Jakie koła na zime?

08 Lis 2011, 20:34

Witam.
Mam jedno pytanie jakie koła zimowe kupić na zime do Daihatsu Cuore L501 takie same jakie są letnie czy węższe niby wulkanizator twierdzi że węższe opony mogą być a nawet są lepsze
misiek0212
Obserwowany

Auto: Daihatsu Cuore L501

08 Lis 2011, 20:45

Najlepiej takie jak producent zaleca. Czyli lato i zima ten sam rozmiar(z reguly), a nie wiem jaki to jest dla twojego autka. :D

Wezsza opona troche poprawia ruszanie na sniegu, ale pogarsza trzymanie na zakretach, czy wydluza droge hamowania. Chyba lepiej miec minimalnie wieksze problemy z ruszaniem, kosztem trzymania na zakretach czy krotszej drogi hamowania? Jak nie bedziesz mogl ruszyc, bo sie beda kola boksowaly to z reguly nic sie przez to nie stanie, ale jak wypadniesz z zakretu to juz troche gorzej.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

08 Lis 2011, 21:41

Węższe są lepsze tak jak poprzednik mówił przy ruszaniu. Ale nie sądze żebyś w zime w zakręty wchodził z dużymi prędkościami, wiec możesz kupić odrobine mniejsze. Ja mam na lato 195 a na zime 185 albo 175 już nie pamietam dokładnie i dobrze sie jezdzi.
maciek1203
Aktywny

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

7-miejscowy SUV klasy premium - przegląd modeli
    Do przewiezienia większej liczby osób nie zawsze potrzebny jest minivan. Wystarczy praktyczny SUV z dodatkowym rzędem siedzeń. Modele klasy premium bardzo często oferują taką opcję, co w połączeniu z luksusowym wyposażeniem ...