Pierwszy samochód

24 Lut 2012, 15:34

Siemanko
To mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość ;)
Planuję zakupić za parę miesięcy swój pierwszy samochód, w związku z czym mam do was ogromną prośbę o kilka cennych rad.
Zacznę od tego, że dostałem ofertę pracy jako kierowca (kat. B), lecz muszę posiadać własny samochód. Tak więc w grę wchodzą modele 4/5 drzwiowe.
Jeśli chodzi o wyposażenie, to bardzo bym chciał by autko posiadało klimatyzację, autoalarm, centralny zamek i elektryczne szyby (choć niekoniecznie).
Zależy mi na tym, żeby mało palił i był w miarę bezawaryjny. Oczywiście w grę wchodzą tylko benzyniaki (lub też benzyna/LPG)
Jeśli chodzi o cenę samochodu, to mam do wydania 5000-6000 zł.
Jaki polecicie mi samochód, spełniający te kryteria?

Zastanawiam się też nad sprowadzeniem samochodu z Niemiec, Belgii lub Holandii bądź też kupna sprowadzonego już auta. W tej sprawie proszę o kilka rad, na co zwrócić uwagę przy zakupie takiego samochodu.

Przeczytałem też w necie, że nie warto kupować samochodu z instalacją LPG, tylko lepiej kupić benzyniaka i zrobić to samemu. W sensie w sprawdzonym, zaufanym serwisie, zajmującym się takimi rzeczami.
Oto ten artykuł:
Kod: Zaznacz wszystko
[Aby wyświetlić zawartość tego pola musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Jestem otwarty na dyskusję i z góry dzięki za pomoc :)

PS:
Znalazłem na allegro kilka fajnych autek:

BMW 318
[Aby wyświetlić zawartość tego pola musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Renault Megane

Renault Megane

Renault Megane

Audi A4

Co o nich sądzicie? Te dwa ostatnie spodobały mi się szczególnie :D

Bless ;]
dziarsky
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 03 2012
Auto: Składak firmy Romet ;]

24 Lut 2012, 17:15

Mówisz że chcesz auto 4/5drzwiowe to czemu tam jest BMW Coupe?
Megane po lifcie bym sobie odpuścił za te pieniądze a o A4 to już pomarzyć możesz.
Ta ostatnia Megana niczego sobie ale widać że odpicowana na handel,książka serwisowa wygląda za bardzo na nową no i prawie 1700wyświetleń i nikt jej jeszcze nie wziął?Ciekawe czemu.

Ja za te pieniądze poszukałbym Lanosa,spełnia wszystkie Twoje wymagania:
-jak dobrze poszukasz to znajdziesz auto z bardzo dobrym wyposażeniem czyli takim jak chcesz
-są wersje 4/5drzwiowe
-za 6000zł dostaniesz juz coś z rocznika 2000
-silniki dobrze znoszą gaz więc problemów z tym nie powinno być
-części tanie i łatwo dostępne (pare części pasuje od Astry I)

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Lut 2012, 17:18

SzukaJ rOVERA 200, IBIZY , CORSY
Wszyscy wiedzą że zbiegają się laski,gdy widzą śmigło na rancie maski.
Miłośnik BMW i SEATA
S3AT
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: GKW
Prawo jazdy: 06 05 2011
Auto: Toledo III

24 Lut 2012, 18:21

Fakt napisałem że potrzebuje samochodu 4/5 drzwiowego, ale nie jest tow warunek konieczny, także samochody 2/3 drzwiowe również wchodzę w grę.
dziarsky
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 03 2012
Auto: Składak firmy Romet ;]

24 Lut 2012, 22:41

Audi A4 w tej cenie to skarbonka bedzie. W tej cenie może uda ci się znaleźć takie autko jak Fiat Marea ( bardzo dobrze znosi gaz i słyszałem że mało awaryjne). Polecam również auta z koncernu VAG : Volkswagen Golf III/Vento/Passat B4/Polo III, Seat Ibiza II/Toledo I, Audi 80. Jakbym osobiście miał ja wybierać to bym się chyba najbardziej rozglądał za Passatem, Vento i Mareą ale jak nie potrzebujesz sedana to może ten golf III albo Polo III
maciek1203
Aktywny

Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991

24 Lut 2012, 23:41

Ja jeszcze dodam auto które jest ostatnio w modzie (w ostatnim czasie spotkałem sie 3osobami które kupowały auto i były zdecydowane praktycznie w 100% na niego) a chodzi mi o to [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kolejny body kit dla Lexusa LC
    Lexus LC zaskarbił sobie sympatię tunerów. Nic dziwnego, w końcu nie dość, że seryjnie wygląda świetnie, to jest klasycznym coupé z napędem na tył i V-ósemką albo mocną jednostką hybrydową pod maską. ...

24 Lut 2012, 23:50

Barol te auta są w modzie bo to jest nic innego jak tańsza Bora czy Passat. Auto praktycznie takie same wymiary, silnik też nie do zdarcia, lata produkcji mniej więcej te same co Passata i Bory ale za 3-4 tys mniej kupujesz. Ale nie wiem czy Vectra B za 5-6 tys to szrot nie będzie
maciek1203
Aktywny

Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991

24 Lut 2012, 23:56

No tak masz racje.
No za 5tysięcy może i szału nie będzie ale za 6tysięcy już coś kupi.
Barol
Awatar użytkownika