Pierwszy własny samochód

22 Mar 2015, 00:54

Witam

W tym tygodniu zmieniłem pracę na oddaloną ok 13-15km w związku z czym przydałby mi się samochód, bo aktualnie jeżdżę rowerem, a nie w każdą pogodę i nie na każdą zmianę jest to przyjemne:)

Tak więc chciałbym:
- Hatchback, Sedan lub coupe
- tanie w eksploatacji (tak paliwo (myślę że LPG będzie najlepsze) jak i części)
- mało awaryjne
- kwota jaką posiadam to 4000-5000 (ewentualnie mogę do 2 tysi więcej ogarnąć jeśli będzie to naprawdę okazja)
- prawdopodobny przebieg roczny to ok 10 000 k.
- woj. Mazowieckie

Myślę bardzo poważnie nad Astrą I, przyjemnie sie jeździ (o dziwo lepiej niż 2:))

[link do oferty na Allegro wygasł] - nie znam sie na kupowaniu samochodów, handlarzach itp. ale ten wydaje mi się byc realny. Problem w tym że 50 tys (jesli prawdziwy oczywiście) w 17 lat to bardzo mało, a i samochód tani nie jest. Pytanie czy nie będzie to skarbonka z powodu zastania, braku ruchu, czy warto w to wchodzić z pkt widzenia kierowcy, a nie kolekcjonera.

- [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - też ładne wizualnie, ale z komisu, podobno to minus

Na co ewentualnie zwracać uwagę w Astrze, prócz karoserii oczywiście?

Mieszkam w Warszawie, prosiłbym o ewentualne porady, ogłoszenia z max 25-30km od stolicy.
grabi75
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 08 2011
Auto: NIE MAM

22 Mar 2015, 08:26

Poszukaj Astry ale do 98r z silnikiem 1.6 8v, z dobrym wypasem. Będzie to astra niemiecka która jest lepiej zrobiona (lepsza blacha, materiały we wnętrzu, wyciszenie itd) budżet starczy na auto z klima. Druga propozycja może być Nubirka 2.0 z lpg :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

22 Mar 2015, 09:30

6900zł za Astre I :no: nawet jeśli by była od dziadka to bym nie dał tyle..
Ta niebieska podpicowana na handel ale można obejrzeć.

zobacz na te:
[link do oferty na Olx wygasł] - auto wymaga poprawek więc to dobry argument do zbicia ceny.
[link do oferty na Olx wygasł] - pytanie co kryje się pod plastikowymi nakładkami.
[link do oferty na Olx wygasł] - poproś o więcej zdjęć.
[link do oferty na Olx wygasł] - wiem że zalatuje młodym gniewnym ale pod nosem to można obejrzeć.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

22 Mar 2015, 12:12

ja w grudniu stałem się wreszcie posiadaczem swojego własnego autka. wprawdzie szukałem czegoś trochę innego ale z czasem priorytety się zmieniły, teraz mam opla merivę z 2004 roku i jestem bardzo zadowolony, benzynka, dynamiczna, wsyztsko póki co gra, dałem 11 tys :)
bagros
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 02 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: opel meriva
Silnik: 1.6 101KM
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

22 Mar 2015, 12:26

I spalanie w mieście zapewne 10-11l :?:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

22 Mar 2015, 12:47

+ olej :D
Koniu
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Brak snu to jak nadmiar alkoholu u kierowcy
    Powodów zmęczenia i niewyspania może być wiele, przede wszystkim jednak to brak odpowiedniej ilości snu. Zachowania zaspanej osoby za kierownicą są równie niebezpieczne jak tej kierującej pojazdem pod wpływem ...

22 Mar 2015, 16:09

Podpinając się trochę pod temat:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co sądzicie o tym Roverku? Chodzi mi o ocenę zarówno tego konkretnego egzemplarza, jak i ogólne info i tej marce. Jak z częściami, awaryjnością itd?
cleverley
Nowicjusz

Auto: Nie mam

22 Mar 2015, 16:41

Mógł plandeką jeszcze auto przykryć i wtedy zrobić zdjęcia.. :roll: zdjęcia beznadziejne. Nie zgadza się moc silnika bo 1.4 miało 103km to tu taki mały błąd i do tego niska cena.. ogólnie jak masz blisko to można obejrzeć ale nie napalaj się.
Barol
Awatar użytkownika

23 Mar 2015, 15:57

Astrę którą podałem w temacie sobie daruje, za droga, duże ryzyko, zresztą pewnie się znajdzie ktoś kto go lepiej wykorzysta :)

Mimo to dalej myślę o astrze I. Do jakiej sumy warto bulić za opelka? 98'? Końcówka produkcji nie będzie lepsza, ze względu na wiek i dopracowanie?

Clio też fajne, faktycznie lipne te fotki w środę będę dzwonił, pisał po ludziach i może w weekend dokonam jakiegoś zakupu, ale o Clio może dzis sie odezwę.

Honda, Toyota i Ford raczej odpada ze względu na droższą eksploatację. Myślę ze bez lpg sie nie obejdzie.

Lanos to też jeden z moich faworytów ( TOP 3) w wyścigu ale wolałbym trochę wersje Hatchback
grabi75
Nowicjusz

23 Mar 2015, 16:03

Japońce czy Ford wcale nie będą droższe w utrzymaniu,koszta będą praktycznie podobne.
Czy ja wiem czy Astra z końca produkcji jest taka dopracowana,ja użytkuje taką z 99roku,przebieg autentyczny 284tys,od nowości w jednych rękach i momentami skrzypiące plastiki wkur... :wink:
Barol
Awatar użytkownika

23 Mar 2015, 16:42

Lepsza będzie niemiecka. Dlatego ją proponuje.
Koniu
Forumowicz VIP

23 Mar 2015, 17:15

grabi75 napisał(a):Honda, Toyota i Ford raczej odpada ze względu na droższą eksploatację. Myślę ze bez lpg sie nie obejdzie.

Masz mało kasy a omijasz auta które pozwolą Ci ją zaoszczędzić. Jak kupisz astrę1 to za ile ją sprzedaż jak rozstrzał cenowy jest od 1k do 6k... do tego na czym polega ta taniość jeżeli szukasz autka z przedziału np: corollki e11 przy której astra1 1,4 8V delikatnie mówiąc kiepska... :)
[link do oferty na Allegro wygasł]

Zobacz dokładnie te autko, może przejedź sie którymś z nich a potem przejedź się astrą1 żeby mieć porównanie.

Generalnie jak kupisz corollkę e11 za 5k w dobrym stanie gdzie przez następne kilka lat będziesz wymieniać tylko oleje to spokojnie sprzedaż ją znowu za około 5k i to jest prawdziwa oszczędnośc a nie mityczne hasło bo "tanie są części i dostępne w kiosku" :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

23 Mar 2015, 17:24

Miałem na myśli fakt, że te samochody nie lubią gazu, a dla mnie to wiele znaczy bo zawsze zostaje coś w kieszeni:)

Dodatkowo mówi się że japońce drogie części mają strasznie....chyba że to raczej mit. Szczerze mówiąc nawet nie myslałem o sprzedaży samochodu który będzie miał wtedy ok 20 lat:)
grabi75
Nowicjusz

24 Mar 2015, 20:07

Post pod postem, ale chciałem temat odświeżyć.

Jutro zaczynam sprawdzanie samochodów i mam kilka modeli które wydaja się być ciekawe:

1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - Toyota samochód proponowany mi w tym temacie, ale w gazie czy to sie nie gryzie, bo nie znam nikogo kto ma japońca w gazie (w sumie same niemcy :D), troche poobijany ale to nawet chyba lepiej bo nie odpicowany na handlel?

2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - też japoniec, tez gaz i mało zdjęć oraz toyka trochę ciekawsza wizualnie oraz ma klimę tylko ciekawe czy sprawną :)

3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - kolejna honda tym razem wizualnie bardzo fajna, trochę droga,

Co sadzicie ewentualnie o renault megane lub laguna? ceny niskie, duży wybór, ładny wygląd, wyposażenie też często fajne - czemu takie tanie?
grabi75
Nowicjusz

24 Mar 2015, 20:30

Hmm a co myślisz o Suzuki Swift i Subaru Justy?
Suzuki Baleno?
Citroen Saxo VTS 1.4

Rzuć okiem na tą:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - nawet ładnie wygląda, a z ceną może się dogadasz.
[link do oferty na Allegro wygasł] - do poprawek
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - jak byś graty dostał za grosze, to nawet spoko furkę byś miał. :ok:
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam