Jakie auto za 20 tys. Audi A4 czy Saab9-3?

05 Kwi 2020, 15:33

Witam. Szukam samochodu do 20 tys.
Moje wymagania to:
-dobre prowadzenie
-benzyna z turbo
-dynamiczny silnik
-nadwozie sedan
-dobrze wykonane wnętrze

Zastanawiałem się nad audi a4 b6 z 1.8t, jednak przeczytałem w internecie, że samochód nie najlepiej się prowadzi w zakrętach.
Myślałem jeszcze nad saabem 9-3 II, który ponoć lepiej się prowadzi, jednak ustępuje wykonaniem wnętrza.

Co o tym myślicie? Czy audi rzeczywiście tak źle skręca? Czy to da się odczuć przy normalnej jeździe na przykład w trakcie jazdy po rondzie?
Jak wygląda utrzymanie tych dwóch samochodów, który będzie droższy w eksploatacji?
HERO33
Nowicjusz

05 Kwi 2020, 15:59

A4 w ośce z uwagi na ciężki silnik wiszący na zderzaku i przedni napęd na pewno mistrzem zakrętów nie jest, pluzy przodem, ale dla mnie każde inne cięższe auto fwd zachowuje się podobnie w zakretach. Nie wydaje mi się żeby a4 tutaj odstawało od innych porównywalnych aut z napędem na przód. Jak chcesz troche lepsze prowadzenie w zakrętach to szukaj a4 ale w quattro, albo w ogóle coś z rwd.
fcgetin
Początkujący

06 Kwi 2020, 15:36

Ja mam Focusa mk2, a ojciec a4 b6. Faktycznie mam takie odczucia, że w zakrętach Audi prowadzi sie troche gorzej. Jak wjezdzam z większą prędkością mam takie wrażenie jakbym miał zaraz wypaść z zakrętu w tym Audi. Foka lepiej daje radę. Oczywiście nie ma w Audi tragedii i całkowicie nie zawracałbym sobie tym głowy.
lukasz78
Początkujący

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Focus mk2
Silnik: 1.6 100km duratec
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

06 Kwi 2020, 15:48

Jeszcze chciałem się zapytać, czy warto się interesować egzemplarzami niezarejestrowanymi w Polsce?
HERO33
Nowicjusz

06 Kwi 2020, 17:14

Pytanie podstawowe - jak jeździsz autem na co dzień? Jeżeli nie przekraczasz znacząco dopuszczalnych prędkości na polskich drogach i nie kręcisz bączków na rondzie to te prowadzenie nie będzie Ci przeszkadzać. Inna sprawa czy lubisz auta sportowe, które reagują natychmiast na ruch kierownicą i prowadzą się po szynach. Ale wtedy żaden Saab czy (cywilne) Audi Ci tego nie zapewnią.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

06 Kwi 2020, 17:32

Odnośnie prowadzenia a4 B7 w zakrętach:)

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Rampampam123
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pagani Huayra - centralnie umieszczony wydech
    Samochody ze stajni Pagani zawsze słynęły z ekstrawaganckiego wyglądu i nie inaczej jest w przypadku następcy modelu Zonda, czyli Huayry. Tak samo jak w Lexusie LFA, wszystkie końcówki wydechu włoskiego auta skupiono ...

06 Kwi 2020, 19:21

Jeśli chodzi o prowadzenie i a4, to na pewno wiele pomaga wielowahacz (jeśli jest sprawny). Silnik w zderzaku nie pomaga, ale jeśli nie mówimy o jeździe torowej, tylko sprawnej jeździe po zakrętach za miastem, to będzie ok.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004