Jakie głośniki?:)

09 Cze 2011, 15:31

Witam mam mały problem i liczę na pomoc :lol:
Mam zamiar zmienić radio, głośniki w VW passat b4, problem tkwi w tym, że nie mam pojęcia jaki zestaw będzie dobry.
Na sprzęt mam około 1000zł, opłaca się w bagażniku przymocować jakiś wzmacniacz? :grin:
Ile zapłacę za całość tak około? :cool:
No i ostatnie pytanie, zmieniać to w jakimś warsztacie? samemu?
ziom1993
Początkujący

Miejscowość: D-ca

09 Cze 2011, 17:22

zacznijmy od tego jakiej muzy słuchasz :wink: bo jak techno to wsio ryba jakie byle wielkie :mrgreen:
jak ma grać natomiast ładnie, to ja bym patrzył za radiem Pionieeer (może być nawet któreś z tańszych) i do tego mały zestawik głośników JBL (zwykle mają wbudowane zwrotnice i dźwięk bardzo ładny) :wink: w 1000 się zmieścisz bez montażu a będziesz bardzo zadowolony
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

09 Cze 2011, 17:42

Tanie pioniery i jbl to rzeczywiście super granie.To już wolałbym zostać przy seryjnym sprzęcie. Z tańszych radyjek to może coś z kenwooda. Głośniki oczywiście zestaw odseparowany i przydałby się do tego jakiś wzmacniacz. Bez wzmacniacza to niewiele głośników zagra pełnią swoich możliwości.
zenek1988
Początkujący

Miejscowość: Zendek
Prawo jazdy: 08 06 2006
Auto: seat ibiza 6l1
Silnik: 1.2 69 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

09 Cze 2011, 18:24

tani pionieer na prawdziwym mossfecie to jest koło 450 PLNów 2 głośniki to masz jakieś 300 a 4 masz w cenie koło 600 czyli prawie 1000 czego potrzebujesz więcej do słuchania muzyki??
mówie o słuchani muzyki w samochodzie a nie na osiedlu :wink:
a knłuda to wiesz :mrgreen: mam w patrolu bo jak się zamoczy to nie szkoda tylko o ładne granie to bym tego sprzętu nie posądzał :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

10 Cze 2011, 11:53

A co ci po tym PRAWDZIWYM mossfecie? I jak rozróżniasz które radia go mają a które nie. Sam swego czasu szukałem radia w okolicach 400 zł i po odsłuchu wielu radii wybrałem clariona. Słuchałem paru modeli pioniera i jakoś nie przypadły mi. Brat niedawno kupił niższą serię kenwooda i gra bardzo fajnie. Na pewno lepiej niż alpine z najniższej serii którego miałem przed clarionem. Za 600 zł można kupić porządny zestaw odseparowany który jakością zje takie jble. Tyle że takie głośniki pod samym radiem zagrają raczej kiepsko. A co do nagłaśniania osiedla to ja mam wzmacniacz o łącznej mocy ponad 700 W RMS i jakoś nie służy mi to do nagłaśniania okolicy tylko właśnie słuchania muzyki w aucie.
zenek1988
Początkujący

10 Cze 2011, 12:33

tia tylko powiedz ile kosztuje łączny koszt porządnego radia z porządnymi głośnikami i dobrym wzmacniaczem, i zmieść się w 1000 :mrgreen:
a eradio na dobrych mossfetach właśnie pociągnie 4 znośne głośniki (typu JBL GTO na przykład) i będzie grać a nie buczeć ;)
nie twierdze że inne radia są be ;) akurat niektóre są znacznie lepsze od pionieerów, ale w cenie do 400 jak narazie nie znalazłem lepszej korelacji cena do jakości :wink:
insza inszość że dobre radio wytrzymuje ponad 10 lat używania, co z dośwaidczenia wiem że większość pionieer`ów, grunig`ów wytrzymuje a sony zwykle już nie bardzo :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

10 Cze 2011, 14:32

To zaskoczę cię bo mam soniaka który ma jakieś 15 lat a gra lepiej niż obecne radia do 300 zł.
Mój zestaw ma się tak:
-głośniki za 250 zł nowe
-radio 400 zł nowe
- wzmacniacz 550 zł używany ( o wiele lepszy niż każda nówka w tej cenie)
-kable 250 zł
Czyli w sumie jakieś 1450 zł. A głośników jest w sumie 5(4 z przodu i sub w bagażniku)
Także myślę że do 1000 zł da się kupić radio, głośniki na przód i wzmacniacz z kablami.
-okablowanie do 2-kanałówki jakieś 100-150 zł
- wzmacniacz jakiś używany 2-kanałowy ok. 200-300 zł
- zestaw na przód jakiś w miarę znośny ok. 200 zł
- radio myślę że w granicach 300-400 zł dużej różnicy nie ma także kenwood lub clarion w granicach 300-350 zł się nada, ewentualnie pionieer lub jvc. Alpinki z niższych serii wyostrzają dźwięk.
Także w sumie mamy ok. 800-1050 zł. Przy tańszej opcji można by się pokusić o wygłuszenie drzwi jeszcze.
I moim zdaniem taki zestaw zagra lepiej niż podłączenie 4 znośnych jak to nazwałeś głośników do samego radia.
zenek1988
Początkujący

10 Cze 2011, 15:01

jeśli moge spytać to jakie masz głośniki do 250 (5 sztuk) nowych co grają??
:mrgreen:
do tego 2 głośniki+ subwoofer :mrgreen: efekt nagłośnienia wspaniały :mrgreen: rewelacyjne pierdolnięcie nie mające wiele wspólnego z graniem, basów na pewno przeniesie wiele ale nie wiem czy bym to graniem nazwał
pocieszny
Forumowicz VIP

10 Cze 2011, 17:40

@pocieszny proszę trzymaj język na wodzy, to nie chlew więc sobie nie pozwalaj za wiele jeśli o słownictwo chodzi.

JBL to raczej średnia półka, Helixy, Blaupunkty czy Hertze zagrają zdecydowanie lepiej, radia z kolei JVC i Clariony, kilka Panasoniców i Alpine - zwłaszcza te drugie mogę zdecydowanie polecić, mam, używam i jestem zadowolony.
Wzmacniacze godne polecenia to Crunch, Alpine i Hertz, Blaupunkt i może jeszcze Sony o ile da się znaleźć coś ciekawego.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

11 Cze 2011, 10:15

jest średnia nikt tego nie neguje, ale zestawu dobrych głośników za taką cenę nie kupisz,
dobrego radia ze wzmacniaczem też nie, a proponowanie komuś najtańszych głośników ze wzmacniaczem to nie jest dobry pomysł
pocieszny
Forumowicz VIP

11 Cze 2011, 10:39

Uwierz że te najtańsze głośniki zagrają podobnie pod dobrym wzmacniaczem jak te jbl pod radiem. A są to głośniki gms które moim zdaniem biją tanie blaupunkty, magnaty a w zasadzie w swojej cenie nie mają konkurencji.
Co do tego jak to gra to popatrz że większość dobrych nagłośnień to właśnie przód + sub a nie głośniki we wszystkich drzwiach. I u mnie nie ma co myśleć o samym basie bo na przednie głośniki idzie więcej mocy niż na suba. Ten służy tylko do uzupełnienia pasma a nie do trzęsienia autem. To że sporo ludzi montuje suby po to by całe auto trzeszczało w rytm muzyki a lusterka odpadały nie znaczy że tylko do tego une służą.
Co do wzmacniaczy to odradzam nowe blaupunkty, sony i magnaty. Przynajmniej te tańsze. Ponoć ostatnie dobre sony to te przed xplode. Miałem parę radii sony i mogę się z tym zgodzić. Te starsze grały lepiej niż nowsze.
zenek1988
Początkujący

12 Cze 2011, 09:44

To co radzicie bo ja się pogubiłem.
Może [link do oferty na Allegro wygasł] i jakiś sub + wzmacniacz do bagażnika, a głośniki zostawić takie jak są?
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
ziom1993
Początkujący

Miejscowość: D-ca

12 Cze 2011, 17:51

Radio ujdzie. Słuchałem kiedyś tego modelu i nawet fajnie grał. Ale jak ma grać to zmieniłbym przednie głośniki i zasilił je wzmacniaczem a nie pchał się w mocnego suba przy seryjnych głośnikach. Sub zagłuszy ci przednie głośniki i będziesz miał sam bas. Chyba że o to ci chodzi. A tak przy okazji to moim zdaniem wzmacniacz i tak lekko za słaby do tego suba. Nie mówiąc już że za te pieniądze można kupić o wiele lepiej grającego suba.
zenek1988
Początkujący

28 Cze 2011, 20:49

Witam wszystkim, dołacze sie do pytania kolegi :) czy dobrym zestawem beda takie glosniki http://www.profet.pl/zestaw,3333 ? plus jakies radio za okolo 300 zl ?
Romero
Obserwowany

Auto: Passat B4

01 Lip 2011, 06:53

Romero napisał(a):Witam wszystkim, dołacze sie do pytania kolegi :) czy dobrym zestawem beda takie glosniki http://www.profet.pl/zestaw,3333 ? plus jakies radio za okolo 300 zl ?

Hertz ok jak najbardziej, ale co do tego Boshmana to ja bym się zastanowił.
Radio to Alpine ma w tej kwocie fajny, dobrze wykonany model z USB i 4X50W na mosfecie.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1997