10 Sty 2019, 09:07

Jeśli ma być automat i LPG to zerknij na Mercedesa C180K W204 - wersja z kompresorem, nie CGI. Bezproblemowy 5-biegowy automat, silnik z pośrednim wtryskiem, więc nie ma problemu z LPG. Jedyny słaby punkt to łańcuch rozrządu w tym silniku, ale jeśli profilaktycznie zmienisz go po zakupie to masz spokój na co najmniej 100 tys.km (koszt wymiany łańcuch+napinacz na oryginalnych częściach to około 2 tys.zł).
Alternatywnie coś z Japonii:
Honda Accord VIII 2.4
Mazda 6 II 2.5

Lub Renault Laguna III 2.0T 170 lub 205KM
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

10 Sty 2019, 09:59

Ta honda accord wyglada calkiem fajnie, gdyby nie to ze ofert jest super mało. Ale będę miał je na uwadze. Jak u nich sprawuje sie automat? Jak z cenami części?

Mazda 6 chyba odpada. Słyszałem że rdzewieje a znajomy ma taką w kombi i narzeka mocno. Sporo wsadził w naprawy i (rzekomo) części drogie.

Merca w ogóle da się znaleźć nie kręconego? Jakoś nie chce mi się wierzyć w te przebiegi po 180Kkm
havoc1
Nowicjusz