Jakie kupić felgi do Mercedes CLK320 Coupe?

17 Maj 2022, 14:00

Potrzebuję kompletu felg. Poprzedni właściciel mojego samochodu miał chromowane felgi i zaczynają korodować, więc z opon uchodzi powietrze. Sklep, do którego poszedłem, powiedział, że mogą usunąć korozję i spryskać ją czymś, aby zapobiec ulatnianiu się powietrza, ale praca byłaby więcej niż warta koła.

W każdym razie: Mercedes CLK320 Coupe. Opony przednie: 225/40R18 Opony tylne: 255/35R18

Chcę tylko kupić felgi, które będą pasować do opon, które mam teraz. Czy mogę po prostu kupić komplet 18-calowych felg? Felgi, które mam teraz są różnej wielkości od przodu do tyłu. Skąd mam wiedzieć, czy felgi będą pasować do opon/samochodu?
maiyaa

17 Maj 2022, 17:35

maiyaa napisał(a):Czy mogę po prostu kupić komplet 18-calowych felg?
Nie możesz bo 18" to ich średnica, a felga dodatkowo ma jeszcze szerokość, ilość śrub wraz z ich rozstawem, miejsce osadzenia felgi powinno też mieć odpowiednią średnicę.

Najlepiej jak byś nam podał parametry felgi przedniej i tylnej wtedy pomożemy coś dobrać. Zobacz czy od środka nie widać ich wytłoczonych na feldze. Mając je będzie łatwiej podpowiedzieć czego dokładnie powinieneś szukać.

EDIT: Warto spojrzeć na takie parametry, one powinny pasować.
Rozstaw śrub: 5x112
Otwór centralny (mm): 66,5

Najlepsze wyjście jeżeli chodzi o opony i dopasowanie felg:
Odsadzenie (ET): 41 dla felgi 8" dla opon 225/40R18 kalkulator/dobor-szerokosci-felgi-do-opony/1/225/40/18/
Odsadzenie (ET): 30 dla felgi 9" dla opon 255/35R18 kalkulator/dobor-szerokosci-felgi-do-opony/1/255/35/18/

Optymalnie nożna założyć opony na taki komplet felg:
Średnica felgi: 18"
Szerokość felgi: 8.5"
Odsadzenie (ET): 34,5
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Spadek zarejestrowanych samochodów. Prognoza 2021
    Grudzień 2019 - 555 598 zarejestrowanych samochodów. Prognoza 2020 - delikatny spadek liczby zarejestrowanych pojazdów o DMC do 3,5t po rekordowych wynikach z 2019 roku. Marzec - zamknięcie gospodarki i globalna ...