Jakie macie rozwiązania na hands free calling?

16 Sty 2018, 10:54

Cześć.

Szukam jak najprostszego w użytkowaniu rozwiązania na hands free calling + dodatkowe rzeczy głosowe.
Domyślam się, że będzie to połączenia paru rzeczy - aplikacji na telefonie Android, zestawy Bluetooth albo radia, może jeszcze jakiegoś dodatkowego urządzonka. Jestem otwarty na propozycje, może być i nowe radio. Myślałem nawet, aby wstawić tablet na stałe do auta, wmontowany w deskę rozdzielczą.
Mam standardowe radio (bez bluetooth, tylko wejście AUX IN)

Potrzebuje:
- odbierać, odrzucać przychodzące rozmowy telefoniczne
- zadzwonić
- telefon czytał mi kto dzwoni (nazwa kontaktu, a jak nieznany to numer)
- czytał SMSy i abym mógł pisać SMSy głosowo
- włączyć google maps i podać adres docelowy
- włączyć jakaś inną aplikację np. yanosik

Z mojego szukania jak na razie znalazłem apkę Inteligentny Asystent Głosowy, który może czytać SMSy, podawać kto dzwoni itp. ale nie działa to zbyt przewidywalnie. Niezbyt w niej wiadomo kiedy włącza się rozpoznawanie komend głosowych. Jeśli bym znalazł taką apkę to można poprzez drugą aplikację Automate, podać, że ta pierwsza włączy się dopiero jak telefon zostanie sparowany z konkretnym urządzeniam bluetooth (tym w samochodzie). Gdy odejdę od auta to bluetooth zostanie zerwany, to apka czytają SMSy itp. zostanie wyłączona, aby mi nie czytał SMSów jak siedze przy biurku.

Kto z was już rozkminił taki system, dajcie proszę znać. Ja sam myślałem o kilku rozwiązaniach np. zestaw bluetooth Belkin, Jabra Freeway, po prostu nowe radio albo zamiast radia wstawienie tabletu z Androidem na stałe do deski rozdzielczej.

Pozdrawiam.
adamj
Nowicjusz

Auto: Opel Agila

14 Lut 2018, 18:28

Wszystkiego co wymieniłeś chyba nie ma żadne urządzenie. Musiałbyś mieć wirtualną asystentkę taką jaką chyba obecnie testuje Lexus :) tam możesz ją poprosić o takie rzeczy jak wyłączenie światła w domu czy otwarcie bramy garażowej. Oczywiście o ile taki system posiadasz też w swoim domu.

Wracając do tematu myślę że najlepszym wyjściem w twoim przypadku będzie zakup coś w rodzaju Jabra Freeway. To urządzenie ma większość funkcji na których Ci zależy i pozwala bezdotykowo obsługiwać połączenia.

Tu masz krótki opis tego co potrafi to urządzenie: Zestaw głośnomówiący FREEWAY jest wyjątkowo łatwy w obsłudze. Jest tak, ponieważ zestaw Jabra FREEWAY można obsługiwać za pomocą głosu. Na początek, komunikaty głosowe przeprowadzą użytkownika przez proces konfiguracji i parowania urządzeń. Komunikaty głosowe podają nazwy osób dzwoniących, pytają czy odebrać połączenie oraz informują o poziomie naładowania baterii oraz stanie połączenia. Następnie, za pomocą głosu, nawiązujesz, odbierasz, kończysz, powtarzasz lub odrzucasz połączenia - trzymając obie ręce na kierownicy. Nie ma potrzeby naciskania przycisków w celu włączenia lub wyłączenia zestawu Jabra FREEWAY. Urządzenie automatycznie włącza się po wejściu użytkownika do samochodu i wyłącza się po opuszczeniu pojazdu.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

16 Lut 2018, 02:59

Ok. Napiszę co znalazłem, może się komuś przyda.

Ogólne założenie było takie, aby bez wyciągania telefonu z kieszeni można było odbierać telefon, dzwonić, czytać SMSy i wysyłać SMSy.
Pomysły:

1. Kupić Bluetooth transmiter (załatwi sprawę odbierania/odrzucania telefonu i będzie przekazywał audio na głośniki i mic do smartphone'a) - problem pojawił się przy połączeniu z BT tak ay było bezawaryjne. Aplikacje które czytają SMSy oraz kto dzwoni (poprzez komendy głosowe) niezbyt działały z transmiterami BT. Można w nich oczywiście odpisać na SMSa albo oddzwonić na telefon ale rozpoczęcie dzwonienia wymaga kliknięcia np. "start" jak zatem "wynieść" ten przycisk start na jakiś fizyczny przycisk na deske rozdzielczej. Widziałem, że są oodrębne piloty od transmitera BT, który po prostu steruje smartphone'em ale porzuciłem ten pomysł. Za dużo rzeczy mogło pójść nie tak.

Przykładowe sprawdzone apki:

Inteligentny asystent glosowy - zle czyta kontakty SMS

readittome - niezle czyta, czasem dziala czasem nie

google now - nie działa w polsce

2. Zamontować tablet przed radiem na desce albo zamiast radia - przykład wykonania tutaj > https://priuschat.com/attachments/20140607_101950-jpg.65674/

2a. Do tego tabletu jakoś połączyć smartphone'a aby tablet był tylko pokazywaniem tego co się dzieje na telefonie. Niestety trudno jest pokazać zawartość na tablecie i jednocześnie dać kontrole. Sprawdzone apki:

Remo droid - działa sprawnie ale konfiguracja połączenia zajmuje chwile, co trzeba by robić za każdym razem gdy wchodzi się do auta

Air droid - mi niestety nie zadziałało w ogóle, kontrola przez stronkę web

Teamviewer - potrzebuje dodatkowego programiku addona który pozwoli na kontrole - dostępny dla niektórych producentów (niestety do                                   Xiaomi nie)

2b. Może da się zatem, aby tablet nie pokazywał co się dzieje na smartphonie ale tylko używać synchronizowanych kont z telefonu (przecież i tak teraz wszystko trzyma się w chmurach - kontakty, zainstalowane aplikacje etc.) Tutaj największym problemem są SMSy i telefony. Tablet w takiej konfiguracji w ogóle nie jest połączony ze smartphonem. Jakość trzeba przekazywać połączenia i SMSy do tabletu. Mi najlepiej działało

mysms -> https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mysms.android.sms

mysms mirror -> https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mysms.android.mirror

Jeden instalujemy na smartphone drugi na tablecie. Wtedy wszystkie połączenia i SMSy wysyłane na telefon z mysms będą widoczne na tablecie z mysmsmirror. Można odpowiadać na SMSy (odbiorca zobaczy tak jakbyśmy wysłali SMSa z numeru telefonu smartphone'a). Problem niestety jest z połączeniami telefonicznymi, aplikacja nie może "w locie" odebrać z tabletu połączenia (bo sam tablet ma inny numer zapisany na karcie SIM). Po wciśnięciu zielonej słuchawki na tablecie de facto wysyłamy z tabletu komendę do smartphone, aby ten odrzucił połączenie i następnie numer który dzwonił jest wpisywany na tablecie w apkę do wybierania numerów połączeń telefonicznych. Zatem odrzucamy połączenie telefoniczne aby zaraz potem oddzwonić ale z drugiego numeru (numeru karty SIM tabletu).

Można by w tym momencie użyć np. Google Hangouts Phone albo Skype, które mogą dzwonić poprzez Internet "pokazując" się jako numer telefonu (trzeba tylko ustawić google hangouts jako domyślny program do dzwonienia).

Da się to osiągnąć w dość prosty sposób jeśli mamy operatora T-Mobile. Usługa tandem daje nam dodatkową kartę sIM z tym samym numerem telefonu (na raz aktywny może być tylko 1 aparat telefoniczny). Wtedy tablet może pełnoprawnie dzwonić i wysyłać SMSy bez żadnych przekierowań itp. Trzeba tylko wyłączyć smartphone jak wchodzimy do auta. Można to zrobić poprzez Macrodroid i dodać tam makro w którym np. jak w okolicy będzie urządzenie Bluetooth "tablet" to przełącza się w tryb samolotowy.
adamj
Nowicjusz

Auto: Opel Agila