Jakie kupić nowe auto za ok. 43 tys. zł?

09 Lis 2008, 23:12

Proszę o radę. Jaki kupić nowy samochód za ok. 43 tys. zł? Zastanawiam się nad vw polo 1,4 a skodą fabią 1,4. Cena porównywalna z tym, że skoda ma o wiele lepsze wyposażenie i technologicznie jest nowsza.
dublle
Nowicjusz

09 Lis 2008, 23:24

Kup sobie Saab'a 9-3 w dieslu za 25 000, resztę przeznacz na paliwo, ewentualne naprawy. Jeśli chcesz coś mniejszego to może New Beetle?

Za tą cenę można kupić dobrze wypasiony model. Na pewno wiele samochodów daje większy prestiż i więcej radości z jazdy niż polo/fabia.

Po co ludzie kupują nowe samochody... i skąd mają na nie kasę?

Pozdrawiam
bogdan85
Nowicjusz

09 Lis 2008, 23:36

Nie zależy mi na prestiżu. Chcę, aby samochód był funkcjonalny i mało awaryjny. Miałem kilka "starych" i "używanych" samochodów (fiat, opel, ford itp.) i na każdym się zawiodłem (były to "skarbonki bez dna"). Chcę teraz kupić nowy, aby jeździć przez kilka lat, nie myśląc co się w nim zepsuje.
Pozdrawiam.
dublle
Nowicjusz

09 Lis 2008, 23:47

Samochodów, których cena kształtuje się w okolicach 40 tyś zł jest "multum". Wszystko zalezy od tego co znaczy dla Ciebie "nowe" - nowe czyli z salony, czy nowe jako auto, które ma nie wiecej niż np. 3 lata.

Fakt jest taki, że auto z salonu mimo gwarancji nie daje nam pewności, że sie nie bedzie psuło. Być moze bedzie trzeba jeździć co chwile do serwisu, żeby coś wymienili - może za darmo - ale ile czasu na to poświecimy. Strach oceniać.

Nie ma sie co oszukiwać, wydaje mi się, że za 40 tys. lepiej kupic w miare nowe, ale używane auto z małym przebiegiem i bezwypadkowe - nie trudno tak naprawde znaleźć takowe.

Drugie ważne pytanie to czy ma być to małe auto? duże auto? kombi? coupe? sedan/hatchback ? 4/5 drzwi? 3 drzwi?

Musisz podać jakieś podstawowe informacje o tym co chcesz kupić, wtedy bedzie łatwiej pomóc.

// BTW:
Osobiście za 40 tys kupilbym auto w roczniku 03-04, 1.9-2.2 tdi no i z niemiec. Wzglednie małe spalanie. Technologia dobra. Myślę, że nie powinno być z takim autem problemów.
isso
Nowicjusz

10 Lis 2008, 08:49

Podałem mniej więcej o jaki typ samochodu mi chodzi i między jakimi staram się wybrać (vw polo - nowa skoda fabia), czyli auta małe segment B. Chciałbym, aby auto było z salonu, pojemność do 1,4, benzyna.
Który lepszy polo, czy fabia, a może jeszcze jakiś inny model?
dublle
Nowicjusz

10 Lis 2008, 20:26

Po co ludzie kupują nowe samochody... i skąd mają na nie kasę?

Kto zarabia ten ma. Po co taka gadka?
A ludzie kupują nowe auta, żebyś Ty je mógł później odkupić. Od kogo odkupisz 12 letnie BMW, skoro nikt by nie chciał kupić nówki?

isso napisał(a):Fakt jest taki, że auto z salonu mimo gwarancji nie daje nam pewności, że sie nie bedzie psuło. Być moze bedzie trzeba jeździć co chwile do serwisu, żeby coś wymienili - może za darmo - ale ile czasu na to poświecimy. Strach oceniać.

Nie ma sie co oszukiwać, wydaje mi się, że za 40 tys. lepiej kupic w miare nowe, ale używane auto z małym przebiegiem i bezwypadkowe - nie trudno tak naprawde znaleźć takowe.

Różnie z tym bywa. bywa tak, że auto z salonu jest trefne, ale powiedzmy sobie szczerze jaki to jest ułamek procentu sprzedanych aut, te felerne egzemplarze?
A dobre, duże auto za 40 tys. zł wcale nie musi być takie pewne i bezwypadkowe.

Mnie ciekawi bardzo Renault Clio. O ile nie zamierzasz autem jeździć następnych 10 lat, a np. 4-5 to śmiało takie Clio można kupować.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus NX - najpopularniejszy SUV Lexusa w Polsce
    Zaprezentowany w 2014 roku model NX stanowi 40 proc. całkowitej sprzedaży japońskiej marki. Ma 4 640 mm długości i 1 645 mm wysokości. Pod maską może pracować jeden z dwóch napędów. Pierwszy to hybryda z 2,5-litrowym ...

10 Lis 2008, 23:12

"Niestety" zamierzam autem jeździć więcej niż 4 lata. Dlatego musi to być samochód solidny i trwały. Jakoś nie mam przekonania do samochodów francuskich (podobnie zresztą jak do fiatów - miałem i się zawiodłem). Byłem w salonie skody - proponują nową fabię za ok. 42,5 tys. (silnik 1,4 benzyna, alufelgi, kolor metalik, 4 poduszki, radio z MP3, światła projekcyjne , centr. zamek z pilotem, blokada skrzyni biegów, klima manualna itp.)
Nowa fiesta z porównywalnym wyposażeniem 46,2 tys.
Nowa ibiza to cena taka jak za fieste
Toyota yaris 1,3 ok. 46,5 tys. (ponoć najmniej awaryjna, ale najdroższa - toyota podniosła ceny)
VW polo 1,4 42,5 tys. ale wyposażenie bardziej ubogie, no i model już starszy.
Opel corsa 1,2 (ładna z zewnątrz i w środku, ale silnik 1,2 mułowaty) proponują ok. 43,5 tys.

Co proponujecie? Jaki model wybrać? Czy zaryzykować z Fabią (osobiście nie bardzo mi się podoba), ale w sumie nie musi się do końca podobać, ważne żeby samochód dobrze jeździł i się nie psuł.
Proszę o radę.
dublle
Nowicjusz

30 Lis 2008, 17:40

Mi sie szczerze podoba nowy OPEL AGILLA<Suzuki> za 41tys. masz nowe auto w najlepszym wyposażeniu Enjoy z silnikiem 1.2. o mocy 86 kucyków sam sie zastanawiam nad tym autem
raVis4
Nowicjusz

Miejscowość: Małopolskie

30 Lis 2008, 23:04

W zaleznosci na co stawiasz jak na wyposarzenie musi byc wziol bym skode. Jeli niem ma ielkiego znaczenie polecal bym vw Polo. Zastanowil bym sie jeszcze nad kwestiom ile rocznie bedzie robionych km?? Jesli duzo zastanowil bym sie nad dizlem.
VW Bora 2003r 1,9TDI PRawo Jazdy kat.: B,C
voltman
Nowicjusz

Miejscowość: Jelcz-Laskowice