Jakie klocki hamulcowe wybrać?

21 Maj 2019, 08:56

Hej! W moim aucie klocki hamulcowe już powoli dokonują żywota. :cry:
Stąd pytanie: czym kierujecie się przy wyborze? Jaką firmę wybrać i dlaczego? Znajomy polecił mi brecka, brembo i bosha. Przyznaję, że cena ma dla mnie znaczenie, ale nie chciałabym części słabej jakości.
ANGELO00
Nowicjusz
Awatar użytkownika

21 Maj 2019, 09:00

A jak jest z tarczami dadzą jeszcze radę? Bo to też ważna kwestia i trzeba to sprawdzić.
Napisz jakie masz auto będzie łatwiej coś doradzić.
Pamiętaj że klocki to twoje bezpieczeństwo i powinny być sprawdzonej firmy, jak kupisz jakieś kiepskie to będziesz tylko miał z nimi problemy.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

21 Maj 2019, 09:12

Hej! Auto to VW golf plus 1.9TDI
Wiem, że na klockach nie powinno się oszczędzać, ale nie chcę też przepłacić, dlatego szukam najlepszego stosunku jakości do ceny. :)
Edit: tarcze prawdopodobnie też do wymiany. Muszą być tej samej firmy co klocki?
ANGELO00
Nowicjusz
Awatar użytkownika

21 Maj 2019, 09:20

Ja z czystym sumieniem polecam brecka. Jestem bardzo zadowolony. Stosunek ceny do jakości świetny, a w dodatku polski producent.
bujor
Nowicjusz

21 Maj 2019, 11:27

ANGELO00 napisał(a):Edit: tarcze prawdopodobnie też do wymiany. Muszą być tej samej firmy co klocki?
Nie muszą ale często możesz kupić komplet klocków i tarcza z jednej firmy taniej w lepszej cenie. Dodatkowo też jest tak że zazwyczaj klocki i tarcze jednej firmy lepiej ze sobą współpracują. Ja w zeszłym roku w jednym samochodzie zmieniałem i zakładałem komplet Zimmermann całkiem nieźle spisują się po roku eksploatacji.
Taniej pewnie wyjdzie jak sam poszukasz części można nawet przez allegro kupić ze sprawdzonych sklepów z częściami i zawieziesz do mechanika. Warto wcześniej dowiedzieć się u mechanika jaki byłby koszt części u niego to wtedy będziesz wiedział na czym stoisz.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

28 Maj 2019, 12:49

Hey! ja mial bym zadecydowac to albo ATE albo DACO na 3 miejscu BOSCH - osobiście używam bosha.
Luk69
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Prawidłowe wyposażenie apteczki samochodowej
    Obecnie w aucie musimy mieć apteczkę zgodną z normą DIN 13164 która przewiduje następujące wyposażenie: 1) Plaster 5mx2,5cm 1szt 2) Plaster z opatrunkiem 10x6cm 8szt 3) Nożyczki 1szt 4) Chusta trójkątna 2szt ...
    Podsumowanie i wyniki Night Power 2016
    Kolejna impreza przygotowana przez Night Power już za nami. Organizatorzy tym razem przygotowali więcej atrakcji niż to było w latach ubiegłych, mogliśmy oglądać wyścigi na 1/8 mili które zostały zorganizowane na ulicy ...

30 Maj 2019, 15:49

ATE, Textar. TRW też ale mają opinię twardych. Bosch ok, ostatnio produkt Łumaga, czyli Breck też mają dobre opinie. Mało, kto wie, że dla takich firm jak ATE klocki produkowane są też w Polsce. Tak na prawdę to dużo zależy od stanu tarcz, bo nagminne jest zakładanie nowych klocków na zużyte tarcze. Taki klocek musi się solidnie dotrzeć do nierówności tarczy i jak to nastąpi to już ma 5-10% zużycia. Tak na prawdę, to współczesne tarcze są tak cienkie i mają tak mały zakres dopuszczalnego zużycia, że powinno się wymieniać tarcze przy wymianie klocków. Ale wiadomo - to są już koszta.
robboh
Obserwowany

22 Sie 2019, 20:49

Panowie, wracam po dłuższym czasie. Dzięki za waszą pomoc! Tarcze i klocki wymienione w maju, wszystko od Brecka. Hamulce igła, forum mnie uratowało. :ok:
ANGELO00
Nowicjusz
Awatar użytkownika