REKLAMA
Witam. Moj pierwszy post ale pytanie dosc skomplikowane. Zaczne od tego, ze polski nie jest moim pierwszym jezykiem. Mieszkam w Kanadzie, ale jestem pochodzenia Polskiego, co prawda czesto bywam w PL. Juz jedno auto sprowadzilem do Kanady - 1993 Golf Variant z silnikiem 3.2 od Audi.
Teraz szukam auto na codzien. Czemy szukam w PL? Ceny aut w Kanadzie sa nie normalne. Paliwo idzie w gore u nas, jak i w PL. Postanowilem kupic diesla, ale niestety nie ma ich u nas za duzo... a jak sa, to sa drogie. Znalazlem np. Jette 1998 TDI za $2500 (jakies 8500zl). Ma rdze i tylo 530000km. Bez przesady. Albo Mercedesa W124 1993 za 18000zl? Stan taki sobie. Wiec zastanawiam sie czy nie warto po prostu sobie sprowadzic ladnego diesela z PL.
Zasady: Auto nie moze byc mlodsze niz 1997 (nie wolno nam importowac aut mlodszych niz 15 lat). Auto musi byc diesel. Jesli chodzi o budzet, to wole nie przekraczac 15000zl. Mam na uwadze W124 w manualu, Skode Octavie (Laurin & Klement) TDi, Audi A4 TDi (moze byc avant lub sedan). Uwielbiam e39, ale 530d jeszcze za mlode. Czytalem ze 525tds ma problemy z glowicami i ze spalanie w cale nie jest rewelacyjne. Raczej nie chce sie bawic z Renault czy Peugotem bo bedzie problem z czesciami. Dla Ocatvii mozna u nas czesci kupic (w sumie Bora/Golf)
Macie moze jakies inne sugestie? Jesli chodzi o moje wybrane auta, ktore wersje sa "najlepsze"? Jakie kolwiek dorady sa "welcomed"
Dzieki