Jakie kombi w dieslu AstraIII czy FocusII a moze coś innego

27 Mar 2009, 11:20

Witam mam pytanie poniewaz powięszyła mi się rodzinka muszę kupic jakiegos kombiaka mam do wydania około 30 tys. Zastanawiam się nad samochodami wymienionymi w tytule. Proszę o poradę czy warto szuka tych modeli czy może poszuka jakieś zadbane i tańsze poprzednie wersje tych modeli (Astra i focus). Czy warto brac w dzisiejszych czasach diesla czy moze zwrocic uwwage na jeszcze inny samochód. Pozdrawiam
ciechu7
Nowicjusz

29 Mar 2009, 13:54

Zależy ile rocznie jeździsz i gdzie jeździsz :)
Generalnie na dzień dzisiejszy ON jest tańszy na 1l w ok. 40gr. Do tego takim autem dochodzi mniejsze spalanie o ok. 1,5l na 100km. Łącznie daje to oszczędność w ok. 9-10zł na 100km.
Z tych 2 wskazanych samochodów zdecydowanie lepiej zakupić Focusa MK2. Jeśli poszukujesz diesla to 1.8 TDDI lub 1.6TDCI dużo mniej awaryjniejsze niż z silnikami 1.8 i 2.0 TDCI.
Markowa odzież, pewne samochody
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

29 Mar 2009, 21:47

Fordowski 1,6 tdci,to fajny motorek,dosyc dynamiczny ale przy sporym przebiegu siada koło dwumasowe. Takim Focusem rozpędziłem się do 190 km/h...
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Akumulatory magazynują energię ze słońca i wiatru
    Jednym z głównych wyzwań związanych z wykorzystaniem odnawianych źródeł energii jest jej magazynowanie, co pozwoliłoby na zrównoważenie popytu na energię oraz jej podaży. Renault opracowuje rozwiązania ...
    Jazda na zderzaku - przejaw agresji i braku wyobraźni
    W projekcie nowelizacji ustawy Prawo o ruchu drogowym znalazł się zakaz "jazdy na zderzaku" na autostradach i drogach ekspresowych. Trenerzy Szkoły Bezpiecznej Jazdy Renault tłumaczą, jakie niebezpieczeństwa wiążą się z agresywnymi ...