Jakie ekonomiczne auto ??

27 Sty 2015, 21:47

Barol nie wiem czy e34 to dobra propozycja te samochody dużo paliły nawet w gazie palą sporo.
Ostatnio rozważałem zakup właśnie e34 w sedanie podobną do tych z linków niestety każdy mi odradza kupno tego samochodu,raz że jest stary a dwa na szrocie brak jakichkolwiek części do tego modelu i na dodatek tego przynajmniej u mnie prawie nie ma już na drogach-więc gdyby takie bmw było takie wspaniałe ludzie by tym jeździli prawda?
Trzecia sprawa jest taka,że dla fanatyków takich jak np. kirin będzie to dobre bo pewnie nie daje zarobić mechanikowi tylko robi wiekszość rzeczy sam,a jak będzie wyglądać sprawa dla kogoś kto może liczyć tylko na mechanika bo nie zna się na tym kompletnie?

Im więcej się zastanawiam jaki samochód mam kupić tym ciężej jest go wybrać.
W oko wpadło mi coś innego niż to bmw mianowicie mitsubishi carisma tylko nie wiem która generacja jest lepsza I czy II.
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 48
Prawo jazdy: 31 07 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi 80 2.0ABK B+G Climatronic
Silnik: 2.0 ABK
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

27 Sty 2015, 22:50

mateo - bmw akurat najmniej pali na tle konkurencji... jak porównujesz auto klasy wyższej średniej R6 ze swoją astrą 1.4 to co się dziwisz?

wątpię bym częściej widywał na drodze carismę od E34... ale faktem jest też, że E34 to stare auta już i za zadbany egzemplarz trzeba swoje zapłacić. No i na pewno są ekonomiczniejsze auta niż klasa wyższa premium x letnia.

Z częściami nie ma żadnego problemu - używek sporo, zamienniki są, a w ASO wszystko dostaniesz do E34 prawie.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

28 Sty 2015, 23:15

Tylko ciekawe jak wygląda serwisowanie takiego samochodu u mechanika,swoje też na pewno weźmie bo to bardzo specyficzne samochody.
Carisme rzuciłem od tak,akurat przeglądałem oferty.
Sam bym sobie z chęcią zakupił takie bmw gdyby wszystko wyglądało tak kolorowo w życiu codziennym,aczkolwiek prawie każdy kogo spotkam odradza mi te samochody mówiąc że mogę mieć później różne problemy.
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

28 Sty 2015, 23:55

Nie słuchaj ludzi, którzy całe życie będą jeździć fiatem, czy vw...

E34 jest prostej budowy autem, wiec każdy kumaty mechanik powinien ogarnąć bez problemu jeżeli to nie M5. :yes: Na pewno nie jest to ekonomiczne auto i logiczne, ze będzie droższe w serwisie, ale cos za cos... no i trzeba kupic dbany egzemplarz, to problemów nie będzie.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

29 Sty 2015, 00:14

Czy wierzysz w to,że za 5-6 tysięcy kupie zadbany egz. w polsce?
Wiem,że nie jest to ekonomiczny samochód ale decydując się na bmw licze się z tym zresztą lpg tak bardzo nie przeraża i jednak jest troche tych kucyków pod maską,do tego ten klimat tego samochodu bardzo mi się podoba-tego nie ma w dzisiejszych samochodach.
Ostatnio widziałem taką jak wyjeżdżała spod parkingu w kolorze niebieskim na takich starych zabrudzonych alusach to aż mi się łezka w oku zakręciła naprawde fajnie to wygląda.
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

29 Sty 2015, 11:56

Szczerze mówiąc 5 - 6 tysięcy to będzie mało na E34 z silnikiem przynajmniej 2.5, a 2.0 trochę ciężko polecać, bo pali tyle samo, a jedzie gorzej... Może byś trafił jakieś E34 M20B25, ale to auto już będzie miało 25 lat lub więcej... także jeżeli nie przeszło generalnego przeglądu i remontu porządnego blacharsko - lakierniczego to trochę bez sensu, bo możesz popłynąć tak jak Ci znajomi pisali...

Jeżeli ma być BMW w tej cenie to szukałbym E36 sedan lub nawet E36 compact. W tej cenie takie 316 compact powinno być w stanie przynajmniej 8/10, a i ekonomicznie dużo lepiej wypada od E34.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Jak stworzyć model koncepcyjny krok po kroku?
    W działach designu poszczególnych marek pracują kreatywni projektanci, często pochodzący z wielu krajów. W przypadku marki ŠKODA, współpracują oni z wieloma działami, głównie Rozwoju Technicznego ...

29 Sty 2015, 12:17

mateo199214 napisał(a):Tylko ciekawe jak wygląda serwisowanie takiego samochodu u mechanika,swoje też na pewno weźmie bo to bardzo specyficzne samochody.

Serwisowanie jest proste do przesady i każdy mechanik z chęcią podejmie się napraw w tak prostym samochodzie jak e34.
Jestem od kilku miesięcy właścicielem e34. Wcześniej miałem wiele egzemplarzy e30.
Naczytałem się w internecie mase informacji jakie to e34 będzie drogie w serwisowaniu, w końcu to seria 5, klasa premium, jakie to e34 będzie paliwożerne bo w końcu waży 1,5 tony itd.
Rzeczywistość jest zupełnie inna i taka jak się spodziewałem.
Części używanych pełno, na allegro, na każdym szrocie a i w każdym sklepie motoryzacyjnym zamówią wszystko od ręki. Ceny części śmiesznie tanie, kolejny raz przekonałem się, że opinie o rzekomym drogim serwisie bmw to mit.
Spalanie w moim egzemplarzu m20b25 tj. 2.5 170KM to w mieście 12-14l lpg. na zwykłej starej instalacji + blos.
Przeliczając na benzyne koszty paliwa są takie same jak w matizie sąsiada :mrgreen:

mateo199214 napisał(a):Sam bym sobie z chęcią zakupił takie bmw gdyby wszystko wyglądało tak kolorowo w życiu codziennym,aczkolwiek prawie każdy kogo spotkam odradza mi te samochody mówiąc że mogę mieć później różne problemy.
jiGsaw napisał(a):Nie słuchaj ludzi, którzy całe życie będą jeździć fiatem, czy vw...

Tu masz odp. nic dodać nic ująć.

mateo199214 napisał(a):Czy wierzysz w to,że za 5-6 tysięcy kupie zadbany egz. w polsce?

Spokojnie znajdziesz egzemplarz w db. stanie jednak wymagający drobnego dopieszczenia.
Samochody te są póki co śmiesznie tanie właśnie przez ludzi powielający niczym nie popartą opinie ,, każdy kogo spotkam odradza mi te samochody mówiąc że mogę mieć później różne problemy."

Oczywiście można też się naciąć tak jak niestety ja to zrobiłem, opisałem wszystko w temacie:
uwaga-na-oszusta-z-kamienia-pomorskiego-i-okolic-vt79785.htm

Podsumowując jeśli nie ma uprzedzeń, cenisz samochody trwałe do przesady i mega wygodne to polecam e34. Należy jednak unikać egzemplarzy totalnie zżartych przez rudą. Ważne by była względnie zdrowa podłoga, kielichy, pudłużnice. Resztę idzie ogarnąć a doły drzwi zżarte są w prawie każdym nie robionym egzemplarzu.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

31 Sty 2015, 16:44

Na 1 rzut oka wygląda nie źle a jakie jest wasze 1 wrażenie ? To nie daleko mnie nie ma problemu podjechac zobaczyc. Na co przede wszystkim zwracać uwage ? Co o tym sądzicie ?
daro1395
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 11 2014
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: nie mam

31 Sty 2015, 16:45

aaaa i link ;D [link do oferty na Olx wygasł]
daro1395
Nowicjusz

31 Sty 2015, 16:57

Faktycznie nie wygląda źle. Jeżeli nie przeszkadza Ci przesadnie mułowaty i paliwożerny silnik to będzie ok :D
Pytanie dlaczego nie zrobił przeglądu... :naughty:
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

31 Sty 2015, 20:09

Za 5 kola widzialem golfy 3 1.9 tdi 110km z dobrym wyposażeniem i zadbaną budą, a najlepsze jest to ze części do trójek jest duzo i są w przystępnych cenach. Co o tym myslisz ?
daro1395
Nowicjusz

31 Sty 2015, 20:57

A co powiesz na tą A3? Flagi na rejestracji, wygląda bardzo ładnie, za taką cenę na pewno lepsza niż Golf III.. :ok:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

31 Sty 2015, 20:59

Koniu czy to jest normalna cena za takie Audi z tym silnikiem,czy cena dotyczy tylko wersji 2 drzwiowej? Znajdzie 4 drzwiową w tej cenie?
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

31 Sty 2015, 21:06

wersje 5d są o wiele wyżej cenione - to kwestia nawet 10tys. i więcej
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

31 Sty 2015, 21:15

Audi poleciały z cen ostatnio. Za około 6-7k kupisz zadbany egzemplarz. Ta wygląda bardzo dobrze, dlatego wrzuciłem. :yes:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra